Додому НОВИНИ Культура Хор Свято-Миколаївського собору м. Бердичева вп’яте став дипломантом ювілейного Х-го Міжнародного фестивалю...

Хор Свято-Миколаївського собору м. Бердичева вп’яте став дипломантом ювілейного Х-го Міжнародного фестивалю духовного співу “Кременецькі хорові вечори “AVE MARIA”.

965
ПОДІЛИТИСЬ

З благословення Високопреосвященнішого Никодима, Архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського, хор Свято-Миколаївського собору м. Бердичева взяв участь у Х-му Міжнародному фестивалі духовного співу “Кременецькі хорові вечори “AVE MARIA”. Колектив уп’яте став його дипломантом, у черговий раз підтвердивши свою високу майстерність.

У ці святкові дні, коли ми вітаємо один одного словами пасхальної радості “Христос Воскрес!”, на Кременеччині пройшов ювілейний Х-й Міжнародний фестиваль духовного співу “Кременецькі хорові вечори “Ave Maria”. Його учасниками стали різні мистецькі колективи: архієрейський хор “Волинські дзвони” м. Луцька, Галицький камерний хор “Євшан” м. Львова, муніципальна чоловіча хорова капела “Каменяр” м. Стрия, студентський хор Дрогобицького державного музичного училища ім. В. Барвінського, камерний хор студентів кафедри хорового диригування факультету музичного мистецтва Рівненського державного гуманітарного університету, хорова капела “Освіта” Інституту мистецтв Тернопільського НПУ ім. В. Гнатюка, хор Почаївської Духовної Семінарії, дитячий хор “Весна” школи мистецтв ім. М. Вериківського м. Кременця, дитячий хор “Фантазія” м. Тернополя, молодіжний камерний хор ім. Ю. Словацького Кременецького районного Будинку культури та представники з Бердичева: хор Свято-Миколаївського собору (регент – протоієрей Віктор Сватула) і вокальна формація “Експромт” педагогічного коледжу (керівник – Ліна Зеленянська).

001-1_1Фестиваль духовного співу “Кременецькі хорові вечори “Ave Maria” був заснований у 2006-му році. За роки свого існування він виробив та удосконалив певні традиції і став популярним серед чисельних шанувальників у різних куточках нашої держави та за її межами. За цей час у фестивалі взяли участь понад 60 провідних хорових колективів з України, Польщі, Словаччини та Молдови.

Цього року серед почесних гостей Х-го Міжнародного фестивалю духовного співу “Кременецькі хорові вечори “Ave Maria” – художній керівник та головний диригент Національної капели бандуристів України ім. Г. Майбороди, заслужений діяч мистецтв України Юрій Курач (м. Київ), художній керівник і головний диригент академічної чоловічої капели ім. Л. Ревуцького Володимир Курач (м. Київ), композитор, заслужений діяч мистецтв України Олександр Ходаковський (м. Житомир), хормейстер капели “Ватра”, заслужений працівник культури України Володимир Гущак (м. Стрий), диригент хору “Легенда”, заслужений діяч мистецтв України Ігор Циклінський (м. Дрогобич), доктор педагогічних наук, професор РДГУ Ярослав Сверлюк (м. Рівне) та хормейстер Національної опери України, заслужений діяч мистецтв України Олександр Тарасенко (м. Рівне). Як розповів засновник і незмінний регент хору Свято-Миколаївського собору м. Бердичева протоієрей Віктор Сватула, особливістю цьогорічного фестивалю стало те, що він притягнув найкращі колективи країни: “Зібралися визнані майстри хорового співу, кумири шанувальників і поціновувачів цього виду мистецтва. Вони, наче ластівки,злетілися на фестиваль, сповістивши про велику мистецьку подію, аналогів якій, мабуть, не знайти в Україні. Колективи мають надзвичайно високий професійний рівень”.

У суботу, 9-го травня, фестивальну програму розпочали концерт патріотичної музики та майстер-клас заслуженого діяча мистецтв України Степана Целюха за участю чоловічої муніципальної хорової капели “Каменяр” (м.Стрий). “Стрілецькі пісні” у виконанні колективу приголомшили слухачів безміром і величчю, самобутністю та оптимізмом. Потім відбулась презентація учасників фестивалю у Кременецькому костелі Святого Станіслава. Хор Свято-Миколаївського собору представив увазі слухачів невеликий концерт-лекцію. Ввечері керівники колективів обмінялися думками на засіданні “круглого столу” на тему “Стан хорового мистецтва у контексті сучасного виконання”.

Десятого травня, в День матері, коли Україна святкує одне з найбільш зворушливих свят, всі зібралися на відкритті фестивалю біля пам’ятника Тарасу Шевченку в Кременці. Покладання квітів до підніжжя, вшанування пам’яті генія українського народу, звучання безсмертного “Заповіту” – урочисті і хвилюючі миті, сповнені глибоких почуттів…

У недільний ранок колективи взяли участь у Божественних Літургіях. Бердичівські хористи побували з паломницькою поїздкою у Свято-Почаївській Успенській Лаврі, де з молитвою схилилися перед її святинями. В другій половині дня у Кременецькому Соборі Преображення Господнього пройшов фінальний гала-концерт учасників фестивалю.

Для любителів духовної музики спів хору Свято-Миколаївського собору вже багато років є свідченням майстерності та нових відкриттів – це в черговий раз продемонстрував виступ колективу в Кременці. Хор бере участь у Міжнародному фестивалі духовного співу “Кременецькі хорові вечори” з 2010-го року, і знову він підготував цікаву програму з дев’яти творів, один з яких – до Пресвятої Богородиці – є обов’язковим для виконання. Харківський композитор Микола Цололо подарував бердичівському колективу “Молитву”, написану на слова Тараса Шевченка з поеми “Марія” (уривок “Упованіє моє”). Біблія була для Великого Кобзаря високохудожньою книгою, джерелом духовних істин, поетичних мотивів, глибоких сюжетів та яскравих і мудрих образів. Хористи собору також традиційно виконували пісні монахині Іуліанії (Денисової), зокрема, “Кондак Акафісту Покрову Божої Матері”, і чимало нових творів: “Кант Великодню” Якова Яциневича, “Христос Воскрес” (дзвоновий) Олександа Закревського та інші. Діамантове сопрано солістки хору Ліни Зеленянської, сильне і ніжне одночасно, вразило публіку та учасників фестивалю, подарувавши відчуття щастя і захоплення від почутого “Виждь мою скорбь и печаль” (Віктор Астаф’єв).

Три години концерту – хвилини невимовної духовної радості, незабутніх вражень від справжніх шедеврів мистецтва і зустрічей із неповторними та оригінальними виконавцями. Мелодії линули від серця до серця, набирали силу і злітали у височінь… Люди аплодували виконавцям стоячи, дякуючи за дивовижний концерт, за прекрасну музику, що надихає і допомагає жити. За словами протоієрея Віктора Сватули, “кременецький слухач – підготовлений, висококультурний, духовний та водночас вимогливий, він по достоїнству оцінив талант виступаючих. Усіх об’єднала піднесена атмосфера, стан благоговіння і щирого захоплення, яке відчуває людина при спілкуванні з високим мистецтвом”. Регент хору відмітив одну характерну рису фестивалю: “Місцева влада перейнялась даною ініціативою, надавши велику матеріальну і духовну підтримку. Приємно вразила присутність представників районної адміністрації на фестивалі. Відчувались їх глибока зацікавленість та щире співпереживання. Велика подяка всім організаторам за увагу, гостинність і доброзичливість”.

До речі, одним з ініціаторів музичного дійства є художній керівник і диригент молодіжного камерного хору Кременецького РБК Анатолій Галішевський, наш земляк-бердичівлянин, який стояв біля витоків фестивалю, – заслужений діяч мистецтв України, великий ентузіаст і справжній знавець своєї справи.

На Х-му ювілейному хор Свято-Миколаївського собору отримав диплом фестивалю за вагомий внесок у розвиток інтеграції та співробітництва народів європейської спільноти, високий професійний рівень та пропагування кращих зразків світової музичної культури.

На питання, про що мріє регент хору, протоієрей Віктор Сватула відповів:
– У наш час, коли Україну намагаються розділити, подібні фестивалі об’єднують людей, вони ведуть у світ високих почуттів і думок. Хотілось би, щоб у майбутньому на таких дійствах були представлені  хорові колективи різних регіонів нашої країни, щоб, слухаючи духовну музику, люди шукали в собі кращі якості. Слово музики вагоміше за слова дипломатії.

Духовні пісні, як учить Святитель Іоанн Златоуст, доставляють велику користь, велике повчання та освячення і служать керівництвом до всякого любомудрія, “бо і слова їх очищають душу, і Дух Святий сходить у серце співаючого”. Тому кращі твори духовної та класичної музики у виконанні хорових колективів благотворно впливають на слухачів, відкриваючи їх серця євангельським заповітам Ісуса Христа про братську любов і милосердя.

Прес-служба Бердичівського благочиння.

DSC_2282_2DSC_2286_1