Гострі кишкові інфекції

Гострі кишкові інфекції

979
ПОДІЛИТИСЬ

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.

Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у безпечній воді.

Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.

5 кроків до безпечнішої їжі

1. Підтримуйте чистоту:
• мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу
• мийте руки після відвідування туалету
• вимийте і продезінфікуйте всі поверхі і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі.
• захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
• відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів
• для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками
• зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами

3. Ретельно готуйте їжу:
• ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти
• доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С.
• сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим
• ретельно підігрівайте приготовану їжу

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
• не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години
• зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу.
• не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику
• не розморожуйте продукти при кімнатній температурі

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
• використовуйте чисту або очищену воду
• обирайте свіжі і незіпсовані продукти
• ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими
• не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ