Додому НОВИНИ Культура Дім з лілеями.

Дім з лілеями.

883
ПОДІЛИТИСЬ

В обійсті цього п’ятиповерхового будинку в центрі нашого зеленого і квітучого міста є квартира на першому поверсі, вікна якої виходять на подвір’я, засаджене липами і вишнями. А під вікнами квартири протягом літа цвітуть золоті лілеї на високих стеблинах. Кожна квітка – витвір Божої краси, мистецтва природи… Під будинком на лавці у теплу пору року з рання і до смеркання сидять сусіди, віку молодого і старшого, сидять, відпочивають, спілкуються між собою, милуються лілеями, заглядають у вікна першого поверху…

А живе в квартирі з лілейним обійстям жінка, розлучена і мудра, молода душею, а віку середнього. Жінка-білявка з голубими очима, Анна. Тепер вона живе одна. Син з невісткою побудували свій дім, звичайно, мама допомогла. Маму не забувають, заходять часто, а онучка – радість і сонечко Аніне – бігає до неї щодня.

В квартирі затишно і чисто. До неї завжди приходять друзі, знайомі. Немає такого дня, щоб хтось не зайшов. Аніше гостей було ще більше, бо мама була жива, вони жили разом. Та вже 20 років минуло, як мама пішла з життя. Брати часто тут бували, приходили підтримати сестру та отримати слушну пораду. Стосунки між братами і сестрою були на рідкість дружніми, теплими. Та нема вже братів серед живих, залишили по собі добру пам’ять. Та і деякі знайомі Анни пішли у вічний вирій. Я їх усіх пам’ятаю. Коли ми збираємось у Ані на чашку кави, то згадуємо їх, бо вони колись йшли по життю разом з Анною.

Гостинна Аніна квартира приймає і зараз друзів. День Анни ми відзначаємо у колі колишніх співробітників, серед яких ми з Любою. На усі дні народження господині збирається багато гостей. Анна – гарна господиня, добра кулінарка, смачно пече, гарно співає. Першим з днем народження її вітає син з сім’єю і завжди з трояндами, хоча день народження випадає взимку. А коли ми приходимо в призначений час, квітів вже багато. Анна – людина компанійська, цікавий співрозмовник з гарним почуттям гумору.

Лілеї під вікном підтримують свою господиню, дарують красупогойдуються з вітром, ніби пісень співають. Гарно на подвір’ї завдяки їм.

Батьки і життя наділили Анну чеснотами: порядністю, сумлінністю, витримкою. А іще вона – лідер по життю. А інакше не виходить. Батько не повернувся з фронту. Народжена у воєнні роки, дитина разом з братами працювала по господарству. Тоді родина жила в селі. Вона змалечку засвоїла усі сільськогосподарські роботи, та більше приваблювала медицина. І для того, щоб отримати медичну освіту, Аня мусила втекти з дому. і все ж отримала спеціальність медика. Дівчина вміла постояти за себе, бути цілеспрямованою, гідною.

Робота в санепідмтанції для Анни була цікавою. Тут її шанували і цінували за старанність, за те, що працювала “з вогником”. Прийшов час йти на заслужений відпочинок. Доглядала стареньку маму, допомагала сину здобувати вищу освіту в інституті. Син став взірцем для інших як людина, як працівник, як сім’янин. Він опікується мамою, майже кожного дня буває у неї – в домі з лілеями.

Життя іде та ми залишаємось все такими ж молодими у душі, закоханими у життя. Коли в домі збираються три жінки – Анна, Любов і Ольга, а знайомі вони вже 40 років, то повірте, їм є про що погоорити, що згадати, про що помріяти. Лілеї завжди гостинно запрошують нас прийти на каву до Аннушки, лілеї – дуже гарний знак долі. З ними і Ані, і нам гарно і затишно, тепло на душі.

Бережімо квіти і доброту!

Ольга Протасевич, член НСЖУ.