ПОДІЛИТИСЬ

Педагоги Романівської (Радянської) школи давно мріяли відвідати Карпати. Добрими чарівниками, що посприяли здійсненню цього бажання стали керівники профспілки, а саме – голова районної організації працівників профспілки Лідія Михайлівна Лук’янчук та голова шкільного профспілкового комітету Вікторія Віталіївна Мордвінова.

“Краще один раз побачити…” – говориться зовсім не марно. Побачене вразило надзвичайно. Неймовірної краси гірські пейзажі, чисте повітря, глибини української народної культури, підкорення гірських маршрутів, сила і велич гірських рік – усе це відчули працівники школи у Карпатах!

11 червня гостинно зустріло нас найдавніше галицьке місто – Коломия. Перша екскурсія – до одного з найоригінальніших музеїв України – музею Писанки, що являє собою архітектурну споруду у формі найбільшого у світі розмальованого яйця і є “візиткою” Коломиї. Тут зібрано тисячі творів народних майстрів всіх регіонів України, розписи яких несуть в собі персоніфікацією сонця, життя, родючості, багатства, здоров’я, краси, охоронної та цілющої сили, відродження та воскресіння.

Наступна наша зупинка була у чудовому місті Яремче. Ми відвідали міні-зоопарк, де подивилися на оленів, косуль, диких кабанів, фазанів, павичів та інших тварин. Оглядаючи місто, захоплювалися чудовою архітектурою будівель, старовинними мостами та церквами, будинком, побудованим “навпаки”, водоспадами. А згодом – підкорили скелі, які в XVIII столітті облюбував український Робін Гуд – Олекса Довбуш.

Наступного дня відвідали один із найпопулярніших курортів України – Буковель. Ми піднялися на одному з великих підйомників і були вражені карпатськими краєвидами.

А ще нас вразили сувенірні ринки. Це – мекка народно-прикладного мистецтва Івано-Франківщини. Умілими і працьовитими руками місцевих майстрів виготовлено писанки, різблені, інкрустовані й випалені дерев’яні вази, шкатулки, тарілі, ложки, діжки, різноманітний керамічний посуд, куманці, кахлі, скульптурки, вишиті й ткані сорочки, рушники, килими й верети, ліжники, вироби з бісеру, металу й шкіри і багато іншого.

Покупці на ринок приходять різні. Є люди, які просто люблять з головою пірнути у це море народно-ужиткового мистецтва, поторгуватися зі справжніми гуцулами, послухати їхню неповторну говірку. І навіть, якщо нічого не купують, то мають незабутні враження і приємні спогади.

Кожен  день у Карпатах був надзвичайним, яскравим, незабутнім. Щодня  ми здобували нові знання та отримували нові враження. На мою думку, кожен запам’ятає цю поїздку і залишиться з найкращими спогадами.

Від імені працівників Романівської ЗОШ Боднар С.М.