ПОДІЛИТИСЬ

Незаконний видобуток бурштину в північних районах Житомирської області є на разі дуже актуальним питанням. Гектари понівечених ділянок лісу, корупційні схеми збуту, діяння незаконних формувань – проблеми не тільки обласного, а й державного рівня.
10 липня голова Житомирської обласної державної адміністрації Сергій Машковський провів міжвідомчу робочу нараду з питань протидії незаконного видобутку бурштину. Голови північних районів та начальники силових структур прозвітували керівнику області про пророблену роботу.

Юрій Резніченко, т.в.о. начальника слідчого управління УМВС в Житомирській області доповів, що після виїзної наради (19 червня в м. Олевськ) було порушено 25 кримінальних проваджень за фактом незаконного видобутку бурштину. Також вилучено в якості речових доказів 69 кг дорогоцінного каміння, 17 одиниць транспортних засобів, 24 мотопомпи, 60 ручних засобів видобування, 2 одиниці зброї.

IMG_1130_1Юрієм Резніченком було констатовано факт припинення незаконного видобутку бурштину промисловим методом – за допомогою мотопомп та іншого обладнання. Проте, копання “сонячного каменю” місцевими жителями триває, хоч і в менших обсягах.

Сергій Машковський наголосив, що головне завдання керівників правоохоронних органів та голів райдержадміністрацій – забезпечити законність та правопорядок на відомчих ними територіях. “Коли я чую гучні заяви про припинення видобутку бурштину – я б не був настільки оптимicтичним. У мене є iншi дані. Росте збурення людей. Ви повинні провести широку роз’яснювальну роботу серед мicцевого населення та припинити видобуток бурштину. В боротьбі з бурштиновою мафією ви маєте 100 відсоткову мою підтримку. Не можете – ніхто нікого не тримає – пишіть заяви на звільнення. Перекладати вiдповiдальнicть – тут це не пройде”, – звернувся Сергій Машковський до голів райдержадміністрацій.

Ще одним важливим питанням є відновлення лісової екосистеми. Загалом близько 200 гектарів лісу знаходяться у жахливому стані. За попередніми підрахунками, які відбувалися на місцях видобутку бурштину в Олевському районі, потрібно біля 400 тис. грн. на гектар, щоб довести ці місця до того стану, в якому вони були – очистити територію, прокласти дороги для техніки, провести ґрунтові роботи, насадити дерева та ще багато інших процедур.

Сергій Машковський дав доручення присутнім на нараді керівникам райдержадміністрацій та установ начальнику Державної екологічної інспекції у Житомирській області, Богдану Гнатюку, підготувати необхідні матеріали стосовно відновлення земель, забезпечити аналіз та результати щодо радіологічного стану на місцях видобутку.

“Ми повинні об’єднати зусилля. Наше завдання – зупинити повністю видобуток та ліквідувати канали контрабанди бурштину. Використовуючи всі методи та важелі впливу, передбачені законодавством, маємо нарешті припинити це ганебне явище. Не тимчасово, постійно!”, – заявив Сергій Машковський.