ПОДІЛИТИСЬ

Днями до Бердичівського міськвідділу міліції звернувся місцевий житель з заявою про шахрайство. Чоловік розповів, що на мобільний телефон подзвонив ніби то його син і повідомив, що потрапив в ДТП і щоб уникнути покарання він має заплатити правоохоронцям 10 тисяч гривень. Тільки через добу чоловік довідався, що син його не в міліції і ніколи туди не потрапляв та телефонували не міліціонери, а звичайнісінькі шахраї…

– Інформація про дану подію була внесена до єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України санкція якої передбачає покарання у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк до двохсот сорока годин, або виправних робіт на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років, – повідомив т.в.о. начальника Бердичівського МВ УМВС Валерій Кравчук.

Співробітники внутрішніх справ в свою чергу рекомендують дотримуватись кілька простих правил:
– перш за все, не впадайте в паніку та не поспішайте виконувати умови аферистів, ніколи в таких випадках, не називайте ім’я своїх родичів, натомість запитайте в “співробітника міліції” прізвище, ім’я, по-батькові затриманого, дату його народження. Майже ніколи шахраї зазначеною інформацією не володіють і ваш номер набрали випадково.
– Уточніть в якому саме відділі міліції знаходиться ваш родич, після чого зателефонуйте на “102” та перевірте отриману інформацію.
– Якомога скоріше передзвоніть тому, хто “потребує вашої допомоги”, або людям, які можуть перебувати разом з вашим родичем та підтвердити чи спростувати те, що трапилось.

Та якщо ви чи ваші знайомі потрапили в ситуацію, коли незнайомці представлялись співробітниками правоохоронних органів та вимагали гроші за вирішення якихось питань, негайно телефонуйте в міліцію. Цим ви убезпечите себе від шахраїв, або якщо вимогатель дійсно є співробітником міліції, допоможете очистити органи внутрішніх справ від випадкових людей.

Бердичівський МВ УМВС України
в Житомирській області.