Додому ІНФОРМАЦІЯ Будьте обережні в лісі.

Будьте обережні в лісі.

1013
ПОДІЛИТИСЬ

Лісові пожежі найбільш масові та поширені лиха: вони стаються у 90% випадків за причини необережного поводження людини з вогнем, яка не звертає уваги на необхідність суворо дотримуватися правил протипожежної безпеки у лісі.

В період весняних польових робіт найбільше пожеж виникає у лісах у суботу, неділю й понеділок (до 40% загорань) через неконтрольоване спалювання сухої трави та чагарників. У суху погоду та під час сильного вітру займання  такого характеру у природних екосистемах можуть набирати великих масштабів, що призводять до пошкодження рослинності, завдають значної шкоди якісному стану ґрунтів, а  подекуди можуть призвести до справжнього екологічного лиха. Прибирання сухостою та сміття за допомогою вогню біля лісових масивів є небезпечним. На території зелених насаджень забороняється випалювати суху рослинність, розкладати вогнища у місцях із підсохлою травою та під корінням дерев. Не можна кидати запалені сірники, недопалки, використовувати автомобілі з несправною системою живлення, палити і користуватися вогнем поблизу машин та порушувати інші правила протипожежної безпеки, що є адміністративним порушенням  і тягне за собою накладання штрафу на громадян або посадових осіб.

Культурно-масові заходи у лісі необхідно проводити на спеціально відведених ділянках, поблизу яких розташовані засоби гасіння пожеж або водоймища.
Найдоступнішими засобами гасіння пожеж у лісі є вода, пісок або ґрунт і навіть гілки дерев та одяг. Під час виникнення пожежі у лісі, у першу чергу, треба повідомити про це пожежні підрозділи, а після цього вступати у боротьбу з вогнем, дотримуючись заходів безпеки, обережності і передбачливості.

У випадку коли пожежа захопила вас у лісі, не слід приймати поквапливого рішення  щодо саморятування та рятування інших людей. Звичайно, люди, що злякалися валу вогню, який насувається, намагаються бігти у протилежний від нього бік, але необхідно перейти кромку пожежі проти вітру, накрити при цьому голову і обличчя верхнім одягом. Виходити із зони будь-якої лісової пожежі, швидкість поширення якої невелика, треба в навітряну сторону, тобто у сторону вогню, використовуючи галявини, просіки, дороги, річки. Паніка  серед людей навіть під час невеликої пожежі є причиною значних жертв.

Тож, тільки неухильне дотримання вимого пожежної безпеки в лісах, на лугах, у полях, зонах відпочинку допоможе не допустити виникнення пожеж та зберегти велику кількість матеріальних цінностей.

Правила безпеки при розкладанні вогнища:

– місце для розкладання вогнища повинно бути розташоване на відкритому місці і бажано біля струмка;

– перед тим, як розкладати багаття,  необхідно зняти верхній шар трави з ґрунтом приблизно на пів штика лопати та розмістити його збоку;

– не залишати багаття без нагляду;

– обов’язково залити його водою і прикрити шаром ґрунту, який ви зняли, після завершення відпочинк;

– не лягайте спати біля великого багаття – це небезпечно, бо можете обгоріти  або й задихнутися;

– якщо побачите десь покинуте багаття, яке дуже розгорілося, – знайдіть можливість повідомити за телефоном 101, 15-05, 2-67-06 (МКП “Бердичівкомунсервіс”) або ж попросіть когось це зробити.  Цим ви допоможете природі , людям і самому собі;

– навіть при невеликих поривах вітру краще відмовитися від розпалювання вогнища.

Утримуйтесь від відвідування хвойних лісів  і в’їзду до них транспортним засобом у період високої пожежної небезпеки.

В.М.Рябушко,
начальник відділу з питань надзвичайних
ситуацій та цивільного захисту населення.