ПОДІЛИТИСЬ

Різдво Христове — велике християнське свято, день Народження Ісуса Христа, Спасителя світу. Свято Різдва Христового вважається другим після Пасхи (Великодня) великим святом.

Для кожної людини Різдво Господнє є одним із найбільш улюблених та очікуваних свят. Воно наповнене духовністю, радістю, любов’ю, а ще — глибоким символізмом, який упродовж багатьох століть створив особливий спосіб поєднання Неба і Землі у спільній молитві радості народження Спасителя Ісуса Христа. Кожна родина старанно готується до цього дня. Дім ретельно прибирається та прикрашається, варяться та печуться різдвяні страви, члени сім`ї купують один одному сувеніри. Та з особливим нетерпінням очікують Різдва діти.

“У біднім вертепі, в яслах на сіні воплотився Владика, Цар світу”, — нагадує давня українська колядка про місце народження Ісуса Христа. Віфлеємську подію українці зуміли передати, відтворити чи перенести на власний ґрунт не лише через спів, а й через театралізоване дійство. Атмосферу Різдвяної містерії відчули 24 грудня учні та педагоги Гришковецької гімназії. Омельчук Юлія Леонідівна, вчитель історії та художньої культури, разом із учнями 10 та 9-А класу показали присутнім підготовлену власними силами Різдвяну лялькову виставу “Святий Вертеп”, яка перенесла глядачів у часи царя Ірода, коли народився маленький Ісус.

grysh_image003Омельчук Юлія Леонідівна: “Вертеп — це молитовне прославлення Бога через театральне дійство, яке представляє Різдвяну містерію. Саме слово “вертеп” означає печеру, ясла, у яких був народжений Ісус Христос.

Одна з найкращих оздоб Різдва — вертепні дійства. Не зважаючи на занепад старих традицій, вертепи залишаються улюбленими формами мистецького вираження різдвяної радості. Це — театр, у якому вистави розігрували ляльками на паличках (маріонетками). Це – дійство, яке відображає дитячу щирість та зрілу віру. Вертеп — це своєрідний простір, якого не торкається час. Саме тому я вирішила запропонувати учням розробити проект “Різдвяний вертеп”. Вони з радістю погодилися.

Метою нашого проекту є виховання любові до Батьківщини, поваги до її історичного минулого та ознайомлення з традиціями святкування Різдва в Україні, адже без знання нашої історії взагалі неможливе формування справжнього громадянина. Різдвяний вертеп став нашою колективною творчою справою. Працюючи над цим проектом, ми настільки ним захопилися, що вирішили Різдвяну історію народження Ісуса показати усім. До того ж усі ляльки та декорації виготовлялися власноруч. Цікаво, що учасники самі вибирали персонажів, яких вони хотіли виготовити, та з величезним захопленням грали свої ролі. Тож я вважаю, що ми зуміли досягти поставленої мети”.

“Це дуже весело та цікаво, – каже учениця 9-А класу Шкуропата Валентина. – Кожен з нас зображає різних персонажів і ніби перевтілюється в них. Я граю Божу Матір. Вона мені дуже подобається, тому я сама її обрала”.

grysh_image002В сюжеті Різдвяного вертепу першими вклонитися втіленому Богові прийшли пастухи, яких сповістив Ангел. За ними – волхви (східні мудреці), які дізналися про диво з появи на небі незвичайної зірки, названої Віфлеємською. Цар Ірод дізнається від волхвів, що народився Христос, претендент на його престол. Бажаючи позбутися суперника, він кличе воїнів і наказує йому побити всіх віфлеємських дітей віком від 2 років. За цей злочин смерть відрубує Іродові голову, а чорт тягне його в пекло. Жартівливим епізодом у вертепі завжди є циган та циганка, які потішали усіх присутніх актуальними у наш час історіями.

Між діями маленькі колядники, учні 4-их класів, вихованці співочого ансамблю під керівництвом Олійник Юлії Олександрівни, щиро радували веселими колядками, прославляючи Господа і бажаючи усім любові, гармонії та усіх життєвих благ. Тепер, через тисячі років, люди мають можливість подякувати кожному, хто доклав своїх зусиль для того, аби Христос зріс і, зрештою, через свою загибель і воскресіння подарував усім надію на життя вічне.

А завершилася вистава традиційним звертанням до присутніх – “Христос народився! Славімо його!”. Учасники вертепу стверджують, що їхня вистава дуже повчальна, адже у ній зло перемагає добро.

Тож хочеться сподіватися: Божа благодать засяє над нашою країною і принесе мир у кожну оселю. А лихі “іроди” навіки зникнуть із нашої землі.

Нехай цей день, а також рік – завжди буде веселий,
Божа щира благодать, завжди буде в оселях.
Біди не знати, ні страждань – в достатку завжди жити,
І Дню Народження Христа – воістину радіти!
Христос Народився!

Прес-центр
Гришковецької гімназії