Додому НОВИНИ Медицина Всесвітній день боротьби з гепатитом

Всесвітній день боротьби з гепатитом

451
ПОДІЛИТИСЬ

28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитом. В усьому світі група хвороб, відомих як гепатити, вражає сотні мільйонів людей. Гепатит – це захворювання печінки, що викликається, в основному, вірусною інфекцією. Серед інфекційних хвороб людини вірусні гепатити посідають третю сходинку, поступаючись лише гострим респіраторним вірусним інфекціям та інфекціям шлунково-кишкового тракту. На сьогодні найбільшу небезпеку як медичну, так і соціальну, являють п’ять типів вірусних гепатитів: А, В, С, D і Е.

Причиною виникнення гепатитів типу А і Е є вживання забруднених продуктів харчування та води. Натомість гепатити типу В, С і D розвиваються внаслідок парентерального контакту з біологічними рідинами і призводять до розвитку хронічних захворювань, які часто є причиною цирозу та раку печінки.

Житомирська область відноситься до географічної зони, де циркуляція вірусу гепатиту А відносно висока. Найвищі рівні захворюваності населення Житомирської області на вірусний гепатит А відмічались у 1972, 1978, 1983, 1990, 1995, 2004, 2010 роках. У 2016 році також відбулася активізація епідемічного процесу з вірусного гепатиту А, що, враховуючи особливості цієї інфекції, є явищем закономірним.

Упродовж 2017 року в Житомирській області зареєстровано 99 випадків гепатиту А, що на 11 випадків менше, у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року. Серед зареєстрованих випадків – 36 припадає на дітей до 17 років. Цього ж року на парантеральні гепатити В та С захворіло відповідно 17 та 4 особи. Окрім того, парантеральні гепатити зареєстровано у трьох дітей

Враховуючи небезпеку гепатитів для населення області, ДУ “ЖОЛЦ МОЗ України” попереджає про головні ризики, пов’язані з інфікуванням та закликає громадян вживати всіх необхідних заходів профілактики захворювань

ЩОБ УНИКНУТИ ЗАХВОРЮВАННЯ РЕКОМЕНДУЄМО:

  1. Дотримуватися правил особистої гігієни: ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та споживанням їжі.
  2. Вживати якісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання, котрі контролюються комунальною службою.
  3. Воду з нецентралізованих джерел (колодязів, свердловин тощо) перед вживанням кип’ятити.
  4. Не використовувати воду із сумнівних джерел.
  5. Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках.
  6. Ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти.
  7. Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.
  8. Знищувати мух у приміщеннях.

Аби убезпечити себе від зараження парентеральними гепатитами, варто слідкувати за стерильністю обладнання та інструментарію під час здійснення будь-яких парентеральних маніпуляцій в амбулаторно-поліклінічних закладах, під час косметичних процедур. Пильнуйте, аби всі інструменти, котрі можуть призвести до найменших ушкоджень шкіри або слизової оболонки під час медичних, косметичних та зуболікувальних процедур, були стерильними. Піклуйтеся про своє здоров’я.

А.І. Поліщук,
в.о. завідуючого відділом