Додому НОВИНИ Культура “А льон цвіте” сьогодні, завтра і завжди…

“А льон цвіте” сьогодні, завтра і завжди…

804
ПОДІЛИТИСЬ

20 квітня працівники Бердичівського районного центру культури і дозвілля привітали земляків, творчих і талановитих жителів району на обласному відкритому фестивалі “А льон цвіте” пам’яті Івана Михайловича Сльоти. Своє головне життєве призначення Іван Сльота вбачав в тому, щоб дарувати людям радість, освячувати їх своїм натхненням. На світі існує лише три основні таємниці, розгадати які покликані люди: таємниця життя, таємниця смерті і таємниця творчості. Щонайменше одну із цих таємниць Іван Сльота таки розгадав. І це – таємниця творчості.

Нажаль, перестало битися серце чудового хормейстера і диригента, блискучого композитора, автора великої кількості знаних і любимих народом пісень, глибокого знавця музичної класики і фольклору, народного артиста України, музичного педагога, професора, члена Національної спілки письменників України, який за роки невтомної творчої праці виховав цілу плеяду видатних митців, людей високої духовності та культури.

Усі, хто знав Івана Михайловича Сльоту, зауважують, що його ніколи не полишало світле почуття закоханості. Закоханості у світ, у людей, у поезію і музику. Він такий, як його пісні і вірші.

Іван Сльота – то легенда Полісся і легенда для всіх свідомих музикантів Житомирщини та всієї України. Тому надзвичайно хвилюючим для артистів було брати участь у цьому конкурсі, адже одним з обов’язкових творів до виконання був саме твір І. Сльоти. Виконавці прагнули до всіх донести його пісню, можливо дещо по-новому, по-сучасному…

Слід зазначити, що участь у фестивалі взяли майже всі заклади культури Бердичівського району. В залі витало милозвуччя української пісні та щире поетичне слово Івана Михайловича. У фестивалі не було (переможених), а були переможці з вуст яких твори Івана Сльоти звучали по сучасному. В поетичному конкурсі “…З твого серця” журі визначило переможців “читців-аматорів” це: Рисіч Руслана (БК с.Ст. Солотвин), Криванич Алла (БК с. Слободище), Сливка Лариса (БК с. Озадівка), Антонюк Ольга (БК с. Швайківка), Бондар Галина (клуб с. Демчин), Заможська Віра (клуб с. Хмельове), Гортовлюк Катерина (клуб с. Дубівка).

В номінації вокальні ансамблі, колективи малих форм (тріо, дуети, квартети) учасники конкурсу оцінювалися за такими критеріями: репертуар, його складність і художній рівень, виконавська майстерність, артистичність і сценічна культура, колоритність та оригінальність творів.

Кращими стали: жіночий вокальний квартет “Джерела” ЦКіД, жіночий вокальний дует “Любисток” ЦКіД, чоловічий вокальний дует БК с. Райгородок, родинні дуети сіл Семенівка, Терехове та Никонівка, вокальне тріо клубу с. Андріяшівка, вокальні ансамблі БК с. Мирославка, БК с.Швайківка, БК с. Никонівка, БК с. Скраглівка; мішані вокальні ансамблі БК с. Райгородок та клубу с. Садки.

Фестиваль завершився спільною молитвою “Отче наш” в обробці Івана Сльоти, яку виконали всі присутні в залі. Маємо надію, що душа великого митця, у ці хвилини полинула високо, аж до Бога і звідти благословила наш пісенний край.

Северенчук Н.Я.