Додому НОВИНИ Освіта в Семенівській об’єднаній територіальній громаді

Освіта в Семенівській об’єднаній територіальній громаді

587
ПОДІЛИТИСЬ

Інтерв’ю із заступником голови з питань діяльності виконавчих органів Семенівської сільської ради, в. о. начальника відділу освіти, молоді та спорту Людмилою Колесник.

– Людмило Миколаївно, 14 січня 2017 року був зареєстрований відділ освіти, молоді та спорту Семенівської сільської ради об’єднаної територіальної громади. Як Ви оцінюєте ідею створення відділу в ОТГ?

– Функціонування відділу у сільській раді є практичним втіленням ідеї децентралізації та передачі повноважень на місця, адже питання освіти, охорони здоров’я, соціального захисту передаються утвореним територіальним громадам. І саме громада має визначати потребу у цих закладах, а також забезпечити якісний рівень надання послуг.

У підпорядкуванні відділу 6 шкіл та 5 дитячих садків, у яких навчається 415 учнів та 138 вихованців, працює 132 педагогічних працівники та 58 осіб обслуговуючого персоналу.

– На функціонування цих закладів виділяла фінанси громада, чи використовуєте лише кошти державного бюджету?

– На 2017 рік на галузь освіти ОТГ виділено 10 млн. 523 тис. грн. освітньої субвенції, яка спрямовується виключно на заробітну плату педагогічним працівникам, та 2 млн. 177 тис. грн. додаткової дотації – це кошти з державного бюджету. Окрім цього, Семенівською  сільською радою спрямовано власних коштів в сумі 5 млн. 617 тис грн.

– Чим Ви, як керівник галузі освіти, найбільше задоволені?

– Уже в найближчі дні об’єднана територіальна громада отримає ще один шкільний автобус, на який було виділено співфінансування з місцевого бюджету в сумі 470 тис. грн. Цей автобус буде підвозити дітей із Терехового до Хажинського дитячого садка та школи, а також плануємо використовувати його для підвезення школярів до Семенівської та Іванковецької шкіл, адже наразі учні підвозяться до цих шкіл за угодою із Автотранспорспортним підприємством.

Крім цього, ми підготували проект термомодернізації Хажинської загальноосвітньої школи, реалізація якого дасть можливість створити комфортні умови учням та вихованцям дошкільного навчального закладу в зимовий період та економію енергоносіїв на 25-30%. Вартість робіт за проектом – 6 млн. 227 тис. грн. На сесії сільської ради депутати прийняли рішення про виділення співфінансування на цю мету в сумі 1 млн. 868 тис. грн. Сподіваємося на фінансування із державного Фонду регіонального розвитку.

– Наразі у дітей канікули, а відповідно і період оздоровлення та відпочинку. Яка ситуація в громаді із організацією цієї роботи?

– На сьогоднішній день 72 % дітей об’єднаної територіальної громади охоплені  безкоштовним оздоровленням. Фотозвіт про роботу усіх пришкільних таборів  розміщений на сайті Семенівської сільської ради та опублікований у Вашій газеті. Ми отримували багато дзвінків батьків, які залишилися задоволені організацією харчування  та роботою таборів в цілому.

Крім цього, 10 учнів із ОТГ побували на оздоровленні у санаторії “Дениші”, 16 осіб – у оздоровчому закладі “Березовий гай” у Скраглівці, 5 дітей – у таборі “Відкрите серце” в с. Озадівка.

– Чи задовольняє Вас матеріально-технічна база закладів освіти?

– Безперечно, ні. Як може задовольняти ситуація в Іванковецькій школі, де вкладені немалі фінансові ресурси, обладнано внутрішні туалети, але вони не працюють, так як не підведена вода до приміщення школи? Чи ефективним буде навчально-виховний процес, якщо доступ до інтернету є лише в кабінеті директора або інформатики? Тому ми зараз працюємо над тим, аби wi-fi був по всіх приміщеннях шкіл, плануємо закупити  мультимедійні комплекси, телевізори у класні кімнати, проектори, комп’ютерну техніку як за кошти бюджету, так і з залученням благодійних коштів. Щодо Іванковець, то виготовлено проект будівництва мережі водопостачання від існуючої свердловини до школи, вартість робіт якого становить 125 тис. грн. Виконання цих робіт заплановано за рахунок коштів субвенції на розвиток інфраструктури, виділених ОТГ з державного бюджету. Крім цього, сільська рада працює над питанням санації свердловини та  поточного ремонту внутрішніх водопровідних та каналізаційних мереж у приміщенні школи. Наразі виготовляються локальні кошториси.

Ми закупили кольорові принтери для усіх дитячих садків, крім Великонизгірецького, так як у них не було потреби, ноутбук та принтер для Іванковецької школи, мультимедійний проектор для Великонизгірецької школи, виготовлено віконні відливи для Красівської школи.

Маємо намір провести заміну застарілих учнівських парт та меблів у дитячих садках, закупивши одномісні сучасні парти для усіх першокласників громади в цьому році,  провести заміну підлоги в їдальні Красівської школи. Ми надіслали листи місцевим підприємцям і сподіваємось, що вони теж долучаться до цієї справи.

– Як готуєтесь до нового навчального року?

– Завдання влади – створення умов для навчання та праці. З бюджету кожному навчальному закладу виділено кошти на фарбу. Станом на 20 липня проведено такі ремонтні роботи в приміщеннях навчальних закладів:

  • Заміна підлоги спальної кімнати ДНЗ с. Красівка – 32, 5 тис. грн.
  • Заміна підлоги їдальні та покриття лінолеумом ДНЗ с. Семенівка – 35, 2 тис. грн.
  • Капітальний ремонт побутової кімнати в ДНЗ с. Іванківці (заміна сантехніки, облицювання  стін плиткою), заміна умивальників на харчоблоці, встановлено бойлер, насосну станцію, встановлення додаткових радіаторів – 55 тис. грн.
  • Заміна підлоги у кабінеті фізики Семенівської ЗОШ – 29 тис. грн.

Крім цього, найближчим часом буде проведена заміна опалювального котла, так як старий вийшов з ладу, та ремонт побутової кімнати із заміною сантехніки в ДНЗ с. Семенівка.

– Яке основне завдання визначаєте для себе?

Основне наше завдання – підвищення якості навчально-виховного процесу. Ми активно працюємо над зміцненням матеріально-технічної бази навчальних закладів, намагаємось створити максимально комфортні умови як викладання, так і для засвоєння матеріалу,   але природнім наслідком цього має стати покращення результатів наших учнів у ЗНО та збільшення кількості випускників, які продовжать здобувати освіту у вищих навчальних закладах відповідно до своїх інтересів та здібностей.

– Дякую Вам за розмову. Бажаю успіхів!

Володимир Кравченко.