Серед захворювань картоплі найнебезпечнішим є рак. Поширений у деяких областях України і вважається об’єктом внутрішнього карантину. З культурних рослин збудник уражає лише картоплю.
Рак картоплі – це спори гриба в ґрунті. Нарости, що утворюються під землею – білого кольору, на надземних частинах рослин – зелені. Наприкінці вегетації картоплі нарости темніють та загнивають. Розвивається він на полях та присадибних ділянках, де з року в рік висаджують тільки картоплю. Він різко зменшує врожайність яка може знижуватися до 50%.
Найчастіше рак картоплі поширюється із зараженими бульбами або бульбами стійких сортів, що мають на своїй поверхні часточки зараженого ґрунту, з іншим рослинним матеріалом, вирощеним на зараженій ділянці. Знаряддя обробітку ґрунту, гній та тара можуть стати причиною появи нового вогнища.
Карантинні заходи:
- забороняється ввезення насіннєвого матеріалу картоплі із заражених районів країни, де зареєстровано рак картоплі;
- при ввезенні імпортних партій картоплі проводиться ретельний догляд з обов’язком проведенням лабораторної експертизи;
- для вчасного виявлення хвороби проводяться обстеження посадок картоплі з обов’язковим відбором ґрунтових зразків.
Агротехнічні заходи:
- у зоні ураження раком картоплі знищуються уражені посадки картоплі з негайним спалюванням викопаних рослин та дезінфекцією засобів та інвентарю.
- дотримання сівозміни, вирощування стійких сортів до раку картоплі.
- Основний метод контролю хвороби – ротація, чистий пар, а також внесення органічних добрив та глибока оранка.
За довідками звертатись: 10020, м. Житомир, вул. Гагаріна, 55, тел. +38(041) 234-24-31.
С.В. Литвиненко,
провідний спеціаліст відділу карантину рослин
управління фітосанітарної безпеки.