Додому НОВИНИ Бізнес Сергій Машковський: Маємо зробити все, щоб торфовидобувна галузь запрацювала

Сергій Машковський: Маємо зробити все, щоб торфовидобувна галузь запрацювала

629
ПОДІЛИТИСЬ

12 лютого, у смт. Лугини під керівництвом голови Житомирської облдержадміністрації Сергія Машковського відбулася нарада з питань відновлення діяльності і розвитку торфовидобувної галузі в області та підготовки торфопідприємств до початку сезону розробок 2016 року.

Для того, аби детально розглянути існуючі проблеми та окреслити шляхи реформування галузі, у залі Лугинської РДА зібралися представники влади, профільних управлінь, правоохоронних органів, керівники районів та підприємств.

Сергій Машковський закликав присутніх об’єднати зусилля заради розвитку торфовидобування на Житомирщині та зазначив: “Торфовидобувна галузь має стратегічне значення не лише для нашої області, але й для усієї держави. Саме торф є тим видом палива, яким можна заміняти газ. Потенціал Житомирщини щодо забезпечення альтернативним паливом є одним з найбільших в Україні, а торф місцевого походження має вищу якість, ніж в інших регіонах”.

Крім обговорення загальних питань сфери торфовидобування, учасники зібрання розглянули діяльність державного підприємства “Житомирторф”, до складу якого входять Олевський та Озерянський торфозаводи.

Основні проблеми на сьогодні полягають в тому, що підприємству “Олевськторф” необхідні нові площі для видобування торфу, без освоєння яких воно не зможе надалі нарощувати виробництво, а Озерянський торфозавод (смт. Жовтневе Лугинського району) не має ліцензії на торфовидобування.

Вся техніка на обох підприємствах знаходиться в робочому стані. Як тільки Озерянський торфозавод отримає дозвіл, розпочнеться добування і реалізація торфопродукції. Загалом, це роботи сезонні та проводяться з початку травня до середини вересня, але останнім часом погодні умови дозволяють розширити часові межі видобутку сировини.

Учасники зібрання одноголосно зазначили, що для успішного функціонування торфовидобувної сфери буде розроблена обласна програма розвитку галузі.