Бактеріальний опік плодових, збудником якого є Erwinia amylovora, надзвичайно шкодочинна хвороба плодових культур. Уражуючи вегетативні і генеративні органи, збудник хвороби зумовлює зменшення врожайності, пригнічення загального стану і стійкості рослин. Встановлено, що шкідливість “опіку” може сягати до 90 % втрат плодових дерев.
Найчутливішими плодовим культурами до опіку є: груша, яблуня, айва, слива, абрикос, вишня, персик.
Опік плодових уражує квіти, листки, пагони, гілки, стовбур, корінь, плоди. Квіти в’януть, змінюють забарвлення від природного до коричневого та чорного, засихають, залишаючись на дереві. Листки та пагони в’януть, темніють та згодом засихають.
Шкодочинність хвороби виражається в ослабленні дерев, втраті товарної якості плодів та зниженні врожайності, а за сприятливих умов для розвитку хвороби — у повній загибелі рослин. Поширення збудника проходить за допомогою комах-запилювачів (бджоли, оси, джмелі), мух, попелиць та інших комах. Найбільш сприятливими для розвитку захворювання навесні є температура повітря вище +18 °С та відносна вологість повітря 17 %.
Розвитку інфекції сприяють тривалі дощі та висока вологість. Співвідношення високої атмосферної та ґрунтової вологості підвищує внутріклітинну вологість тканини рослини і тим самим прискорює рівень розмноження та виживання. Для України ця хвороба є карантинною.
Карантинні заходи:
- забороняється ввезення садивного та щепного матеріалу із заражених районів країн, де зареєстровано захворювання;
- обов’язковий карантинний догляд та лабораторна експертиза;
- для вчасного виявлення захворювання необхідне обстеження посадок у період цвітіння та достигання плодів.
Агротехнічні заходи:
- Сильно уражені опіком плодові дерева знищують шляхом викорчовування і спалювання їх;
- при незначному ураженні окремих гілок опіком проводять п’ятиразовий обробіток в період цвітіння плодових дерев бордоською рідиною;
- у період спокою пізно восени роблять обрізку окремих гілок: молодих на відстані 20-25 см від місця ураження, старих – на відстані 10-15 см.
За довідками звертатись у Бердичівський пункт Фітосанітарного контролю по вул. Житомирська, 13, м. Бердичів.
С.В. Литвиненко, провідний спеціаліст відділу карантину рослин управління Фітосанітарної безпеки.