Додому НОВИНИ Влада і громада Згадували Афганістан, а в думках кожного була нинішня війна…

Згадували Афганістан, а в думках кожного була нинішня війна…

722
ПОДІЛИТИСЬ

Вшанування воїнів-інтернаціоналістів пройшло в три етапи.

Спочатку відбулась зустріч з інвалідами, а також членами сімей загиблих воїнів, яким було вручено продуктові набори.

Потім у великій залі міського Палацу культури ім. О.Шабельника хвилююче, зі сльозами на очах, згадали події далекої афганської війни та буремні події сьогодення.

Представлені фотовиставка та фільм ще раз підкреслили спадкоємність воїнів-бердичівлян, які захищали і нині захищають свою Вітчизну.

А 15 лютого до меморіального комплексу «Воїнам-афганцям» на Червоній Горі прийшли сотні бердичівлян серед яких воїни-афганці, учасники АТО, мобілізовані, учні, студенти.

В своєму виступі міський голова Василь Мазур, зокрема, зазначив: «Ще рік тому у цей день ми згадували наших земляків які полягли в далекому Афганістані, а сьогодні ми понад усе бажаємо, щоб живими і чим скоріше повернулися додому наші хлопці з нинішньої війни».

Народний депутат України Олександр Ревега закликав воїнів-афганців допомогти солдатам, які повертаються з АТО, адаптуватися та допомогти пережити наслідки війни.

На мітингу також виступили голова міської спілки воїнів-афганців Вагіф Мамедов, вдова воїна-афганця Людмила Лабур, депутат обласної ради Олександр Нехворовський та інші. Взяв участь заступник міністра оборони Юрій Гусєв.

Покладаються квіти до меморіалу учасників афганської війни та портретів загиблих в зоні АТО дев’яти бердичівлян.

В Швайківці
В цьому селі вже протягом 12 років місцева школа гостинно відчиняє дівері, щоб зустріти Журавлиний зліт воїнів-афганців району. Цього разу до них приєднались і учасники АТО.

Вечір-пам’ять розпочався зворушливою композицією «Не здолати Україну», у якій дітки 5-7 класів відтворили незламність українського народу. Учні 2-4 класу захопили всіх композицією «Янголи на синім небі». Протягали свої маленькі, тремтячі рученята, просячи захисту у Господа, щоб не проливалась кров та сльози матерів…
Учасниця художньої самодіяльності Швайківського Будинку культури Вельмик О. з піснями «Герої не вмирають» та «Мальви» щирим, чуттєвим виконанням зуміла викликати скупу солдатську сльозу, шалений спалах спогадів…

Про гіркі сльози матері звучала пісня «Прошу у неба» у виконанні вчителя фізики Півоварчук Марії. Щемно і зворушливо виконала вірш «Лист солдату» учениця 8 класу Чумак Каріна. Присутні відчули на собі холодний подих смерті і болю, а також сподівання на мир після виступів танцювального колективу учнів 9 класу «Кордон» та композиції «Повертайся живим» у виконанні учнів 8-11 класів.

З привітаннями до воїнів-афганців та учасників АТО звернулись начальник організаційного відділу Бердичівської районної ради Савенко Лариса, заступник голови районної спілки ветеранів Афганістану Міщенко Микола  та заступник начальника відділу освіти Носова Тетяна, директор школи Білан Ірина.

Володимир Кравченко.

2015_02_15_1_26
Урочистий марш військ Бердичівського гарнізону.
Фото Анатолія Горобчука.