Додому НОВИНИ Культура Біблійний погляд на хрещення

Біблійний погляд на хрещення

1076
ПОДІЛИТИСЬ

Перед приходом Ісуса Христа на землю, Бог послав Івана Хрестителя. Його місія була приготувати шлях до приходу Господа, підготувати людей до зустрічі зі Спасителем. Іван Хреститель чітко виконував цю місію, без лицемірства показував людям на їх гріх, і хрестив у річці Йордан для покаяння. При цьому він наголошував військовим і вельможам, бідним і багатим: “Принесіть достойний плід покаяння”. У своїй промові Іван Хреститель показував, що є достойний плід покаяння: “Хто має дві сорочки, дай тому хто не має, поділися хлібом з голодним”. Митникам наказував: “Не вимагайте з народу більше, а ніж потрібно”. Військовим: “Не ображайте, не обманюйте…”.

Достойний плід покаяння – це змінити образ мислення, зректися себе і жити згідно Слова Божого. Багато людей в Ізраїлі вважали його за Месію, але він не присвоїв слави собі, а усім заявляв: “Ісус Христос іде за мною, я не гідний розвязати і сандалі Йому. Він буде хрестити Духом Святим і вогнем”.

Господь Ісус прийшов хреститись у річці Йордані. Іван Хреститель запевняв Господа: “Мені належить хреститись у Тебе”. Христос дав зрозуміти, що так має виконатись усяка правда. І коли Ісус вийшов із води, Іван Хреститель свідкує, що бачив, як Дух Святий зійшов на Нього у вигляді голуба і Бог промовив з неба: “Це Син Мій улюблений, в Ньому Моє благовоління”.

Біблія говорить, що Ісус хрестив людей у воді, також хрестили і Його учні в покаяння. Хрещення в перекладі – занурення у воду. Перед Своїм вознесінням до Отця Небесного, Ісус зібрав учнів і дав їм останні наставляючи слова, які записані Марка 16:15-16: “Ідіть по усьому світу і проповідуйте Євангеліє усім людям, хто буде вірувати і охреститься, той спасенний буде, а хто не буде вірувати, засуджений буде”. Цими словами Ісус дає усім чітко зрозуміти, що не усіх треба охрестити, а тільки тих, хто вірує, що Ісус Христос Месія, прийшов у цей світ спасти усіх грішних людей. Якщо людина вважає себе грішником, то хрещення, тобто занурення у воду, є зовнішнім актом покаяння перед Богом і людьми, що людина вмирає для гріха, для своїх пожадливостей, а воскресає з води для нового життя через віру в Ісуса Христа і обіцяє слідувати Його шляхами і творити Його волю, жити згідно Слова Божого (Євангеліє від Матвія 28:19). Ісус сказав: “Ідіть научіть усі народи, хрестячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа”. Знову ж таки, Ісус ставить наголос на тому, що не всіх потрібно хрестити, а спочатку навчити людей, проповідувати Слово Боже, людина має визнати свої гріхи, і через покаяння людина має усвідомити, що вона стає на вірний шлях у слідуванні за Христом, переходить із широкого шляху, який веде у пекло, і стає на вузький і тернистий, який веде в Царство Боже. Це не завжди легкий шлях, але приймаючи рішення людина занурюється у воду і дає обіцянку Богу і людям, жити, мислити, творити згідно вчення Ісуса Христа. “Хто в Христа охрестився, в Христа і зодягнувся” (Галат.3:27).

Яке значення має свячена вода, свята вода у хрещенні? Свята вода – це Слово Боже, яке живе і діюче, спроможне оживити людину від духовної смерті, яке спроможне змінити життя людини, і очистити її від усілякого гріха й неправди. Фізична вода, скільки б нею не окропляли, вона не принесе позитивних змін, вона не може обновити мислення людини, зцілити душу, окрім Слова Божого, живої води. Сам Ісус Христос говорить у Своєму Слові про воду так. Одного разу, стояв у храмі, в день великого свята, побачивши великий натовп народу, викликнув гучну промову: “Хто прагне, нехай прийде до Мене і пє. Хто вірує в Мене, як написано в Писанні, то ріки води живої потечуть із утроби його” (Іван.7:37-38). При зустрічі із самарянкою біля криниці, Ісус знову ж ставить наголос на воді, яку Він дає, тобто Його Слово, воно стане в людині джерелом до вічного життя (Іван. 4 розділ). Біблія то є духовна книга. Про яку воду каже Ісус Христос? Вода – це Його Слово. Коли люди будуть жити Словом Божим, споживати цю Воду, будуть мати життя вічне, і тут на цій землі, будуть мати благословення, тому що, Слово то є вказівник правильного життя, як жити, будувати сім’ї, виховувати дітей, як правильно будувати і керувати країною, містом. Людина, яка є джерелом Божого Слова із неї завжди витікатимуть ріки живої води – розумні, мудрі, помірковані, розсудливі слова, тому що від надлишку із серця, говорять і вуста.

Леонід Жучков,
магістр християнського лідерства
пастор церкви “Новий час”.