Додому НОВИНИ Культура Історія сьогодення в експозиції музею.

Історія сьогодення в експозиції музею.

703
ПОДІЛИТИСЬ

“Не затихає рани біль…” — таку назву має нещодавно створена експозиція в Музеї історії міста Бердичева. Присвячена вона учасникам сучасних бойових дій проти сепаратистів на сході України за збереження цілісності нашої держави.

В експозиції розміщено численні фотознімки зроблені безпосередньо в зоні бойових дій в ході проведення “антитерористичної операції” за участю воїнів 26-ї Бердичівської артилерійської бригади. Потрапили до музейної експозиції після ротації військових і дитячі подарунки бердичівських дітей для захисників рідної землі: малюнки, вірші, листи. Доповнюють експозицію розміщені у вітрині статті з періодичної преси в яких розповідається про діяльність як самих учасників АТО так і про їх помічників: волонтерів, представників міської влади та депутатського корпусу міста та області.
З сумом схиляють голови відвідувачі музею перед галереєю фотознімків полеглих на сході героїв, уродженців Бердичева і Бердичівського району, а також  тих, хто брав участь в складі 26-ї Бердичівської артилерійської бригади у військових діях і загинув захищаючи територіальну цілісність України: Романом Абрамовим, Олексієм Богушем, Олександром Венгером, Віктором Верещаком, Іваном Вовком, Віталієм Дульчиком, Петром Дубиком, Юрієм Жабенком, Сергієм Ковтуном, Сергієм Коренівським, Володимиром Котвицьким, Василем Малянівським, Олександром Мартинюком, Юрієм Панасюком, Олександром Пителем, Олегом Реготуном, Сергієм Сідлецьким, Олександром Сокорчуком, Євгеном Старіковим, Романом Щербатюком, Олегом Яндюком та Павлом Ящуком.

І оживає історія сьогодення, коли до музею, переважно у суботу або неділю, приходять безпосередні учасники цих подій, колишні і нинішні воїни 26-ї Бердичівської артилерійської бригади. Їх уважно слухають товариші і родичі, що приходять разом з ними. Приходять ті, що вже відслужили і буквально на днях демобілізувались, приходять ті, що ще служать і вже були в зоні АТО, приходять і ті, що лише нещодавно призвані до збройних сил і чекають команди для відправки на схід. Усім цікаво, хоча спогади бувають не зовсім і не завжди веселі, а здебільшого сумні. Але в їх розповідях і розмові відчувається, що свій громадянський і військовий обов’язок перед Батьківщиною ці чоловіки виконували, виконують і будуть виконувати до кінця!

Надали відчутну допомогу музею у створенні цієї експозиції директор товариства з обмеженою відповідальністю “Транзит-С” Ігор Мельник та військовослужбовець з 26-ї Бердичівської артилерійської бригади Володимир Швець.

Павло СКАВРОНСЬКИЙ,
директор Музею історії
міста Бердичева.

SDC13529_1SDC13527_1 SDC13526_1 SDC13528_1