Додому ІНФОРМАЦІЯ До відома громадян – платників земельного податку

До відома громадян – платників земельного податку

353
ПОДІЛИТИСЬ

Бердичівська ОДПІ нагадує, що відповідно до Податкового кодексу України платниками є власники земельних ділянок та землекористувачі, а об’єктом оподаткування визначено земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні. У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив таке право на зазначену земельну ділянку, а новим власником – починаючи з місяця, в якому у нового власника виникло право власності.

Звертаємо увагу, що відповідно до пункту 281.1 статті 281 Податкового кодексу України від сплати податку звільняються:

  • інваліди першої і другої групи;
  • фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
  • пенсіонери ( за віком);
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війн, гарантії їх соціального захисту”;
  • фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб п. 281.1, ст. 281 поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:

  • для ведення особистого селянського господарства у розмірі не більше як 2 гектари;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більше як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більше як 0,10 гектара;
  • для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;
  • для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;
  • для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Відповідно до ст. 281.4 якщо фізична особа, визначена у пункті 281.1 цієї статті, має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа подає письмово заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання зміну земельної ділянки для застосування пільги.

Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

У випадку зміни власника земельної ділянки, набуття права на пільги, Вам необхідно пред’явити відповідні документи (зокрема, план-схему земельної ділянки, підтвердження права власності та(або) права на пільги тощо) до Бердичівської ОДПІ за адресою: м. Бердичів, вул. Б.Хмельницького, 24а.

Відповідно до пункту 287.5 статті 287 Кодексу податок фізичними особами сплачується один раз в рік до 29 серпня поточного року.

Бердичівська ОДПІ