Додому НОВИНИ Влада і громада Никонівко рідна, Никонівко мила…

Никонівко рідна, Никонівко мила…

1004
ПОДІЛИТИСЬ

Села, як і люди, мають свої біографії, у кожного різні. Ми дякуємо долі за те, що народились у цьому благословенному краї, у райському куточку землі. І де б не були ми, серцем завжди линемо до отчого порогу, до рідної хати.

Моє коріння з прадіда і діда, мій рідний, щирий, милий серцю край… Це про нашу Никонівку. Під таким гаслом розпочалося свято села, в неділю, 20 вересня 2015 року.

Велику роботу провели працівники культури Кирилюк Т.О., Ковальчук Л.С.,
бібліотекарі Українець Н.Г., Білоус Л.П., залучивши до підготовки місцевих аматорів, своїх колег з інших сіл, учнів місцевої школи, народних умільців нашого села від старого до малого. У фойє будинку культури розгорнули багату виставку народних умільців, виробів учнів Никонівської школи, різноманітних вишиванок нитками і бісером. А на вулиці вже кипіла смачна каша, булькотіла юшка, смажилися млинці і всі, хто завітав на свято, мали змогу покуштувати смачненькі страви наших господинь, а навпроти БК розташувалися атракціони (батути) з Житомира, звідки лунав веселий дитячий сміх.

nykonivka_2

Велику допомогу в організації свята надала сільський голова Мазур О.С., яка привітала присутніх з святом і наголосила, що історія села надто цікава і терниста. І сьогодні на нашому святі ми не маємо права не згадати тих односельців, які перенесли голод 1932-33 років, які мужньо і відважно захищали Батьківщину від коричневої чуми нацизму в роки Другої Світової, тих, хто захищав єдність і цілісність України  і загинув під час бойових дій на Сході. Назавжди в пам’яті залишаться їх імена, завжди село пам’ятатиме свого односельця Верещака В.О., який загинув під час проведення АТО на Сході України. Хвилиною мовчання під звуки мелодії “Плине кача”, зал вшановує пам’ять всіх загиблих, пам’ять про Небесну сотню, покладаються корзини квітів до Обеліска Слави, Пам’ятного знака репресованим в 1937 році, до підніжжя меморіальної дошки, яка увіковічнила пам’ять про Верещака В.О.

З привітальним словом до односельців звернувся депутат районної ради Панасюк Л.М., який побажав никонівській родині мирного неба і достатку в кожній хаті.

Добрим словом згадали односельці голову колгоспу “Прогрес” Українця Миколу Федоровича, який багато зусиль приклав для того, щоб села Никонівка і Кукільня стали процвітаючими, щоб людям жилося краще. Пам’ять про М.Ф. Українця вічно буде жити в наших серцях.

Добра слава йде про жителів нашого села, багато відомих імен воно дало Україні. Ми пишаємось тим, що в нашому селі народився і виріс Заслужений лікар України, провідний хірург м. Олевська Безпалько Андрій Тимофійович,  кандидати медичних наук, лікарі-інфекціоністи Гречанський Василь Ількович і Білоус Валентин Миронович, Кащук Аркадій Павлович – заслужений вчитель України, доктор філологічних наук, професор, викладач Житомирського педуніверситету імені І.Я. Франка Петро Васильович Білоус, який всією душею у своїх віршах і прозових творах прославляє нашу Никонівку.

Вітали на святі найстарішу жительку села Безпалько Людмилу Іванівну, якій виповнився 91 рік і яка привітала всіх присутніх зі святом. Многая літа, Вам, шановна ювілярко. І наймолодшого жителя – Ярош О.О., хай зростає на радість всім. Вітали золотих ювілярів, родину Шевчуків Івана Васильовича і Марії Модестівни, Рабцунів Анатолія Кузьмовича і Поліни Йосипівни, срібних ювілярів Вовнюків Ірини і Миколи.

В номінації “Найкращий двір” по вулиці Бердичівській визнано двір господаря Музичука Леоніда Петровича, а по вулиці Свердлова – двір господині Фещук Ольги Яківни.

Радість нашого свята затьмарює війна на Сході країни. Кращі сини України йдуть захищати рідну землю і наші односельці теж. На даний час в зоні АТО перебувають наші земляки: Тетерук Іван Кирилович, Власюк Петро Миколайович, Власюк Сергій Олександрович, Власюк Дмитро Петрович, Тимощук Олександр Сергійович. А гостями свята були наші воїни, які нещодавно демобілізувались, це  Ковальчук Володимир Володимирович, Матвійчук Віктор Володимирович і Тимощук Юрій Миколайович. Рідні наші, ми бажаємо Вам міцного здоров’я, миру, терпіння, наснаги, швидкого повернення додому.

Організатори свята щиро дякують нашим меценатам, без допомоги яких свято б не відбулося: О.С. Мазур – сільському голові; Т.В. Засусі – керівнику ПСП “Агрофірми “Світанок”; О.В. Горшковій, С.А.Українцю, О.В. Музичуку, М.В. Білоусу, В.А. Шаповалу, П.А. Ейсмонту, В.М. Гриневичу – приватним підприємцям, В.В. Воронюку – депутату районної ради.

Велика вдячність нашим народним умільцям-односельчанам – Ковальчук Л.С., Загоруйко В.П., Костійчук Лесі у номінації “Найкращі вишиванки”; Свистун Н.С. у номінації “Найсмачніша каша”; Музичук Т.М. у номінації “Смачна юшка”, Гуц Л.В., сестрам Кащукам Вірі та Броніславі, Федчук Н.В. у номінації “Золотий голос Никонівки”, подружжю Пацевичів Наталії і Станіслава із Скаківки, Заможській В.С. з села Хмельового, Мінчуку Василю за музичний супровід свята, виконання патріотичних пісень, Безпалько В.В. за найкраще виконання гумору Павла Глазового, прекрасній ведучій свята Ковалишиній Г.В. за чудову атмосферу, вміле спілкування з глядачами, учням Никонівської ЗОШ, а саме: Воронюк М., Білоус О., Гуменюк Юлії, Ковалишиній І., Пармак В., Андрухович Л. (9 клас), Панічевій І., Пармак А. (6 клас), Музичук А. (3 клас).

Я обожнюю тебе, мій рідний край,
За блакитне чисте твоє небо
І за те, що маю власний рай,
І нічого більшого не треба.
Хай лине пісня над селом,
Хай колосяться ниви,
Комори повняться добром
І будьте всі щасливі!

Марія Габець, заступник директора Никонівської ЗОШ.