Додому НОВИНИ Медицина Звернення головного санітарного лікаря Бердичівського району.

Звернення головного санітарного лікаря Бердичівського району.

499
ПОДІЛИТИСЬ

Шановні добродії, погодні умови та соціально-економічну фактори на даний час сприяють виникненню та поширенню інфекційних захворювань, особливо тих, що викликаються збудниками кишкових інфекцій. За результатами епідеміологічного аналізу інфекційної захворюваності серед мешканців Бердичева та Бердичівського району протягом 6 місяців відмічається суттєве зростання у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Найбільше зростання відмічається по групі кишкових інфекційних хвороб (сальмонельозу в 2,5 рази, гастроентероколітів з встановленим збудником у 4,43 рази, гастроентероколітів з невстановленим збудником у 2,38 разів).

З початку 2015 року в Україні зареєстровано понад 30 спалахів гострих кишкових інфекцій (ГКІ) , групові інфекційні захворювання реєструвались в Харківській, Вінницькій, Херсонській, Черкаській, Чернігівській, Донецькій, Житомирській, Львівській областях. Усі ці випадки пов’язані з вживанням недоброякісних харчових продуктів.

З метою запобігання виникнення кишкових інфекцій та харчових отруєнь рекомендуємо виконувати наступні заходи профілактики:
– не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпними термінами споживання;
– не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, особливо продукти, які швидко псуються або потребують особливих умов зберігання та реалізації;
– не вживати невідомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
– не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години);
– при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре помити питною водою, а для споживання дітям – обдати окропом;
– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);
– для пиття  і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану промислового виробництва;
– перед приготуванням їжі та перед вживанням завжди мити руки з милом;
– обов’язково мити руки після відвідування туалетів;
– під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами  харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
– для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;
– вести боротьбу з мухами.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!

Головний державний санітарний лікар
Бердичівського району В.Биков.