Додому НОВИНИ Влада і громада “Не за те наші хлопці гинули на війні, щоб сьогодні на дорогах...

“Не за те наші хлопці гинули на війні, щоб сьогодні на дорогах гинули наші діти”.

730
ПОДІЛИТИСЬ

Підвіз дітей до школи… це питання неодноразово уже обговорювалося в нашому районі. Спочатку відділом освіти Бердичівської РДА не були вчасно проведені тендерні торги, потім завідувачка відділу звільнилася, далі не було кому цим питанням займатися і т.д., і т.п. Одним словом усі звернення директора Райгородоцької школи О.М.Колесник залишалися, м’яко кажучи, поза увагою і дітлахи з Андріяшівки та Мартинівки, а це не багато не мало 57 дітей, добиралися з уроків пішки. Останньою краплею став інцидент на дорозі, коли підводу зі школярами зачепило авто. Тоді обурені батьки заявили, що коли питання підвозу дітей не буде вирішене, вони перекриють одну із міжміських трас. “Не за те наші хлопці гинули на війні, щоб сьогодні на дорогах гинули наші діти”, – було сказано однією із мам. І ці слова цілком справедливі.

На балансі відділу освіти шість автобусів, один з яких зараз знаходиться в користуванні військомату, що і спричинило тимчасові складнощі. Проте, залишається ще п’ять і, я переконана, що можна було розробити оптимальні маршрути, враховуючи, що понад п’ятсот дітей, а це більше десяти сіл, під’їжджають на навчання рейсовими автобусами безкоштовно. Я поцікавилася, як організовано підвіз дітей в інших районах нашої області. Так, наприклад, у Попільнянському, Андрушівському, Коростенському, Житомирському та інших районах, програма “Шкільний автобус” теж охоплює не всіх школярів, тому органами місцевого самоврядування укладено  договори з перевізниками “Про підвіз дітей шкільного віку рейсовими автобусами” та про відшкодування коштів перевізникам з місцевих бюджетів. У Бердичівському районі останні 4 роки учні підвозяться до шкіл безкоштовно (хоча законом це не передбачено), а про відшкодування взагалі не йшлося.

Не відомо чим би закінчився цей інцидент і на скільки б ще вистачило терпіння і толерантності у батьків, якби в ситуацію не втрутився народний депутат Олександр Ревега.  Увечері 13 березня він ініціював  зустріч, на яку  були запрошені батьки, котрим уже вривався терпець, адміністрація  школи, очільники районної влади, керівники окремих відділів РДА,  перевізники, представники міліції, СБУ, обласних департаментів. Як зазначив представник департаменту промисловості,  розвитку інфраструктури та туризму облдержадміністрації: “Ситуація, яка склалася у Бердичівському районі, свого роду, унікальна для області. Практично ніде в області не існує серйозних проблем  із перевезенням школярів, скрізь владі і перевізникам вдається домовитись про співпрацю у правовому полі, чого  не скажеш  про Бердичівщину”.

Зрештою, на цьому етапі конфлікт вдалося владнати. Автобус в Андріяшівку пішов уже в понеділок. А народний депутат дав чітко зрозуміти, що кожен чиновник на своїй посаді має усвідомлювати всю  відповідальність і працювати в інтересах простих громадян, а не задля задоволення власних амбіцій.

Софія Томашевська.