Додому НОВИНИ Влада і громада Боротьба з карантинними бур’янами!

Боротьба з карантинними бур’янами!

985
ПОДІЛИТИСЬ

Боротьба з бур’янами є одним з найважливіших заходів підвищення врожайності всіх сільськогосподарських культур.

Бур’яни погіршують умови росту і розвитку культурних рослин, завдають великої шкоди сільському господарству. На території України їх налічується понад 1,5 тис. видів, з них близько 100–120 видів, які засмічують посіви сільськогосподарських культур та налічується близько 20 видів карантинних бур’янів.

Небезпечними та поширеними у нашому регіоні є наявність карантинних бур’янів, таких як: амброзія полинолиста, повитиця польова, паслін колючий.

Амброзія полинолиста – однорічна яра рослина, за зовнішнім виглядом подібна до коноплі, а розміром і формою листків нагадує полин гіркий. За сприятливих умов стебло рослини досягає 2-2,5 м, а коріння проникає у грунт до 4 м, зневоднюючи і виснажуючи його.

Росте в посівах різних культурних рослин, а також уздовж шляхів, біля будинків та смітників. Розмножується виключно насінням.

Весна – чарівна пора року, але багато хто з нас її зовсім не любить, бо ж вона несе з собою не лише радість оновлення життя. Під час цвітіння у багатьох людей з’являються симптоми, які лікарі називають поліномом. Це – алергія на пилок рослинного походження.

Поліноз може проявлятися також влітку і восени, залежно від рослини, пилок якої викликає алергію. Влітку – це цвіт злакових, тобто лугових трав, а наприкінці літа і восени – пилок бур’янів, в тому числі амброзії полинолистої. Цвіте амброзія із середини липня до настання осінніх заморозків. Також  карантинними і небезпечними бур’янами є повитиця польова, паслін колючий.

Найбільш ефективним методом боротьби є виривання рослин з корінням та знищення шляхом спалювання, скошування перед цвітінням у період бутонізації, обробка гербіцидами. Одним словом робити все, щоб не дати рослині плодоносити.

Вогнище шкідливого організму амброзії полинолистої є також на території м. Бердичів (в районі вулиці Чкалова, 10б, та на території дільниці вантажно-залізничної станції м. Бердичів, загальною площею 180 м. кв.). В зв’язку з цим було запроваджено карантинний режим щодо регульованого шкідливого організму амброзії полинолистої з 16.10.2009 р.

Якщо ж біля вашого будинку, на присадибних ділянках чи на території зони відпочинку ви виявили амброзію полинолисту або бур’ян, який на вашу думку схожий на амброзію, звертайтесь в Бердичівський пункт фітосанітарного контролю за адресою: м. Бердичів, вул. Житомирська, 13, тел. 2-55-99 для проведення обстеження та заходів боротьби з нею.

А.С. Панасюк, провідний фахівець
ДУ “Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія”.