Додому НОВИНИ Медицина Актуальні питання захворюваності на інфекційні хвороби влітку

Актуальні питання захворюваності на інфекційні хвороби влітку

104
ПОДІЛИТИСЬ

Літо. Спека. Відпочинок. Це вже друге літо, яке ми проживаємо в період пандемії коронавірусної інфекції COVID-19, про яку світ узнав наприкінці 2019 року. Другий рік вся медична спільнота переважно зайнята питаннями забезпечення ефективного функціонування медичної галузі в умовах пандемії та надання медичної допомоги насамперед хворим з підтвердженим лабораторно діагнозом коронавірусної інфекції.

Рівень всіх інших хвороб, навіть інфекційних, суттєво знизився у порівнянні з захворюваністю попередніх передепідемічних років. Причин тому може бути кілька:

  • зменшення звернень, тому що відділення перепрофільовані під «ковідні»;
  • зменшення захворювань під впливом найжорсткіших протиепідемічних обмежень (від роз’єднання колективів до суцільного маскового режиму та постійного застосування антисептиків для рук та поверхонь).

Проте зараз країна та наша область перебувають в «зеленій» зоні адаптивного карантину, в зв’язку з чим карантинні обмеження значно пом’якшені, що позначилося на зростанні з початку літа реєстрації інших інфекційних хвороб.

Саме влітку, у спекотну погоду, зростає небезпека захворіти гострими кишковими інфекціями, або отримати харчове отруєння.

«Ковідні» обмеження, в яких суспільство живе вже більше року, сприяли також і запобіганню розповсюдження багатьох інфекційних хвороб. Сформувалися звички частіше мити руки та обробляти їх час від часу антисептиками, що позитивно впливає на запобігання розповсюдженню хвороб з контактно-побутовим шляхом розповсюдження…

Проте, саме влітку частіше реалізується природний та найбільш ефективний для кишкових інфекцій шлях розповсюдження – через їжу та напої невідповідної якості.

Зараз на вулиці стовпчик термометру сягає до + 35о за Цельсієм вдень, а під прямими сонячними променями може бути і значно спекотніше. Тобто температура на вулиці майже відповідає тій, що створюється штучно у спеціальному лабораторному приладі – термостаті – що призначеній для швидкого культивування культур мікроорганізмів.

За такого температурного режиму необхідно бути ще більш обережними та пильнішими, ніж зазвичай, щоб запобігти виникненню харчових отруєнь. Зрозуміло, що наша їжа (будь-яка) не є стерильною, за спекотної погоди дуже швидко псується – на поживних субстратах розмножується велика кількість мікроорганізмів, серед них – хвороботворні.

Влітку варто втримуватись від вживання складних багатокомпонентних страв, які вкрай важко вберегти від надмірного мікробного забруднення.

Бердичівському міжрайвідділу Житомирського обласного лабораторного центру останніми тижнями довелося розслідувати 2 випадки захворювань, що пов’язані з вживанням страв ресторанної кухні.

У першому випадку захворювання було пов’язано зі зберіганням придбаних на винос багатокомпонентних ресторанних страв без забезпечення належних температурних умов. Громадяни організували туристичний виїзд до іншої області та взяли з собою для харчування ресторанні страви, що протягом поїздки до моменту їх остаточного споживання зберігалися 8 годин без холоду.

Результат такого відпочинку – прогнозований: люди опинилися в досить важкому стані на ліжках інфекційного відділення.

Другий подібний епізод був пов’язаний з вживанням «ризикованої» страви, що відповідно до рецептури подається з фактично сирим яйцем. Результат передбачуваний – знов лікарняне ліжко. Встановлено, що захворювання було викликано сальмонелою – мікроорганізмом, що найчастіше передається через недостатньо термічно оброблені продукти тваринництва: яйця, м’ясо.

Так, звичайно, в нормі в курячому яйці не повинно бути сальмонели. На птахофабриці птиця та навіть яйця досліджуються на сальмонельоз. Але ж дослідження ці вибіркові. При застосуванні більш м’якого температурного режиму приготування страв, або при вживанні страви екзотичної кухні треба усвідомлювати можливі ризики…

Харчування дорослого – відповідальність особисто кожного – кожен особисто для себе вимірює прийнятний ризик вживання бажаної страви.

Харчування дітей – відповідальність дорослих. Навіть харчові звички дитини з перших місяців, років життя – відповідальність родини.

Давайте будемо уважними та відповідальними: вбережемо дітей від харчових отруєнь та інфекційних хвороб в літню спеку.

Окреме питання – організація перебування в зонах відпочинку біля води. Бажано впевнитися, що зона відпочинку відповідає належним санітарним умовам, а вода в водоймі не несе загрози здоров’ю відпочивальників через надмірне забруднення.

Відповідальне ставлення кожного сприятиме приємному та безпечному відпочинку цього літа.

Леончук Л.В., лікар-епідеміолог, зав. відділенням організації епідеміологічних досліджень.