Додому НОВИНИ “О мово рідна, золота колиско…”

“О мово рідна, золота колиско…”

768
ПОДІЛИТИСЬ

Під таким гаслом в Гардишівській школі проходило районне свято, приурочене Дню рідної мови. До нас завітали вчителі української мови  й  літератури та учні шкіл району.
Його історія  бере початок з драматичних подій 21 лютого 1952 року, коли в азійській країні Бангладеш було розстріляно демонстрацію захисників мови, які вимагали визнаня  мовибанго як державної.
Наша рідна мова – українська. Турбота про мову – справа державна. Тому потрібно пам’ятати, що любов до своєї Батьківщини починається з любові до рідної мови.
Про те, що мова вкраїнська вся з гомону полів, лісів і морів отчої землі, мережана сходом і заходом сонця, гаптована сяйвом місяця, зірок і переткана калиною, барвінком і вишневим цвітом говорили учасники свята. Палко і трепетно звучали віршовані рядки з вуст найменших учасників свята учнів 3 класу Новотної Вікторії та Воронкіної Маргарити, 8 класу Тарахтелюка Євгена. Схвилював  усіх уривок із поезії «Зерна думок» , який читав учень 4 класу Поліщук Назар. Учні 5  класу артистично  інсценізували легенду як Бог наділяв дітей світу талантами. Щиро і задушевно прозвучали пісні у виконанні  педагогів Гардишівської школи (А.М.Москальчук, О.М.Дмитревич, О.В.Бусаєва, О.І. Іщук, А.І.Паламарчук).
Окрасою свята стали сольні пісенні виступи учнів Лесі Ватаг (Озадівська ЗОШ) , Яни Мінич(Мирославська ЗОШ), Лізи Цакоєвої та Аліни Лисак (Семенівська ЗОШ), Даяни Климчук(Райгородоцька ЗОШ), Світлани Римарчук (Великонизгірецька ЗОШ).
Свято  закінчилося піснею “Єднаймося, люба родино…”, яка закликала всіх українців  об’єднатися, щоб наша свята Україна цвіла, як калина.
Підводячи  підсумки свята,  методист відділу освіти Бердичівської райдержадміністрації  Н.М.Бондарчук відзначила важливість вивчення і шанування рідної мови та подякувала усім учням, вчителям за змістовно проведений захід.

Ольга Бусаєва, вчитель української мови й літератури Гардишівської ЗОШ І-ІІст.

IMGP0381_1