Додому НОВИНИ День захисника України у Бердичівському міському ліцеї №15

День захисника України у Бердичівському міському ліцеї №15

788
ПОДІЛИТИСЬ

14 жовтня Україна вперше відзначатиме нове державне свято, яке було запроваджене лише торік, – День захисника України. Дата ця обрана невипадково, адже саме у цей день український народ здавна вшановує Богородицю, яка, за легендами і переказами, не раз рятувала людей від ворожої навали, накриваючи своїм покровом цілі міста і села і роблячи їх невидимими для загарбників. Окрім Дня святої Покрови Пресвятої Богородиці, 14 жовтня у нашій державі традиційно відзначають ще й День українського козацтва. До речі, запорізькі козаки, які боронили волю України, також вважали Богородицю своєю покровителькою.

Введення нового державного свята знайшло відгук у серцях українців, адже саме тепер, коли наша країна вже тривалий час знаходиться у стані неоголошеної війни, вшановування її захисників набуває абсолютно нового значення і є напрочуд актуальним. Напередодні знаменної дати у Бердичівському міському ліцеї №15 відбулися урочистості, присвячені Дню захисника України.

На святковий концерт до ошатно вбраної зали зібралися учні, батьки та педагоги. Завітали до ліцею і гості – люди, які бачили війну на власні очі та були у лавах тих сміливців, які першими стали до бою із ворожою навалою: солдат Андрій Володимирович Казаченко, “кіборги” Андрій Вікторович Шаврацький та Олександр В’ячеславович Кашеваров, волонтер Світлана Петрівна Філіонович.

Опісля традиційного виконання державного Гімну України на сцені з’явилися козачата – учні 2-А класу: Дмитро Кудинський, Єлизавета Зеленко, Богдан Бродовський, Вікторія Барабаш, Вадим Карплюк, Марія Дейнега і Олег Ковальчук. Діти продекламували вірші, сповнені козацької звитяги та любові до рідного краю. Богдан Шапконюк (2-А) запевнив усіх присутніх, що молоде покоління, за потреби, готове продовжити славну справу своїх предків, адже козацькому роду нема переводу. А Катерина Богачова (7-А) та Олександр Богодвид (7-А) виконали пісню “Ой, у лузі червона калина”, яка вважається неофіційним гімном нашої держави. Згадали діти і полеглих за волю України у роки Другої Світової війни.

Слова подяки та пошани лунали зі сцени на адресу захисників, які знаходилися у залі, адже кожен із присутніх гостей має неабиякі заслуги перед Україною.

Так, Андрій Казаченко, який був мобілізований до Збройних Сил України і воював у складі 26 артилерійської бригади 1 протитанкового дивізіону, отримав важке поранення під Амвросієвкою, внаслідок якого чоловікові ампутували праву ногу. Всі небайдужі городяни збирали кошти на лікування і, зрештою, у Німеччині нашого героя змогли поставити на ноги – Андрію Володимировичу зробили протезування. За свою незламність та вірність присязі солдат був нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеню та відзнакою “За воїнську доблесть”.

“Кіборг” Олександр Вікторович Шаврацький, до речі, випускник ліцею, а тоді ще загальноосвітньої школи № 15, до війни був приватним підприємцем. А коли на нашу землю прийшла біда, пішов захищати її у складі Добровольчого українського корпусу. Був нагороджений медаллю “За оборону Донецького аеропорту”.

“Кіборг” Олександр В’ячеславович Кашеваров, військовослужбовець 95 аеромобільної бригади, також має орден “За мужність” ІІІ ступеня, який йому кількома днями раніше вручив Президент України.

Саме цим сміливим і витривалим людей учні ліцею – Єлизавета Сікорська (7-В), Максим Складанюк (7-В), Сергій Зеленко (7-А), Анна Крупіна (7-А) та Ангеліна Бевзо (7-А) присвячували поетичні рядки, а Анастасія Стельмах (9-В), Катерина Прокопчук (9-А), Дарина Росовецька (8-Б), Шаламов Дмитро (7-А) – щирі та зворушливі пісні.

Не оминули діти увагою і тих людей, на чиїх плечах, без перебільшення, тримається українська армія, чиї добрі справи врятували життя не одному воїну і вселили надію не в одне зневірене серце – волонтерів. Адже саме завдяки їхнім старанням наші солдати мають змогу давати гідну відсіч ворогові та повертатися додому, до своїх родин. Світлана Філіонович, яка була присутня у залі, разом зі своєю 18-річною донькою Тетяною та друзями понад рік займалася волонтерською діяльністю. За цей час жінка багато разів побувала на передовій, зокрема, у Пісках. І хоч до війни Світлана Петрівна була приватним підприємцем, нині вона несе військову службу у лавах Збройних Сил України.

Привітав присутніх захисників і згадав полеглих на війні бердичівлян секретар міської ради Василь Іванович Толочко. Окрім усього іншого, він передав до шкільного ліцею уламок граду, привезений до Бердичева просто з поля бою, адже, за словами Василя Івановича, молоде покоління повинно знати історію своєю держави, яка твориться вже сьогодні, та пам’ятати подвиг тих, хто нині не словом, а ділом, виборює свободу України.

Учні і вчителі ліцею, зауважив Василь Іванович, ніколи не залишаються осторонь загальнодержавних проблем. І педагоги, і школярі плетуть маскувальні сітки, збирають пластикові кришки на протези для воїнів, допомагають волонтерам у зборі одягу і продуктів харчування для біженців. До Дня захисника України у стінах навчального закладу пройшли конкурси плакатів і малюнків на військову тематику, кращі з яких будуть відправлені у зону АТО. Журі нагородило почесними грамотами переможців конкурсу. У номінації “Найкращий малюнок” почесне перше місце отримав Назар Адамчук (1-А), друге – Діана Костюк (3-Б), а третє – Тетяна Свистун (3-А). За найкращі плакати були нагороджені учні 6-А, 8-Б та 10 класів.

Велику допомогу в організації та проведенні заходу наддали мама та бабуся учня 2-А класу Шапконюка Богдана – Шапконюк Оксана Вікторівна та Шевчук Лариса Олександрівна. Оксана – колишня учениця БМЛ №15, “королева знань”, переможниця численних олімпіад, конкурсів, та її мама завжди були активними помічниками у громадському та культурному житті ліцею. Не залишаються байдужими і зараз до заходів, що проводяться у закладі. Сааме завдяки таким не байдужим, добрим, патріотам України отримують допомогу і воїни і учні.

Наприкінці концерту гості подякували дітям за теплий прийом та побажали всім присутнім найголовнішого – мирного неба над головою. А колектив ліцею та Шапконюк Оксана Вікторівна і Шевчук Лариса Олександрівна вручили нашим захисникам квіти та невеликі сувеніри – солодкі військові машини (виготовлені власними руками майстринь), із побажанням, щоб у їхньому житті гради стріляли не снарядами, а лише цукерками.

Єдінова Н.П.,
заступник директора
з навчально-виховної роботи.