Додому НОВИНИ Культура М. Вербицький – символ нашого національного відродження.

М. Вербицький – символ нашого національного відродження.

1019
ПОДІЛИТИСЬ

4 березня 2015 року виповнилося 200 років із дня народження Михайла Вербицького – композитора, диригента, громадського діяча, автора музики до Українського Державного Гімну.

На відзначення 200-річчя від дня народження композитора, диригента, громадського діяча, автора музики Українського Державного гімну Михайла Вербицького та 150-ліття першого виконання Гімну працівники Бердичівської міської бібліотечної системи підготували та провели низку заходів: організовані тематичні інформаційні куточки, книжкові виставки, присвячені життю і творчості Михайла Вербицького, висвітленню історії створення Національного Гімну історичну годину: “Служив молитві й пісні самовіддано” на базі центральної бібліотеки; музичну годину “Співець національного відродження України” на базі філії №6, де присутні на заході ознайомилися з книжково-ілюстративною виставкою, на якій широко представлена література про життєвий та творчий шлях композитора: книги, статті з українських мистецьких часописів, нотні видання.

У Бердичівської музичної школи також відбувся захід, приурочений знаковій події всеукраїнського масштабу – 200-річчю від дня народження М. Вербицького. Учні музичної школи були залучені до цієї події, так як за новою програмою з предмету “Музична література” виділено окремий урок на вивчення історії Державного Гімну України.

Розпочато урок було з урочистого виконання Гімну учнями та викладачами. Діти з великим задоволенням і відчуттям патріотизму співали, приклавши руку до серця. Більшість з них  відзначили, що сьогодні ця пісня набуває все сильнішого звучання і значення в житті кожного українця.  Адже виконання цього твору впливає на розвиток самоусвідомлення дитини як справжнього патріота і  громадянина України.

У ході бесіди з учнями обговорили і те, що згідно Закону України від 6 березня 2003 року, урочисті заходи загальнодержавного значення розпочинаються і закінчуються виконанням Державного Гімну України. Музичне виконання Державного Гімну України здійснюється під час проведення офіційних державних церемоній та інших заходів, а наруга над Державним Гімном України тягне за собою відповідальність, передбачену законом.

Говорили і про історію створення самої пісні. Пригадавши, що спочатку це була просто одноголосна  пісня, учні проспівали її нотами,  потім на 3 голоси, дали характеристику мелодичним зворотам та музичному супроводу.

Гімн України – це щось дуже особливе і дивовижне.  Цей твір пройшов випробування часом і залишився близьким душі кожного українця, став, насправді, вічним.

Як кожного року, першими березневими проміннями весни на всіх українських землях та на землях поза межами України гомонять пісні в честь безсмертного нашого Кобзаря-Пророка, й між ними “Заповіт” у музичній обробці Михайла Вербицького, тож не забуваймо цього Ювілейного року згадати і про нього – одного з найкращих синів галицької України “незлим тихим словом”.

Т.Кущук, провідний методист Бердичівської міської ЦБС.