Додому ІНФОРМАЦІЯ Куріння або здоров’я — вибирайте самі!

Куріння або здоров’я — вибирайте самі!

622
ПОДІЛИТИСЬ

У цивілізованому світі останнім часом полку курців значно поменшало.
Україну, навпаки, така тенденція обійшла стороною: у нас за останні 20 років поширеність куріння зросла майже на 15%. Курять більше 40% населення старше 15 років. За останні п’ять років кількість курящих представниць прекрасної статі збільшилася в три рази. Третина всіх смертельних випадків від онкозахворювань викликана саме курінням, а причиною раку легенів у 90% випадків стає куріння.

Всього лише з одним затягуванням тютюнового диму курець вдихає близько 4000 хімічних речовин. Одні з них отруйні, інші провокують зміни на клітинному рівні, а 43 компонента призводять до виникнення раку.

Нікотин сприяє звуженню судин. При тривалому палінні кровоносні судини приходять у стан спазмів. Курці частіше страждають хронічним бронхітом. Шкідливий вплив тютюнового диму на секрецію залоз шлунка. Нікотин особливо шкідливий для мозку, серця і легенів.

Куріння чоловіків – біда, куріння жінок – двічі біда, бо це загроза і для курящої жінки і для її дитини. З курінням матері пов’язані багато хвороб вагітності, пологів, дитячі захворювання. Отрути тютюну особливо небезпечні для мозку плоду. Мертвонародження, розумова і фізична відсталість дітей, недорозвинення органів та інші каліцтва дітей, їх передчасна поява на світ – жорстока плата за пристрасть матері до куріння.

Тютюновий дим і куріння надзвичайно шкідливі у молодому віці. Є прямі докази зниження розумових здібностей у підлітків внаслідок куріння. У них особливо яскраво виражено шкідливу дію тютюну на нервову систему, серце, судини.

На жаль, багато хто в збиток своєму здоров’ю ставиться зі зневагою до істини про шкоду куріння. Чому така тяга у молоді до куріння? Найчастіше з цікавості і бажання долучитися до дорослого світу школярі створюють міф про престижність куріння. Називають й інші причини куріння: нудьгу, моду, наслідування, звичку, прагнення до самоствердження. Деякі вважають, ніби куріння полегшує спілкування, допомагає переключитися з одного виду діяльності на інший. Подумайте, чи принесе вам користь куріння і станете ви дорослим від того, що будете добровільно погіршувати своє здоров’я.

Тютюнова отрута переробляється в печінці і видаляється з організму нирками. У курця порушується нормальний обмін речовин. Ніжні легеневі тканини стають резервуаром сухої перегонки тютюну, отруйні продукти якого проникають у всі органи і руйнують їх.

Кинути курити треба відразу і назавжди, тоді швидко згасає цей умовний рефлекс. Курець із будь-яким стажем може відвикнути від тютюнового зілля. Важливо переконатися у шкоді куріння і мати силу волі. Кожен раз треба гасити бажання закурити – попити воду (сік), з’їсти цукерку або глибоко подихати. Шкода куріння очевидна. Ми не повинні миритися з таким злом. Прочитавши цю статтю, задумайтеся про це, і, якщо самі не курите, то допоможіть людині яка курить позбутися від цієї згубної звички.

Побережець А.С., лікар терапевт.