Додому НОВИНИ Молодь, яка піклується про своє сімейне майбутнє та здорову націю України.

Молодь, яка піклується про своє сімейне майбутнє та здорову націю України.

515
ПОДІЛИТИСЬ

У кожній людині закладений певний потенціал – “зерна здоров’я”. Проте, подібно тому, як одне й те ж саме зерно дає різні сходи в залежності від того, в який грунт воно потрапляє, так і цей потенціал може бути реалізований кожною людиною по-різному, залежно від її індивідуальних особливостей і тих соціальних умов, в яких формується особистість.

У давні часи здоров’я визначали як відсутність хвороб. Але життя не стоїть на місці. Часи змінюються і людина змінюється разом із ними. Поняття про здоров’я трансформувалося в більш широке уявлення про людину як істоту, більш соціальну, ніж біологічну. Воно збагатилося таким поняттям, як “благополуччя”, оскільки в сучасному світі зовсім недостатньо не мати захворювань, а треба бути ще й благополучним у всіх відношеннях. Розуміння поняття “благополуччя” торкається всіх сторін життя людини, в тому числі і репродуктивної сторони здоров’я.

Саме такий підхід покладено в основу розробки та реалізації проекту “Відповідальне ставлення до репродуктивного здоров’я – запорука безпечного життєвого маршруту сільської молоді” Бердичівської міської громадської молодіжної організації “Молодь обирає життя”. Проект  впроваджувався в рамках Програми малих грантів проекту “Репродуктивне здоров’я в Україні”, що реалізує Благодійний Фонд “Здоров’я жінки і планування сім’ї” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

В рамках проекту було підготовлено і проведено заходи, спрямовані на підвищення рівня обізнаності учнів сільських шкіл у сфері зміцнення та збереження репродуктивного здоров’я, планування сім’ї та формування культури міжстатевих стосунків.

На навчальних тренінгах з превентивного виховання було підготовлено групу педагогічних працівників загальноосвітніх закладів І-ІІІ ступенів Бердичівського району (практичні психологи, соціальні педагоги, вчителі основ здоровя, біології, педагоги-організатори), які актуалізували проблему підвищення обізнаності сільської молоді у сфері репродуктивного здоров’я, розглянули сучасні концепції у сфері охорони здоров’я та отримали інформацію про практичний зарубіжний та національний досвід реалізації програм, проектів у даному напрямку.

Результатом реалізації проекту стало формування позитивного ставлення старшокласників сільських шкіл до знань щодо зміцнення і збереження репродуктивного здоров’я та культури міжстатевих стосунків, підвищення самосвідомості та відповідальності при виборі безпечних шляхів сімейного планування через відвідування занять з превентивного виховання.

Під час реалізації проекту особливим досягненням стало налагодження та зміцнення партнерських стосунків з іншими організаціями: Житомирським обласним відділенням Всеукраїнського громадського центру “Волонтер” та Державним навчальним закладом “Бердичівське вище професійне училище”.

Колектив БМГМО “Молодь обирає життя” висловлює щиру подяку керівництву відділу освіти Бердичівської райдержадміністрації за підтримку у впровадженні проекту та  сприяння у вирішенні організаційних питань щодо проведення заходів; директору Державного навчального закладу “Бердичівське вище професійне училище” Т.П. Поліщук за сприяння у проведенні Всеукраїнського Тижня планування сім’ї.

Завдяки реалізації проекту наша організація отримала неоціненний досвід, який підвищив навички проведення кампаній адвокасі, досвід співпраці з державними органами влади та партнерськими організаціями громадського сектору, досвід, якого ніколи не буває занадто. Проведена діяльність підвищила спроможність працівників проводити правозахисну та просвітницьку діяльність серед молоді незахищених категорій.

Людмила Горобчук, асистент проекту.