Додому НОВИНИ Влада і громада Державна реєстрація народження дитини в пологовому будинку

Державна реєстрація народження дитини в пологовому будинку

1459
ПОДІЛИТИСЬ

23 березня 2016 року у м.Бердичеві стартував пілотний проект Міністерства юстиції України з державної реєстрації народження дитини та вручення свідоцтва про народження безпосередньо в пологових будинках України.

Бердичівський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області проводить державну реєстрацію народження дитини та видає свідоцтва про народження новонароджених в Бердичівській центральній міській лікарні.

Кожен день з 12:00 до 13:00 години спеціаліст відділу здійснює прийом в “Центрі жінки” Бердичівської центральної міської лікарні.

Молоді батьки мають можливість подаюти документи для державної реєстрації народження та отримати свідоцтво про народження дитини. Батьки, які не отримали свідоцтво про народження дитини в пологовому будинку, для реєстрації народження звертаються до державного органу реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання одного з батьків або за місцем народження дитини.

Підставами для реєстрації народження є:

а) медичне свідоцтво про народження форми №103/о, затверджене наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.08.2006 №545, що видається закладами охорони здоров’я, незалежно від підпорядкування та форми власності, де приймаються пологи;

б) медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу форми №103-1/о, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.08.2006 №545 у разі народження дитини поза закладом охорони здоров’я.

Реєстрація народження провадиться за усною чи письмовою заявою батьків дитини чи одного з них, а в разі хвороби, смерті батьків або з інших причин неможливості для них зареєструвати народження — за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника закладу охорони здоров’я, в якому народилася дитина або в якому на цей час вона перебуває.

Заяву про реєстрацію народження дитини батьки зобов’язані подати невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини.

Невиконання цього обов’язку є підставою для покладення на батьків дитини відповідальності, встановленої законом.

Одночасно з заявою про реєстрацію народження подаються:

а) паспорти або паспортні документи, що посвідчують особи батьків (одного з них).

б) паспорт або паспортний документ, що посвідчує особу заявника, у разі, якщо реєстрація народження провадиться не батьками, а іншою особою;

в) документ, який є підставою для внесення відомостей про батька дитини (свідоцтво про шлюб, заява матері, спільна заява матері та батька дитини, заява батька про визнання батьківства).

Батько й мати, які перебувають у шлюбі, записуються батьками дитини в книзі реєстрації актів про народження за заявою будь-кого з них. Якщо батьки не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі документа, що посвідчує факт народження дитини, а походження дитини від батька визначається за заявою матері та батька дитини або за заявою чоловіка, який вважає себе батьком дитини.

Якщо мати дитини не перебуває у шлюбі та немає спільної заяви батьків про визнання батьківства, то за заявою матері прізвище та громадянство батька дитини зазначається за прізвищем та громадянством матері, а власне ім’я та по батькові — за бажанням матері (ч.1 ст. 135 Сімейного кодексу України).

Якщо мати дитини, яка перебуває у зареєстрованому шлюбі, під час реєстрації народження заявляє, що її чоловік не є батьком цієї дитини, і у зв’язку з цим просить не вказувати його батьком в актовому записі про народження дитини, то її прохання може бути задоволене лише за наявності спільної заяви самої матері та її чоловіка про невизнання його батьком дитини, а також заяви про визнання батьківства іншої особи та матері дитини.

Якщо дитина народилася до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу (смерті, розірвання шлюбу) або визнання його недійсним, реєстрація народження дитини провадиться у такому самому порядку, як і реєстрація народження дитини, батьки якої перебувають між собою у шлюбі.

Якщо мати дитини під час реєстрації народження заявляє, що її колишній чоловік не є батьком дитини, і у зв’язку з цим просить не вказувати його батьком в актовому записі про народження дитини, то її прохання може бути задоволене лише за наявності спільної заяви самої матері та її колишнього чоловіка про невизнання його батьком дитини, а також заяви про визнання батьківства іншої особи та матері дитини.

Якщо батьки мають спільне прізвище, то це прізвище присвоюється і дітям. При різних прізвищах за письмовою згодою батьків дитині присвоюється прізвище батька чи матері або подвійне прізвище, утворене шляхом з’єднання їхніх прізвищ, про що робиться відповідний запис в актовому запису про народження, який засвідчується підписами обох батьків.

Власне ім’я дитини визначається за згодою батьків. При реєстрації народження дитині може бути присвоєно не більше двох власних імен, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належать мати і (або) батько.

По батькові дитині присвоюється за власним іменем батька. Якщо батько має подвійне власне ім’я, то по батькові дитині присвоюється за одним із них на вибір батьків. На прохання батьків по батькові може також утворюватися згідно з національними традиціями або не присвоюватись взагалі.

При реєстрації народження дітей, народжених при багатоплідних пологах, про кожного з них складається окремий актовий запис про народження і видається окреме свідоцтво про народження.

Н.В. Федорець, провідний спеціаліст відділу ДРАЦС
ГТУЮ у Житомирській області