Додому НОВИНИ Влада і громада НІ – заробітним платам “у конвертах”.

НІ – заробітним платам “у конвертах”.

554
ПОДІЛИТИСЬ

Управління Пенсійного фонду України в м.Бердичеві та Бердичівському районі Житомирської області звертається до роботодавців міста Бердичева та Бердичівського району:

НІ – заробітним платам “у конвертах”

Управління Пенсійного фонду України в м. Бердичеві Житомирської області звертається до роботодавців та найманих працівників з проханням запобігати порушенням трудового законодавства, а саме виплаті заробітної плати в “конвертах”.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності та господарювання, а також фізичних осіб, які використовують найману працю. Мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може проводитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (ст. 95 КЗпП, ст.З Закону України “Про оплату праці”). До мінімальної заробітної плати не включаються доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати. Розмір мінімальної заробітної плати встановлюється Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України. Розмір мінімальної заробітної плати встановлюється і переглядається відповідно до статей 9 і 10 Закону України “Про оплату праці” (із змінами та доповненнями) від 24.03.1995 року №108/95-ВР, але не може бути нижчим від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до Закону України “Про державний бюджет України на 2015 рік” мінімальна заробітна плата з 01.01.2015 року становить 1218 грн.

Єдиний соціальний внесок сплачується із фонду заробітної плати, із зарплати кожного працюючого громадянина. Якщо зростатиме та легалізуватиметься заробітна плата, відповідно зростатиме і обсяг внеску, що надасть можливість подальшого підвищення пенсій. Суми нарахованих заробітної плати та внесків по кожній застрахованій особі фіксуються в системі персоніфікованого обліку відомостей. Інформація про застрахованих осіб, яка накопичується в базах даних персоніфікованого обліку, пов’язана з визначенням права на виплату пенсій та їх розміру за загальнообов’язковим державним пенсійним страхуванням.

З 1 січня 2004 року наша держава перейшла від системи пенсійного забезпечення до системи пенсійного страхування, кардинально змінивши принцип пенсійного забезпечення громадян. По-перше, страховий стаж залежить не тільки від запису в трудовій книжці, а й від того, за який період і в якому розмірі сплачені внески за застраховану особу. По-друге, в основу розрахунку пенсій беруться дані системи персоніфікованого обліку відомостей ПФУ, які містять відомості про заробіток, дохід, внески та стаж застрахованих осіб (в тому числі і з урахуванням умов праці, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення). По-третє, розмір пенсії прямо пропорційний заробітній платі, з якої сплачені внески. Отже, період роботи буде зараховано до страхового стажу за умови сплати внесків за відповідний період та обов’язкового надання відповідної звітності.  Якщо ж зарплата виплачена “в конверті” і роботодавець   не   сплачує   за   працівника   внески   та   не   надає  відомості  про заробіток, страхові внески та стаж до системи персоніфікованого обліку, то цей період не зараховується до страхового стажу та відповідно – не враховується при розрахунку пенсії.

Управління Пенсійного фонду України в м.Бердичеві та Бердичівському районі Житомирської області звертається до роботодавців про  необхідність підвищення та легалізації заробітної плати найманих працівників, адже це є обов’язок роботодавця та запорука гідної пенсії найманих працівників у майбутньому.

Адміністрація управління.