Додому НОВИНИ Медицина Про безпечність води яку ми вживаємо

Про безпечність води яку ми вживаємо

654
ПОДІЛИТИСЬ

Водно-нітратна метгемоглобінемія – це захворювання, яке пов’язане з вживанням води, що містить нітрати вище допустимої норми, передбаченої санітарними правилами.

Метгемоглобінемією частіше хворіють діти віком до трьох років, а особливо діти до одного року яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з високим вмістом нітратів (більше 50 мг/дм. куб.). Це пов’язано насамперед з особливістю протікання біохімічних процесів в дитячому організмі. Справа в тому, що у таких крихт не працює антинітратний захисний механізм, в силу віку у малюків мало ферментів що сприяють зворотному відновленню метгемоглобіну в гемоглобін.

При накопичені метгемоглобіну у крові понад 10% проявляються симптоми хвороби у дітей: синюшність носо-губного трикутника, мочок вуха, кінчиків пальців, видимих слизових оболонок, задишка та тахікардія. Тяжкі форми цього захворювання можуть закінчитися летально, якщо вчасно не розпізнати і не почати лікування.

Вираженість симптомів обумовлена кількістю метгемоглобіну в крові. У грудних дітей захворювання розвивається на тлі вірусних, бактеріальних інфекцій та діареї. Також у дітей можуть  бути вроджені патології пов’язані з розвитком цієї хвороби. Метгемоглобінемія найчастіше спостерігається у сільській місцевості, де переважно використовується вода з децентралізованих джерел водопостачання (шахтні колодязі, скважини). Водоносним горизонтом колодязів є ґрунтові води, які найчастіше забруднюються поверхневими стоками від господарської діяльності людини: надвірних туалетів, сміттєзбірників, гноярок та ін. Крім цього, навколо сіл розташовані сільськогосподарські угіддя на яких застосовуються азотовмісні мінеральні добрива. Все це в сукупності призводить до забруднення ґрунту та ґрунтових вод, що створює реальну загрозу для здоров’я дітей та дорослого населення.

В основному населені пункти Бердичівського району забезпечуються водою за рахунок громадських колодязів та свердловин. Бердичівським районним відділом ДУ ЖОЛЦ МОЗ України здійснюється соціально-гігієнічний моніторинг за вмістом нітратів у воді, яка вживається дітьми у віці до трьох років. Результати моніторингу за 2016 рік показують що в 93,8% відібраних проб води вміст нітратів перевищує нормативний показник, а саме в с.Рея від 55,8 до 132,1 мг/дм3, с.Озадівка від 144,0 до 183,3 мг/дм3, с.Скраглівка від 105,2 до 354,0 мг/дм3, с.Садки від 54,4 до 249,2 мг/дм3, смт.Гришківці від 58,1 до 664,5 мг/дм3, с.Андріяшівка від 359,9 до 387,6 мг/дм3, с.Бистрик від 188,3 до 249,2 мг/дм3, с.Хажин 166,2 мг/дм3, с.Радянське від 155,1 мг/дм3, с.Хмельове від 359,9 мг/дм3, с.Іванківці 276,9 мг/дм3, с.Швайківка від 276,0 мг/дм3, с.Райки 72,0 мг/дм3 (згідно санітарних правил вміст нітратів у питній воді не повинен перевищувати 50,0 мг/дм3).

Для попередження негативного впливу нітратів для здоров’я і виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії необхідно:

  1. Не вживати питну воду з шахтних колодязів та свердловин в яких вміст нітратів перевищує норму. Для вживання питної води та приготування їжі дітям до трьох років слід використовувати воду з вмістом нітратів не більше 50,0 мг/дм3.
  2. Дотримуватись гігієнічних вимог при влаштуванні та експлуатації шахтних колодязів:
  • колодязі і свердловини в індивідуальних садибах повинні бути віддалені від джерела забруднення на відстань не менше 20 метрів
  • ізолювання колодязя від проникнення поверхневого стоку (стінки колодязя повинні бути щільними без шпарин, оголовок повинен щільно закриватись кришкою, навколо колодязя необхідно облаштовувати “замок” з гарно замішаної та пошарово утрамбованої глини, глибиною 2 метри шириною 1 метр або бетонувати майданчик радіусом не менше ніж 2 метри на основі щебеню товщиною 15-20 см. з ухилом від колодязя).

Шановні батьки, якщо у Вас є діти до трьох річного віку, а джерелом водопостачання є шахтний колодязь або свердловина, і враховуючи те що нітрати у воді ніяк не пахнуть, не відчуваються на смак і визначити їх наявність можливо тільки лабораторним шляхом пропонуємо Вам звертатись в Бердичівський районний відділ ДУ ЖОЛЦ МОЗ України за адресою м.Бердичів, вул.Володимирська, 12, де фахівцями санітарно-гігієнічної лабораторії  буде проведено лабораторне дослідження питної води і надані необхідні рекомендації.

Пам’ятайте! Вода для вживання має бути гарантованої якості, особливо для дітей.

Санітарний лікар Поліщук А.І.