Додому ІНФОРМАЦІЯ Бердичівська ОДПІ повідомляє.

Бердичівська ОДПІ повідомляє.

560
ПОДІЛИТИСЬ

До Зведеного бюджету платники Бердичівщини сплатили майже 88 млн. грн.

В Бердичівській ОДПІ повідомили, що за даними обсяги наповнення державної скарбниці за січень-квітень нинішнього року досягли 40,1 млн. грн. Цей показник на 13, 6 млн. грн. більше минулорічного. Левова частка у цих надходженнях це податок на додану вартість – 12,1 млн. грн. та податок на прибуток підприємств – 7 млн. грн.

За цей же період, чотири місяці нинішнього року, місцеві бюджети регіону отримали 47,7 млн. грн. Приріст платежів до аналогічного періоду минулого року майже 7 млн. грн. Надходження податку на доходи фізичних осіб, який, по суті є головною складовою місцевих бюджетів перевищили 29 млн. грн.

Також, з початку цього року стабільно поповнювали місцеву казну платники плати за землю, ними було сплачено 5,8 млн. грн. Вагому частину в надходження місцевого бюджету склав єдиний податок та акцизний податок – відповідно 4,9 млн. грн. та 4,0 млн. грн.

Наближається термін сплати єдиного податку платниками третьої групи.
Зробити це слід не пізніше 20 травня 2015 року.

Нагадаємо, що відповідно до п. 295.3 ст.295 Податкового кодексу платники єдиного податку третьої групи сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного терміну подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.
Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої групи є календарний квартал. Відповідно до пп.49.18.2 п.49.18 ст.49 Податкового кодексу податкову декларацію вищезгаданим платникам слід подати протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного кварталу.

Сплачувати єдиний податок слід за місцем податкової адреси платника.


Протягом січня-квітня до бюджету сплачено майже 5 млн. грн. єдиного податку.

Протягом січня-квітня поточного року платники податків, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до бюджету 4.9 млн. грн. єдиного податку. Порівняно з відповідним періодом минулого року сплата податку зросла на 7 відсотків.

Фізичні особи – підприємці спрямували до бюджету 4,1млн. грн., що на 321,5 тис. грн. більше, ніж за січень-квітень 2014 року.

Юридичні особи, які використовують спрощену систему, сплатили 860,7 тис. грн. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження від цієї категорії платників зросли на 9,2 тис. грн.

Нагадуємо, що відповідно до п. 296.10 Податкового кодексу України запроваджується обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій для фізичних осіб-підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування: з 1 липня 2015 року – для платників третьої групи, з 1 січня 2016 року – платників другої групи. Зазначена норма не стосується платників, які здійснюють діяльність на ринках та через засоби пересувної роздрібної мережі.

Водночас, для тих платників третьої та другої груп, які з 1 січня 2015 року до 30 червня 2015 року почнуть застосовувати у власній господарській діяльності зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій, законодавством передбачено звільнення від перевірок на дотримання норм порядку застосування РРО до 1 січня 2017 року.


Як оподатковуються ПДФО доходи, нараховані на користь ФО у вигляді дивідендів.

Відповідно до п.п. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються пасивні доходи (крім зазначених у п.п. 165.1.2 та 165.1.41 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Під терміном “пасивні доходи” для цілей цього розділу слід розуміти, зокрема такі доходи, як дивіденди (п.п. 167.5.3 п. 167.5 ст. 167 Кодексу).

Доходи у вигляді дивідендів оподатковуються відповідно до норм п. 170.5 ст. 170 ПКУ.

Пасивні доходи, у тому числі нараховані у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, що виплачуються інститутами спільного інвестування оподатковуються за ставкою 20 відсотків.

Доходи у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нараховані резидентами-платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування) оподатковуються за ставкою 5 відсотків.

Дивіденди, нараховані на користь фізичних осіб ( у тому числі нерезидентів) за акціями або іншими корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка є більшою за суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, прирівнюється з метою оподаткування до виплати заробітної плати, та оподатковуються за ставками 15 та 20 відсотків.

У разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставками 15 відсотків та/або 20 відсотків.


Якщо прострочили сплату ЄСВ: самостійно нараховуємо пеню.

Відповідь на це питання дає ч. 2 ст. 25 Закону про ЄСВ. Там сказано: у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків платник зобов’язаний самостійно обчислити й сплатити їх із нарахуванням пені в порядку й розмірах, визначених цією статтею.

Отже, разом із перерахуванням недоїмки (недоплаченої суми) за внесками потрібно сплатити ще й пеню, – роз’яснюють у Бердичівській ОДПІ.

Порядок розрахунку прописано ч. ч. 10 та 13 ст. 25 Закону про ЄСВ: пеню нараховують із розрахунку 0,1% від суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Нарахування пені починається з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення платежу, до дня його фактичної сплати (перерахування) включно.