Додому НОВИНИ Культура Гастрофест «Білий борщ і не тільки» провели у Гришковецькій територіальній громаді

Гастрофест «Білий борщ і не тільки» провели у Гришковецькій територіальній громаді

123
ПОДІЛИТИСЬ

Наша культура багата на різноманітні звичаї та обряди, а українська народна кухня вирізняється з-поміж інших, адже рецепт окремих страв дійшов до наших часів ще з часів трипільської культури. Окрім того для кожного регіону притаманна своя, особлива страва, рецепт якої передається від покоління до покоління.

Більшість українців звикли, що борщ має бути саме червоного кольору. Проте у Гришковецькій територіальній громаді володіють секретом приготування автентичного білого борщу, головним інгредієнтом якого є попередньо заквашений цукровий буряк.

Презентували цю незвичну, але надзвичайно смачну та поживну страву у суботу, 1 жовтня, під час проведення гастрофесту «Білий борщ і не тільки», який проходив у селі Гальчин Гришковецької територіальної громади біля старовинної садиби відомого письменника, громадського та військового діяча Михайла Чайковського (1804-1886).
Під час заходу представники семи старостинських округів презентували свої борщі за власним рецептом, та інші національні страви, а також збирали кошти на підтримку Збройних сил України.

З вітальним словом до гостей гастрофесту звернулася селищний голова Ірена Лісова, вітання від начальника Бердичівської районної військової адміністрації Людмили Димидюк передала її заступниця Катерина Вислоцька.

«Кожна нація, кожен народ має свої звичаї традиції, свята, що виробилися протягом багатьох століть і освячені часом. Звичаї, традиції, обряди – це ті неписані закони, якими керуються в найменших щоденних і найбільш усенаціональних справах, у повсякденні та у святкові дні. Це ті найміцніші елементи, що
об’єднують окремих людей в один народ, в одну націю!» – зачитала вона вітальний адрес, який підготувала начальник Бердичівської РВА та передала Гришковецькій громаді тематичний подарунок.

Також унікальний гастрофест «Білий борщ і не тільки» відвідали народний депутат України Богдан Кицак та депутат Житомирської обласної ради Людмила Кицак.

Чого тільки не було на гастрофесті! Пампушки, домашній хліб, пиріжки з цукровим буряком, горохом, квасолею і маком, капустою, вишнями та яблуками, солотвинські вареники, коржі з маком, киселиця і узвар, ковбаси, голубці і ще безліч всіляких смаколиків, від яких розбігалися очі і паморочилося в голові від смаку.

Страви готували вправні господині, які з’їхалися у Гальчин з усіх куточків Гришковецької громади.

Всі гості гастрофестиваль мали змогу переступити поріг та пройтися з екскурсією стародавнім родинним маєтком ХIХ століття, у якому народився і мужнів наш відомий земляк Михайло Чайковський, і доторкнутися до мрії, історії та проникнутися духом авантюризму.

І як добре, що на просторому подвір’ї були присутні люди, які допомогли перетворити мрію в реальність. Це люди, які повсякчас допомагали нам – давні знайомі та люди, з якими ніколи не бачилися, ті, хто підказував інформацію, контакти та давав напрямок руху, ті, хто приймав участь у наших культурних толоках, ті, хто вишукувував по старих і забутих будинках та на своїх горищах справжні скарби, ті, хто шив, варив, мив, мастив, білив, ремонтував, ті, хто повірив у нас і не давав загаснути вогнику ентузіазму.

Приємно здивованими були щасливчики, які придбали виграшні лотерейні квитки, та повезли додому чудовий глиняний посуд. А ті, хто викупили лоти нашого Аукціону: банку, за квашених цукрових буряків, тацю смачних фруктів, запеченого гарбуза зі смачнющою начинкою та неперевершену фаршировану рибу, привезли собі додому на згадку частинку фесту.

Гарний настрій присутнім дарували фолькльорний ансамбль «Калини цвіт», зразковий ансамбль фольклорного співу ЦПО ім. О.Разумкова «Вінець» (керівник Лариса Куліченко), танцювальний колектив «Перлинки», сімейний дует «НеСаМі», вокалістка Тетяна Вітюк, проникливі вірші декламувала Юлія Кузьміна.

Кожен з гостей фесту знайшов собі заняття до смаку, і заразом всі зробили благородну благодійну справу – зібрали 16 200 гривень для підтримки наших захисників, які захищають нас на передовій, та відродження нашого Гальчинецького маєтку та розвитку на його базі Арт-простору «Creative Galchynets».
Це лише початок, запевнили господарі заходу, попереду ще багато планів, які будуть втілювати у життя заради мирного майбутнього нашої держави!

Пресслужба Гришковецької громади