Додому НОВИНИ Культура З Шевченком у серці…

З Шевченком у серці…

708
ПОДІЛИТИСЬ

Із 1965 року загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 з поглибленим вивченням іноземних мов м. Бердичева носить ім’я Тараса Шевченка. Всю історію навчального закладу триває шкільна Шевченкіана: науково-дослідницька діяльність, пошукова робота, залучення учнів до світу поезії Кобзаря, чиє слово є великим чинником морального удосконалення особистості й виховання патріотичних якостей.

У кожної держави, кожного народу є дати і події, які складають основу, опорні точки їхньої історії, культури та національної гордості. Для нинішніх і прийдешніх поколінь українського народу такою знаковою віхою є день народження Тараса Шевченка. Щороку в березні в школі проводяться Шевченківські дні. Не став винятком і 2016 рік – 202 річниця з дня народження Кобзаря. 9 березня школа була прикрашена дитячими малюнками, стіннівками, висловами про поета, ілюстраціями до його творів, рушниками, вишиванками та вишитими сорочками, у які за традицією одяглися учні, батьки та вчителі школи.

image003У класних колективах пройшли “Уроки Кобзаря”, в бібліотеці – книжкові виставки “Кобзар” – Біблія українського народу”, “Вічне Шевченкове слово”. Відбувся відкритий виховний захід “Шевченко завжди у наших серцях”. А у вестибюлі школи на перервах між уроками усі бажаючі декламували вірші, виконували пісні на слова Т. Шевченка.

Учителі початкової школи залучали дітей до бесід, інсценувань, уявних подорожей, вікторин. Для дітей старшого шкільного віку було використано такі форми роботи як презентації-захисти, конкурси творчих робіт, брейн-ринги, літературні читання.

Під час проведення урочистої лінійки були нагороджені переможці щорічного конкурсу учнівської творчості ім. Т.Шевченка. У 2015-2016 н. р. І місце у міському турі виборола Гапчина Олена (6-В клас), ІІ місце – Куровська Анастасія (9-Б клас), ІІІ – Коваленко Софія (6-А клас) і Невмержицька Марія (10 клас). А Пчеловська Анна, учениця 5-А класу, яка зайняла І місце в області, представлятиме школу у Всеукраїнському турі конкурсу. Грамоти отримали також вчителі української мови та літератури Вакарюк А.Л., Обрадович О.В., які підготували учнів-переможців. Відзначено було також переможців міського конкурсу юних фотоаматорів “Моя Україно!”: Пшезмірську Яну (9-Б клас) – І місце, Бородая Дениса (1-А клас) – ІІ місце, Ящука Павла (3-Б клас) – ІІІ місце.

image019Вчителі школи при підготовці заходів мали змогу користуватись матеріалами методичного посібника, який містить цікавий і корисний матеріал – розробки виховних заходів, сценарії для театральних гуртків, шкільних свят, методичні матеріали для організації виховної роботи у школі. Даний посібник було представлено у 2014 році на XVІІ обласній виставці “Сучасна освіта Житомирщини”.

Невмираючий дух поета, як і раніше, витає над рідною Україною, не змовкаючи роздається його віще слово й сіє у наш нелегкий час живе насіння оновлення.

Кобзарю, ми гордимось тобою! Твої твори читають і перечитують дорослі й діти, сторінки головної праці твого багатостраждального життя – “Кобзар” – гортають в усіх куточках планети. Це настільна книга для багатьох поколінь, яка навчає добру й совісті, вірності й синівському обов’язкові – любити свій народ. Кожне нове покоління відкриває для себе це невичерпне джерело, безцінний скарб поетичної думки й вогненного слова.

Земний уклін величному сину нашої рідної землі!

image023 image013 image021