Додому НОВИНИ Показові заняття з питань цивільного захисту в ліцеї №15.

Показові заняття з питань цивільного захисту в ліцеї №15.

1169
ПОДІЛИТИСЬ

Нещодавно в актовому залі Бердичівського міського ліцею №15 відбулося показове заняття з питань цивільного захисту в мирний та військовий час в рамках проведення акції “Запобігти, врятувати, допомогти”. Темою заходу стало обговорення дій органів управління та учнів при виявленні та застосуванні вибухонебезпечних речовин (ВНР), проявів терористичних актів у навчальному закладі освіти. Мета даного заходу полягає у відпрацюванні єдиної методики та навичок дій педагогічного колективу, техперсоналу та учнів; відпрацювання дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з проявами терористичних актів та виявленням вибухонебезпечних речовин, предметів і боєприпасів на території ліцею.

Під час заняття вчителі та учні мали змогу ознайомитися з видами вибухонебезпечних речовин та правилами поведінки в разі їх виявлення. Всі присутні дізналися про сучасні форми та різновиди тероризму та правила дії населення при загрозі теракту. Учні також почули про різноманітні способи колективного захисту населення в захисних спорудах навчально-освітніх закладів.

Показове заняття відкрив Олексій Ануфрієв, завідувач навчально-консультаційного пункту (НКП) міста Бердичева, провівши огляд-виставку вибухонебезпечних боєприпасів Збройних сил України. Серед великої кількості вже знешкоджених боєприпасів були граната РГД-5, протитанкові та протипіхотні міни, гранатомет РПГ-10 (“Муха”), міна “Лягушка”, протитанкова граната, мінометна міна калібром 45 мм. Про кожен боєприпаси Олексій Ануфрієв розповідав окремо і пояснював, як він діє.

Головний інспектор Бердичівського МРВУ ДСНС області Віталій Пилипчук розповів усім присутнім про те, як повинно діяти цивільне населення у разі загрози виникнення надзвичайних ситуацій терористичного характеру та виявлення вибухонебезпечних речовин і боєприпасів. Також він наголосив, що ні в якому разі не можна торкатися, піднімати із землі, перевертати, підкидати будь які сторонні предмети, тому що там може виявитись вибухівка.

Після цього вчителі та учні переглянули декілька відеороликів про те, як важливо вірно і вчасно розпізнати вибухонебезпечні предмети та повідомити у відповідні служби.

Завідувач НКП м. Бердичева Олексій Ануфрієв розказав про методи оповіщення населення у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій, порядок укриття в захисних спорудах цивільного захисту та у підвальних приміщеннях, коли ви знаходитесь вдома.

Директор ліцею Ванда Івасюк зачитала учням та вчителям основні правила поводження у військовий час: що робити при сигналі тривоги, який має бути запас продуктів, які речі необхідно взяти із собою, як поводити себе, зустрівши людину у військовій формі, як правильно вдягатися, щоб не привертати зайвої уваги тощо.

Учням було запропоновано декілька порад, яких справді варто дотримуватися:

– Завжди залишатися в курсі подій, що відбуваються довкола.
Постійно мати при собі документи, які варто сховати в кишенях штанів, що щільно закриваються.
Дотримуватись нейтралітету; якщо хтось запитує про ваше ставлення до подій, краще сказати щось на кшталт “я в цьому нічого не розумію”.
Не випускати дітей 12-16 років самих на вулицю.
Дівчатам та жінкам яскраво не фарбуватися та відверто не одягатися.
Чоловікам не варто носити військову форму або спортивний костюм.
Намагатися уникати натовпу та ніколи не дивитися в очі озброєній людині, якщо вже таку зустріли; краще зробити вигляд, що ви заблукали.
Під час обстрілу знайдіть сховище і перечекайте небезпеку. Лише коли постріли вщухнуть  і випаде вдала нагода – тікайте геть.
Якщо постріли застали вас зненацька – впасти додолу, перекотитися до бордюру або фундаменту будівлі, прикрити голову руками і лежати, не рухаючись, поки обстріл не закінчиться.
Ніколи не виглядайте у вікна, коли по вулиці рухається група озброєних людей та військова техніка; краще взагалі зашторити вікна та не вмикати світла.
Відключіть квартирний дзвінок і приберіть килимок біля вхідних дверей; двері постійно тримайте зачиненими, але будьте готові в будь-який момент покинути приміщення.
На одвірок вхідних дверей спробуйте приклеїти папірець із печаткою, яку важко ідентифікувати, датою та вигаданим підписом – “опломбуйте” квартиру.
Дотримання цих порад допоможе зберегти вам здоров’я та життя.

Крім того, музей ліцею поповнився новими експонатами: каска загиблого бійця Айдару, яку подарував батько одного з учнів ліцею, осколки розірваних снарядів і навіть прапор України з поля бою, підписаний нашими вояками із 26 артилерійської бригади.

Після цього була проведена організована евакуація педагогічно-виховного та учнівського складу ліцею в захисну споруду – підвал.

За словами Олексія Ануфрієва, по всій Україні діють диверсійні групи, що займаються підривною ідеологічною діяльністю. У Бердичеві таких випадків, на щастя, не зафіксовано. Проте вже були певні спроби завезення вибухонебезпечних боєприпасів та речовин, що використовувалися на війні. Як правило, їх завозять люди, які не розуміють всіх наслідків недбалого поводження з вибухонебезпечними боєприпасами. Усі ці випадки стоять на контролі у ДАІ та Управління МВС. Виставлені блокпости, на яких перевіряються усі транспортні засоби, що заїжджають до міста.

За підсумками проведеного заходу – показового заняття з питань цивільного захисту в мирний та військовий час в рамках проведення акції “Запобігти, врятувати, допомогти”, – Бердичівський міський ліцей гідно впорався із поставленим завданням та забезпечив злагоджені дії педагогічного колективу техперсоналу та учнів при моделюванні надзвичайної ситуації.

Т. Мазурчук, бібліотекар БМЛ №15.