Додому ІНФОРМАЦІЯ Хвороба Лайма та її профілактика.

Хвороба Лайма та її профілактика.

945
ПОДІЛИТИСЬ

Хвороба Лайма чи кліщовий бореліоз – це інфекційне захворювання, переносниками є іксодові кліщі, а їх резервуаром – дикі та домашні тварини.

Свою назву хвороба одержала після масового захворювання дітей в американському містечку Лайм штату Коннектикут (США) в 1975 році. Розвивається захворювання після укусу іксодових кліщів, інфікованих бореліями. Щороку цей діагноз встановлюють не одному десятку хворих в нашій області, реєструються поодинокі випадки захворювання і серед мешканців нашого міста та району. Так у 2014 році по місту було зареєстровано 5 випадків захворювання на бореліоз.

Хвороба Лайма дуже підступна. Її початок нічим не відрізняється від звичайної застуди. Хворого лихоманить, у нього підвищується температура, болить горло, “тече з носа”. Людина починає лікувати грип, а коли з’являються перші ускладнення, звертаються до кардіолога, ревматолога, дерматолога, а ось навідатися до інфекціоніста більшості хворих навіть на думку не спадає.

Після інкубаційного періоду, який може тривати до 2 місяців, у хворого з’являється на місці укусу кліща невелика червона пляма – так звана еритема, яка досить швидко до пів сантиметра на добу колоподібно збільшується. У цей же час з’являються і перші симптоми схожі до клініки застуди.

Через відсутність чітких проявів хвороби число пацієнтів з хворобою Лайма складає лише 10-20% від усіх інфікованих кліщами.

То невже для того, щоб уберегтися від хвороби Лайма, потрібно забути про прогулянки до лісу? Зовсім ні. Підчепити кліща можна не лише в лісі, а й на дачі, в парку, від тварин і навіть від принесеного букета. А тому, вирушаючи на природу, подбайте про безпеку: одягніть сорочку з довгими рукавами, довгі штани (їх слід заправити в шкарпетки), капелюх, закрите взуття. А також слід використовувати репеленти, які будуть відлякувати кліщів.

Під час мандрівок слід триматися середини стежки. Необхідно звільняти від сухої трави та гілок у радіусі 20-25 метрів місце для привалів чи нічного сну на природі.
Повертаючись додому одразу необхідно змінити одяг, натільну білизну, ретельно оглянути і одяг і покривала, все випрати, випрасувати, оскільки лише витрушування одягу не позбавить від кліщів. Якщо разом з Вами на природі був Ваш чотирилапий улюбленець – його теж слід оглянути, перш ніж впустити в помешкання.

А якщо все таки кліщ вчепився? Тоді краще видалити його в лікувальному закладі, зокрема в травмпункті центральної міської лікарні, адже інфікування може статися і через неправильне видалення паразита, коли його ненароком причавлять. Кліща видаляють пінцетом з тупими чи заокруглими кінцями. Перед цим шкіру треба обробити антисептиком. Необхідно захопити кліща якомога ближче до шкіри і тягнути його вертикально вгору, в жодному разі не “викручуючи”. Після цього шкіру повторно слід обробити антисептиком.

А якщо немає пінцету? Тоді можна витягнути кліща руками, одягнувши гумові рукавички або захистивши пальці рук бинтом. Після цього слід ретельно помити руки з милом і обробити антисептиком. Незалежно від вдалого видалення кліща, про всяк випадок спостерігайте за місцем укусу. Адже почервоніння, яке свідчить про зараження бореліозом, може з’явитися і через місяць, і через два.

Підсумовуючи дану інформацію хочу зауважити, що основною ознакою, специфічною для хвороби Лайма є мігруюче кільцеподібне почервоніння, тобто спочатку на місці укусу кліща виникає пляма – ділянка одноподібного почервоніння, яка поступово розширюється в усі сторони до 10 см в діаметрі. Краї стають чіткими, яскравими, червоними, піднятими над здоровою шкірою. У частини хворих центр плями поступово блідне, набуває синюшного відтінку. В області плями можливі свербіж, набряк, болючість.

Тому якщо подібне сталося – не зволікайте. Звертайтеся до лікаря інфекціоніста – кабінет №20 поліклініки ЦМЛ та кабінет №88 ЦРЛ. Пам’ятайте, що своєчасно поставлений діагноз, ранній початок лікування антибіотиками дозволять скоротити тривалість перебігу хвороби Лайма і попередити розвиток ускладнень з боку центральної нервової системи чи серцево-судинної системи.

I наостанок хочу побажати вам приємних вражень від спілкування з матінкою природою і ніколи не стати жертвою кліщів. Але на всяк випадок пам’ятайте, що саме кліщі є переносником хвороби Лайма.

Будьте здорові!

Коломієць В.І.,
лікар епідеміолог
Бердичівського районного відділу
лабораторних досліджень
ДУ “ЖОЛЦ ДСЕСУ”.