Віктор Барановський: “Я радий, що мої учні перевершили вчителя!”

Віктор Барановський: “Я радий, що мої учні перевершили вчителя!”

208
0
ПОДІЛИТИСЬ
Вчитель та його учні: Віктор БАРАНОВСЬКИЙ, Світлана та Сергій ВАХНЮКИ.

У попередньому номері газети була надрукована подяка головного лікаря центральної районної лікарні Андрія Мирончука колективу та керівникам ФГ “Сєргій-С” за постійну підтримку, в тому числі і молочною продукцією.

У зв’язку з тим, що тваринництвом, зокрема молочним, в районі займається лише декілька господарств, ми вирішили побувати в Бистрику, тим більше, що в цьому господарстві були вже давно. І побачене приємно вразило.

Справа в тому, що в районі, як і по всій країні, при нинішньому паритеті цін молочне стадо стрімко зменшується, збувають корів і селяни, наш ринок поступово заполоняє продукція з Білорусії і Польщі. Тому стривожений такою ситуацією Кабінет Міністрів прийняв ряд заходів по підтримці тваринництва, зокрема, заборонено закупівлю дешевої африканської пальмової олії, яка все частіше стає замінником молока, через що наші українські сири стали менше купувати за кордоном.

Сучасна зерносушарка на альтернативному паливі.

Це давно зрозуміли в Бистрику, і поступово почали приводити до ладу тваринницькі приміщення. Нині готується до експлуатації ще одна ферма. Також уважно підбиралось якісне молочне стадо, удосконалювалась організація праці, в практику ввійшло безприв’язне утримання худоби, закуплено сучасну автоматизовану молочну лінію, яку обслуговують лише сім доярок, які працюють позмінно, при гарній заробітній платі. Прямо з лінії молочна продукція, жирністю в середньому 3,8 %, при базисній 3,4% йде прямо в холодильну установку і звідти молоковозами відправляється у Вінницю та Галіївку. В приміщеннях – чистота. В ході доїння паралельно робляться аналізи на бактеріологічні забруднення та продуктивність корів, тим самим поліпшуючи племінну роботу, отримуючи телят від високопродуктивних корів. Господарство також приймає і охолоджує молоко корів місцевих жителів.

В господарстві створена міцна кормова база. Заготовлено необхідну кількість тюкованого сіна, а сінаж не закладають як раніше в ями, а спеціальною технікою обгортають в рулони.

Слід зазначити, що тут в порівнянні з іншими господарствами заготовляють по 2-3 тисячі тонн гною, який вже став досить рідкісним органічним добривом.

80-тонний ваговий комплекс.

Корми спеціальним дозатором перед вживанням обов’язково змішуються з біодобавками та комбікормами, таким чином досягаючи потрібної збалансованості по поживних речовинах. І це дає свої позитивні результати. Якщо колись в нашому районі господарства в кращому випадку досягали рівня 3-3,5 тисяч літрів на фуражну корову, то нині в Бистрику ФГ “Сєргій-С” отримує 25-30 літрів щоденно, а середньорічний показник на корову становить 7-8 тисяч літрів молока.

Таким результатам господарство завдячує грамотному підбору кадрів. Зокрема, завідуючий фермою Роман Миколайович Марчук володіє практично всіма спеціальностями і є генератором і виконавцем всіх гарних ідей. По 2-3 суміжні професії мають й інші працівники колективу.

Заступник по тваринництву Світлана ВАХНЮК зі своєю улюбленицею Чайкою.

Слід також відзначити, що керівники ФГ “Сєргій-С” Сергій і Світлана Вахнюки добились успіху, пройшовши непростий період становлення. Адже молоде подружжя, зокрема Світлана, яка мала педагогічну освіту, розпочало свою справу, маючи в особистому господарстві одну, потім дві, три і в кінці п’ятнадцять корів. Переробляли продукцію, а потім реалізовували її. Таким чином набравши необхідного досвіду, виникла ідея серйозно зайнятися молочним тваринництвом і в господарстві.

Звичайно, все це проходило під постійним наглядом, опікою їх батька і вчителя та засновника сімейного бізнесу Віктора Барановського.

І тепер, Віктор Йосипович з повним правом каже: “Я радий, що мої учні перевершили вчителя”!

Підготували: Володимир Кравченко, Віталій Безпалько.

Головний бухгалтер Тамара ОЛІЙНИК, бухгалтер Олена ЮЩЕНКО.
Ветеринарний лікар Максим ФЕЛЕНЮК.
Йде заготівля сінажу в рулони.
На змішувачі кормів працює Олег ПЕТРЕНКО.
Завідувач ферми Роман МАРЧУК та робітники Олексій ШРУЛЬ, Віктор ШАЛЕНИЙ.
Оператори машинного доїння Вікторія ЯТЧЕНКО і Оксана МАТВІЙЧУК.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ