Додому НОВИНИ Влада і громада Державні гроші будуть давати не “Нафтогазу”, а малозабезпеченим

Державні гроші будуть давати не “Нафтогазу”, а малозабезпеченим

520
ПОДІЛИТИСЬ

Кошти з державного бюджету, які раніше виділялися компанії-монополісту НАК “Нафтогаз України”, відтепер Уряд буде надавати у вигляді субсидій кожній окремій людині, яка споживає газ, але не може заплатити за нього. Реформа впроваджується в життя вже наступного місяця.
Коли рік тому Росія почала військову і торгівельну агресію проти нашої країни, ми, нарешті, почали замислюватися звідки береться газ в наших конфорках і скільки він реально коштує.
Чи не в кожному селі знали, що Російська Федерація хотіла стягувати з України 500 доларів за тисячу кубічних метрів, перекривала клапан і взагалі припиняла поставки, щоб обікрасти нас на цій угоді.
Пам’ятаєте, як тоді Глава Уряду Яценюк не піддався на шантаж і домігся ринкової ціни для України? Тож зараз країна платить за російський газ 329 доларів за кубометр. Також вдалося налагодили поставки з Європи по ще нижчій ціні.
Але поки що не всі знають скільки у перерахунку на долари платить за газ населення. В це важко повірити, але лише 60 доларів за тисячу спожитих кубометрів.
Протягом Незалежності склалася нездорова для економіки ситуація і в період кризи ми відчуваємо її наслідки. Наразі компанія “Нафтогаз” купує енергоносій за 300$, а населення сплачує їй лише 60. Решту суми держава була змушена перераховувати з бюджету до “Нафтогазу”.
Неважко зрозуміти, що жоден бюджет довго не витримає такого навантаження. Люди користувалися дорогим енергоресурсом і не підозрювали про його реальну вартість. Борг “Нафтогаза” зростав нечуваними темпами і цьому рано чи пізно треба було покласти край.
Реформа, яку впроваджує влада, досить прозора і зрозуміла.
Із квітня 2015 року держбюджет більше не буде дотувати компанію-монополіста і платити їй відповідну різницю в ціні. Ці кошти будуть направлені на субсидії малозабезпеченим громадянам, які не зможуть платити ринкову ціну за газ.
Якщо раніше значну частину квитанції держава оплачувала для геть усіх, то зараз частка дотації буде значно зменшена. Хто може собі дозволити – сплатить повну ціну. А ті, кому буде складно – держава допомагатиме субсидією.
Те, що саме така реформа “назріла” в Україні підтверджують спеціалісти Міжнародного валютного фонду, які наголошували на необхідності її прийняття.
Відповідне рішення України стало запорукою того, аби вже у березні Рада директорів МВФ прийняла позитивне рішення для надання нашій країні нового кредиту у розмірі 25 мільярдів доларів.
В Уряді вважають, що цей кредит МВФ буде якорем, який дозволить стабілізувати економіку України у 2015 році і завдяки реформам вийти на поступове економічне зростання у 2016-му.
Для того, щоб субсидій вистачило для всіх малозабезпечених громадян, Парламент ухвалив урядові зміни до Держбюджету і додатково виділив 12,5 мільярдів гривень. Загалом на фінансування субсидій у цьому році передбачено 24 мільярда гривень.
“Якщо треба буде більше, знайдемо більше, – наголосив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. – Тому що це ключова функція держави – захищати малозабезпечених людей і давати можливість, щоби кількість малозабезпечених зменшувалася”.
Заяви на отримання субсидій прийдуть поштою в кожну домівку громадян до 15 квітня. Це також нововведення Кабміну: більше не треба стояти в чергах і давати відповіді на 90 питань.
Разом з квитанцією на оплату ЖКП вам прийде один аркуш паперу, який можна спокійно заповнити дома і надіслати відповідь поштою. А якщо ви вже маєте субсидію, то вона автоматично буде продовжена на наступний період.

Наталія Бережнюк.