Додому ІНФОРМАЦІЯ ЗАЛУЧЕННЯ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ У РЕЗЕРВІ

ЗАЛУЧЕННЯ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ У РЕЗЕРВІ

593
ПОДІЛИТИСЬ

Службу у військовому резерві в Збройних Силах України впроваджено з 2006 року.

Резервісти Збройних Сил України у добровільному порядку укладали контракт з командирами військових частин, проходили підготовку на зборах у складі штатних підрозділів під час активних практичних навчань, тренувань.

З початку кризової ситуації резервісти були завчасно викликані до бойових військових частин на навчальні збори, з наступним їх призовом під час мобілізації, та направлені у складі своїх штатних підрозділів у райони бойового призначення.

За оцінками командирів саме такі добровольці ставали основою підрозділів, швидко опановували військову техніку.

В особливий період одним із пріоритетних напрямів розвитку служби в резерві стало комплектування резервістами організаційного ядра рот охорони та загонів оборони військових комісаріатів (укладено більше 2 000 контрактів на проходження служби у військовому резерві) з метою створення нової системи територіальної оборони держави, переважно за рахунок добровольців.

Крім участі у навчальних зборах, резервісти підрозділів територіальної оборони здійснюють підготовку у добровільному безоплатному порядку, в тому числі у вихідні дні, вечірні часи.

У 2015 році для забезпечення планової заміни військовослужбовців, які прослужили по мобілізації один рік, проведено три нових черги часткової мобілізації, при одночасному звільненні тих, хто вже вислужили встановлені строки. При цьому спочатку забезпечувалося проведення мобілізації громадян, допідготовка всіх призваних у навчальних центрах, бойове злагодження на рівнях підрозділів, частини. І тільки після цього проводилася ротація підрозділів.

Це дозволило провести поетапну ротацію військовослужбовців, які тривалий час вже виконують бойові завдання в зоні проведення антитерористичної операції.

У той же час ми розуміємо, як важливо не допустити втрати для Збройних Сил підготовлених військовослужбовців, які звільняються з військової служби і брали безпосередню участь у бойових діях, зберегти накопичений бойовий потенціал підрозділів, після їх звільнення.

Тому одним із важливих завдань сьогодення, визначених Президентом України для Збройних Сил України, є створення військового оперативного резерву першої черги. У березні 2015 року прийнятий Закон, який встановлює обов’язкове зарахування в оперативний резерв військовослужбовців, які звільняються, як зі строкової служби, так і тих, хто був призваний по мобілізації. Резервісти призначаються на свої або ж вищі посади в тих частинах, підрозділах, де вони проходили службу.

Що дозволить при необхідності проведення чергової ротації або загальної мобілізації сформувати підрозділи з підготовлених, що вже пройшли бойове злагодження, військовослужбовців.

Виклик резервістів військового оперативного резерву першої черги на військову службу під час мобілізації здійснюється з оголошенням загальної мобілізації або за окремим рішенням Президента України в ході часткової мобілізації. Час на прибуття резервіста до військової частини (підрозділу) з моменту його оповіщення визначається — одна доба.

Військові частини, за рахунок доукомплектування ними, будуть готові у стислі терміни до виконання завдань без додаткового проведення бойового злагодження.

Ті ж військовослужбовці, які не отримали в ході служби необхідного рівня підготовки, зараховуються в територіальний резерв. Резервісти територіального резерву можуть використовуватися для комплектування бойових військових частин за рішенням військового комісара.

Призначення військовозобов’язаного до військового оперативного резерву не є перепоною щодо залучення його до проходження військової служби за контрактом. Навпаки, Генеральний штаб розглядає цю категорію військовослужбовців як пріоритетну для укладання з ними контрактів та комплектування ними військових частин, установ Збройних Сил України.

Дана норма, якою ми відходимо від принципу виключного добровільного комплектування військового резерву, діє тільки на особливий період. По його закінченню, всім резервістам оперативного резерву буде запропоновано в добровільному порядку укласти контракт на подальше проходження служби в резерві.

Генеральним штабом Збройних Сил України вже підготовлено законопроект, який передбачає забезпечення резервістів соціальним пакетом, аналогічним тому, який мають військовослужбовці за контрактом, у тому числі: безкоштовне медичне забезпечення резервістів у військово-медичних установах, пільгове отримання ними вищої освіти, врахування служби в резерві при обчисленні пенсії.

Питання та відповіді

1. Чим була викликана необхідність впровадження служби у військовому резерві?

Впровадження служби у військовому резерві було викликано необхідністю:

гарантованого та оперативного доукомплектування військових частин постійної готовності підготовленими військовонавченими громадянами у мирний та воєнний час;

заміни старої системи примусового призову під час мобілізації до лав Збройних Сил, яка існувала з радянських часів, на нову, засновану на виключно добровільних та патріотичних принципах комплектування військових частин, яка супроводжується фінансовою, соціальною та правовою підтримкою громадян-резервістів на протязі всього часу проходження служби у військовому резерві.

  1. Яка мета служби у військовому резерві ?

Служба у військовому резерві запроваджується з метою планомірної підготовки резервістів для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань особовим складом у мирний та воєнний час шляхом набуття та підтримання на належному рівні вмінь і навичок за відповідною військово-обліковою спеціальністю.

  1. Хто такі резервісти ?

Резервісти — це особи (громадяни України), які в добровільному порядку проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний та воєнний час.

  1. Яка категорія громадян має право проходити службу у військовому резерві ?

Громадяни України (крім тих, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації) в добровільному порядку можуть бути прийняті на службу у військовому резерві Збройних Сил України та інших військових формувань.

Службу у військовому резерві проходять громадяни України незалежно від статі, придатні до військової служби за станом здоров’я, професійними та моральними якостями, та які не досягли граничного віку перебування у запасі другого розряду (60 років — для рядового, сержантського, старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу, 65 років — для вищого офіцерського складу), а також проживають поблизу місця дислокації військової частини.

  1. Якщо безробітний укладе контракт на проходження служби у військовому резерві, чи не втратить він статус безробітного?

Резервісти не належать до зайнятого населення в Україні і мають право відповідно до законодавства про зайнятість населення бути визнаними безробітними та зареєстрованими у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої роботи.

  1. Яка різниця між проходженням служби у військовому резерві та виконанням військового обов’язку в запасі ?

Резервісти, на відміну від військовозобов’язаних, проходять службу на добровільній основі. Вони свідомо вибирають військову справу, укладають контракт з державою та проходять планомірну підготовку.

Резервісти за успішне виконання програми підготовки на рік отримують грошову винагороду.

Резервісти прибувають до військової частини за викликом її командира протягом 24 годин. Строк прибуття військовозобов’язаних, призначених до військової частини по мобілізації, складає від 2 до 29 діб.

  1. Чи є якийсь соціальний і правовий захист резервістів, призваних на збори, членів їх сімей ?

Держава забезпечує соціальний і правовий захист резервістів, які виконують обов’язки служби у військовому резерві, призваних на навчальні та спеціальні збори, членів їх сімей, а також членів сімей резервістів, які загинули (померли), пропали безвісти, стали інвалідами під час виконання службових обов’язків або постраждали у полоні в ході бойових дій (війни), в умовах надзвичайного стану.

Соціальний і правовий захист резервістів, які виконують обов’язки служби у військовому резерві, призваних на навчальні і спеціальні збори, та членів їх сімей здійснюється відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та інших нормативно-правових актів.

  1. Які права відносно резервістів надані командирам ?

Згідно з чинним законодавством командир військової частини уповноважений:

під час мобілізації призивати резервіста на військовому службу;

у мирний час залучати резервіста:

на навчальні збори під час проведення основних заходів підготовки підрозділів;

на спеціальні збори у разі прийняття Президентом України схваленого Верховною Радою України рішення про запровадження правового режиму надзвичайного стану.

  1. Як здійснюється підготовка резервістів ?

Резервісти щороку залучаються на навчальні збори, у зручну для них та їх роботодавців пору, під час активних практичних заходів підготовки (навчання, тренування, бойові стрільби) своїх підрозділів. Загальна тривалість підготовки резервістів до 30 діб на рік. За необхідності цей термін може бути збільшений до 3-х місяців.

  1. Скільки і що отримує резервіст під час проходження служби у військовому резерві ?

Резервістам, які виконали програму підготовки, не вчиняли правопорушень, пов’язаних із проходженням служби у військовому резерві, виплачується одноразове грошове заохочення у таких розмірах, гривень на рік:

вищому офіцерському складу       — 3100

старшому офіцерському складу    — 2800

молодшому офіцерському складу — 2500

сержантському і старшинському складу:

прапорщикам, старшим прапорщикам, мічманам, старшим мічманам       — 2200

молодшим сержантам, сержантам, старшим сержантам, старшинам, старшинам 2 статті, старшинам 1 статті, головним старшинам, головним корабельним старшинам — 1900

рядовому складу         — 1600

Добові у таких розмірах, відсотків добових у разі службового відрядження:

вищому офіцерському складу       — 50%

старшому офіцерському складу    — 40%

молодшому офіцерському складу — 35%

сержантському і старшинському складу:

прапорщикам, старшим прапорщикам  — 35%

мічманам, старшим мічманам молодшим сержантам, сержантам, старшим         — 30%

сержантам, старшинам, старшинам 2 статті, старшинам 1 статті, головним старшинам, головним корабельним старшинам рядовому складу     — 20%

За призваними на збори військовозобов’язаними на весь період зборів та резервістами на весь час виконання ними обов’язків служби у військовому резерві, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, зберігаються місце роботи, а також займана посада та середня заробітна плата на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування і форм власності.

Резервістам з числа непрацюючих на весь термін виконання ними обов’язків служби у військовому резерві, включаючи час проїзду до військової частини і назад, виплачується грошове забезпечення в розмірі мінімальної заробітної плати.

Резервістам на весь час виконання ними обов’язків служби у військовому резерві здійснюються грошові виплати із розрахунку до двох мінімальних заробітних плат на місяць (норма Закону України набрала чинності з 01.01.2015).

  1. Якщо резервіст захворів під час виконання ним обов’язків служби у військовому резерві?

Якщо резервіст захворів під час виконання ним обов’язків служби у військовому резерві і продовжує хворіти після закінчення терміну виконання цих обов’язків, за ним зберігаються місце роботи і займана посада, а з дня закінчення терміну виконання цих обов’язків, у разі тимчасової непрацездатності, замість заробітної плати виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності відповідно до закону.

 8 кроків щоб стати резервістом.

  1. ПРИЙМИ РІШЕННЯ ПРО ПРОХОДЖЕННЯ СЛУЖБИ У ВІЙСЬКОВОМУ РЕЗЕРВІ

Проходження служби у військовому резерві полягає у виконанні резервістами обов’язків відповідно до завдань, покладених на військові частини, в яких вони проходять службу у військовому резерві. Громадяни, які не проходили військову службу, також можуть проходити службу у військовому резерві. Резервістами вони стають одразу після укладання контракту на проходження служби у військовому резерві.

  1. ПОШУКАЙ НЕОБХІДНУ ІНФОРМАЦІЮ:

у військових частинах, військових комісаріатах (розташованих у твоєму районі); на інтернет сторінках Міністерства оборони України, на сторінках служби в резерві в соціальних мережах Інтернету: “В Контакте” (www.vk.com/rezervist_ua) та “Facebook”(www.facebook.com/rezervist.ua ), You Tube, за телефоном 0(44) 454 43 34.

Обери військову частину, посаду та спеціальність для проходження служби у військовому резерві.

  1. ЗБЕРИ НЕОБХІДНІ ДОКУМЕНТИ, В РАЗІ СУМНІВУ ЗАТЕЛЕФОНУЙ ДО ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ, ЯКУ ТИ ОБРАВ, АБО ВІЙСЬКОВОГО КОМІСАРІАТУ

Подай заяву до командира військової частини. У заяві вкажи: прізвище, ім’я та по батькові, дату народження, місце народження, місце реєстрації та фактичного проживання; посаду, на якій ти бажаєш проходити службу у військовому резерві; освіту та професію; військово-облікову спеціальність (при наявності).

Разом із заявою надай:

– кольорові фотокартки розміром 9×12 см та 3×4см;

– паспорт громадянина України;

– військовий квіток (при наявності);

– автобіографію, написану власноруч;

– оригінали документів про освіту.

Командир військової частини має 3 доби для вивчення твоїх документів та прийняти рішення, яке він має тобі повідомити.

  1. ПРОЙДИ МЕДИЧНИЙ ОГЛЯД ТА НАДАЙ ВИСНОВОК ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКОЇ КОМІСІЇ ДО ПАКЕТА ДОКУМЕНТІВ

Отримай у військовій частині картку обстеження та медичного огляду за формою, встановленою положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, при цьому твоя фотокартка має бути засвідчена гербовою печаткою військової частини.

Для проходження медичної комісії командир військової частини направить тебе до військового комісаріату. Військовий комісар організує проведення медичного огляду військово-медичною комісією військового комісаріату, як правило, під час проведення медичних оглядів призовників. В період між призовами можна пройти гарнізонну або госпітальну ВЛК за місцем дислокації військової частини.

  1. ПРОЙДИ ПЕРЕВІРКУ РІВНЯ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ

Перевірка фізичної підготовки проводиться при військовій частині з урахуванням вимог спеціальності,яку ти обрав. Тобі мають повідомити показані тобою результати.

  1. ПРОЙДИ ПРОФЕСІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНЕ ТЕСТУВАННЯ

Професійно-психологічне тестування проводиться офіцерами відділів (відділень) виховної роботи (психологами) військових частин у повному обсязі за існуючими методиками у порядку, визначеному Міністерством оборони України. Підсумок тестування не розголошується.

  1. НАДАЙ НЕОБХІДНІ ДОКУМЕНТИ ДО ПІДРОЗДІЛУ ПО РОБОТІ З ОСОБОВИМ СКЛАДОМ ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ТВОЄЇ ОСОБОВОЇ СПРАВИ

До особової справи резервістів входять такі документи:

– твоя заява про бажання добровільно вступити на службу у військовому резерві;

– копії 1,2,10 сторінок паспорта громадянина України та сторінки з відміткою про реєстрацію;

– копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;

– автобіографія написана власноруч та у друкованому вигляді;

– копії документів про народження, освіту, сімейний стан та народження дітей;

– характеристика з місця роботи, навчання (для працюючих або тих, хто навчається);

– довідка про трудову діяльність (копія трудової книжки);

– картка професійного відбору та результати тестування кандидата;

– відомість результатів перевірки з фізичної підготовки;

– висновок військо во-лікарської комісії щодо придатності за станом здоров’я до проходження служби у військовому резерві за обраною спеціальністю;

– довідка про групу крові та резус -фактор.

  1. ПІДПИШИ КОНТРАКТ

За результатами вивчення кандидатів, які виявили бажання проходити службу у військовому резерві, командиром військової частини приймається рішення про укладання контракту.

ЗВЕРНИ УВАГУ, ЩО ВИВЧЕННЯ КАНДИДАТІВ У РЕЗЕРВІСТИ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ КОМАНДИРАМИ ВІЙСЬКОВИХ ЧАСТИН ПО ДОКУМЕНТАХ ТВОЄЇ ОСОБОВОЇ СПРАВИ.

ПРИ ПОТРЕБІ КОМАНДИР ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ МОЖЕ ЗАПРОСИТИ ТЕБЕ НА ОСОБИСТУ СПІВБЕСІДУ

Зазвичай вивчення кандидата здійснюється наступним чином:

– вивчення особистих якостей, встановлення рівня їх освіти та професійної придатності;

– організації медичного огляду;

– перевірки рівня фізичної підготовки;

– проведення заходів професійно психологічного тестування та відбору.

Підготовлено у Головному управлінні оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних Сил України