В Україні стартує безкоштовний навчальний курс для бізнесу та споживачів

В Україні стартує безкоштовний навчальний курс для бізнесу та споживачів

76
0
ПОДІЛИТИСЬ

В Україні стартує безкоштовний навчальний курс для бізнесу та споживачів присвячений особливостям впровадження НАССР в Україні.

Протягом багатьох років держава декларує перехід до системи безпечності харчових продуктів. Зрештою, 18 травня 2017-го року Верховна Рада України ухвалила Закон “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин”, норми якого поступово мають бути застосовані. В Україні впроваджена європейська модель контролю за якістю та безпечністю харчових продуктів – НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point), яка дозволяє аналізувати та контролювати небезпечні фактори хімічного, мікробіологічного та фізичного походження від сировини до обігу та споживання готової продукції. Система НАССР покладена в основу управління безпечністю харчових продуктів найкращими світовими виробниками. Належна реалізація програм НАССР дозволяє не тільки знизити ризики, пов’язані із харчовими отруєннями споживачів, а й удосконалити технологічні процеси виробництва та покращити якість продукції.

Зокрема, до 20 вересня 2017 року впровадження НАССР було обов’язковим для боєнь, молокозаводів та підприємств із переробки й виробництва м’яса – тобто, продукції, у складі якої є необроблені компоненти тваринного походження, 20 вересня 2018 року: для виробників готової продукції, яка не містить інгредієнтів тваринного походження, приміром, кондитерські фабрики, компанії з переробки й виробництва зерна, фруктової та овочевої продукції.

Наразі до 20 вересня 2019 року завершується третій етап переходу на систему НАССР малих потужностей (малі потужності — потужності, які постачають харчові продукти кінцевому споживачу, мають не більше десяти осіб робочого персоналу, займають площу не більше 400 кв. м, або потужності, які не постачають харчові продукти кінцевому споживачу та мають не більше ніж п’ять осіб робочого персоналу).

Але, на жаль, і досі виробники виявляються неготовими, необізнаними та наляканими майбутніми перевірками з боку державних контролюючих органів.

З метою проведення роз’яснювальної роботи та підвищення рівня обізнаності про особливості впровадження системи НАССР в Україні фахівці проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні», Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів разом зі спеціалістами платформи масових відкритих онлайн-курсів «Prometheus» розробили безкоштовний навчальний курс “Безпечність харчових продуктів; сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач”.

Навчальний курс присвячений розробці, запровадженню та забезпеченню функціонування процедур, заснованих на принципах системи НАССР, та доступною мовою пояснює такі непрості питання:

  • що таке нове харчове законодавство України;
  • що харчове законодавство дає бізнесу та споживачам;
  • хто такі оператори ринку;
  • що таке простежуваність у харчовому законодавстві;
  • що таке НАССР та як його правильно читати.

Курс спрямований на представників бізнес-середовища, але буде цікавим і споживачам.

Навчання повністю безкоштовне, воно побудоване у вигляді відеолекцій. За бажанням учасники курсу мають можливість отримати відповідний сертифікат.

Зареєструватися на безкоштовний навчальний онлайн-курс можна за посиланням: https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1:MinAgro+HACCP101+2019_T2/about навчання розпочинається з 01.06.2019 р.

Запрошуємо усіх охочих.

За дорученням Голови державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів – Бердичівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ