Додому ІНФОРМАЦІЯ Бердичівська ОДПІ інформує

Бердичівська ОДПІ інформує

400
ПОДІЛИТИСЬ

Порядок оподаткування зарплати, якщо працівник – студент

Відповідно до п.п. 169.1.3 ст. 169 Податкового кодексу України, працюючий студент має право на суму податкової соціальної пільги у розмірі 150 відсотків від загальної суми пільги ( у 2016 році це становить 1033 грн. 50 коп.) при умові, що розмір його заробітної плати на місяць не перевищує 1930 гривень. Втім, якщо студент отримує стипендію з бюджету, то податкова соціальна пільга до заробітної плати такого платника податку не застосовується (п.п. 169.2.3 п. 169.2 ст. 169 ПКУ).

Отже, студент, який не отримує бюджетну стипендію або отримує спонсорську стипендію та одночасно з навчанням працює та одержує заробітну плату, має право на застосування податкової соціальної пільги у розмірі 150 відсотків від загальної пільги при умові, що розмір його заробітної плати на місяць не перевищує 1930 гривень. Для того, щоб скористатися правом на підвищену пільгу, працівнику-студенту слід надати працедавцю заяву, до якої додати довідку з навчального закладу про те, що він там навчається та не одержує стипендію з бюджету. Надання “студентської” пільги зупиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому працівник отримає диплом про здобуття освіти.


Як декларувати кошти, отримані з джерел за межами України

Бердичівська ОДПІ нагадує, що дохід, отриманий з джерел за межами України, – це будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, включаючи, зокрема, проценти, дивіденди, роялті, дохід від відчуження інвестиційних активів, у тому числі корпоративних прав, цінних паперів тощо (пп.14.1.55 ПКУ).

Порядок оподаткування іноземних доходів регламентується пунктом 170.11 Кодексу. Зокрема, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, то сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію, та оподаткувати дохід за ставками 15 (20 %).

Додамо, якщо на території України діють міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування з країною отримання іноземних доходів, то платник податку може зменшити суму нарахованого у декларації податку на доходи фізичних осіб на суму податків, сплачених за кордоном. При цьому сума такого зменшення не може перевищувати суму податку, розраховану із суми загального річного оподатковуваного доходу такого платника відповідно до законодавства України.

Для отримання права на зарахування податків, сплачених за межами України, платник зобов’язаний одержати довідку про суму сплаченого податку, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Така довідка видається державним органом країни, де отримується дохід, уповноваженим справляти такий податок. Довідка має бути легалізована консульською установою України у відповідній країні. У разі  відсутності таких документів платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним.

Податкова декларація про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2015 році, подається до податкової інспекції за місцем реєстрації до 1 травня 2016 року.

Звертаємось до громадян з проханням не зволікати з поданням декларацій!


Важливо для неприбуткових організацій про оподаткування доходів

Неприбуткова організація отримала дохід від діяльності, яку не зазначено в статутних документах. Чи оподатковується такий дохід податком на прибуток?

Підпунктом 133.4.2 п. 133.4 ст.133 Податкового кодексу України встановлено, що доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

У разі якщо неприбуткова організація отримує доходи від діяльності, яка не пов’язана із статутною, та не використовує їх для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, то така неприбуткова організація відповідно до пп. 133.4.3 п. 133.4 ст.133 Податкового кодексу зобов’язана подати у термін, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити суму самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток. При цьому податкове зобов’язання розраховується виходячи із суми операції нецільового використання коштів. Така неприбуткова організація виключається контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

При цьому з першого дня місяця, що настає за місяцем, у якому вчинено таке порушення, до 31 грудня податкового (звітного) року неприбуткова організація зобов’язана щоквартально подавати до контролюючого органу квартальну фінансову і податкову звітність (з наростаючим підсумком) з податку на прибуток та сплачувати податок у термін, визначений для квартального періоду.


Які податки слід сплатити, якщо успадкували або отримали у подарунок квартиру…

Бердичівська податкова інспекція нагадує, якщо майно успадковують чи отримують у подарунок особи, які є членом сім’ї першого ступеня споріднення (батьки, діти, чоловік або дружина), ставка податку становить 0 відсотків.

За ставкою 5 відсотків, оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення. Крім того, вказані доходи є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці (обдаровані), які отримали спадщину (подарунок).

Податкова декларація про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2015 році, подається до податкової інспекції за місцем реєстрації до 1 травня 2016 року.

Громадянам, у яких виникатимуть питання щодо заповнення декларації про доходи, фахівці Бердичівської ОДПІ нададуть необхідні консультації за адресою: м. Бердичів, вул. Б.Хмельницького, 24а, зал №3 Центру обслуговування платників. Телефонувати: 2-40-28, 2-15-42.

Звертаємось до громадян з проханням не зволікати з поданням декларацій!

Бердичівська ОДПІ