Додому НОВИНИ Влада і громада Листоноша – престижна професія, або Чому робота на “останній милі” така важлива.

Листоноша – престижна професія, або Чому робота на “останній милі” така важлива.

810
ПОДІЛИТИСЬ

За тлумаченням найавторитетнішого академічного словника української мови слово “престиж” означає авторитет і вплив, який має хто- або що-небудь. Рівень престижності роботи визначається повагою, з якою ставляться до її  виконавця оточуючі.

Сумнівів бути не може, що листоноша – людина шанована, особливо у невеличких містах та селах, тим паче для людей самотніх чи літніх. Для багатьох з них вона не просто представник Укрпошти, а ледь не єдиний, чи, принаймні, основний зв’язок з навколишнім світом. Листоноша – саме з тих працівників підприємства, що безпосередньо, “на останній милі” виконує надзвичайно важливу соціальну місію, покладену державою на Укрпошту як національного оператора поштового зв’язку.

Робота листоноші дуже відповідальна. Таку роботу будь-хто виконувати не зможе, адже крім відповідальності для листоноші дуже важливі такі якості як пунктуальність, чесність, хороша пам’ять і фізична витривалість. Бажано мати міцне здоров’я та імунітет, адже працювати доводиться на свіжому повітрі, у будь-яку пору року, за будь-якої погоди, і в постійному контакті з людьми. Але якщо ви працюєте листоношею, то вам точно не загрожують ні гіподинамія (порушення функцій організму через обмеження рухової активності), ні хвороби, викликані цивілізацією – ваш вимушений активний спосіб життя і регулярне перебування на свіжому повітрі запобігатимуть їх розвитку.

Робота листоноші – не з легких. Якщо зазирнути в сумку листоноші, тут можна побачити і свіжу пресу, і листи, і важить така ноша чимало. Крім цього, листоноші здійснюють доставку пенсій додому. Тож на її появу завжди чекають з нетерпінням.

За кожною листоношею закріплюється дільниця, яку вона обслуговує. Усі міста і села нашої держави розділено на доставні дільниці, і кожну з них, майже в 12 тис. відділень поштового зв’язку, обслуговують листоноші Укрпошти. Сьогодні на підприємстві працює 34 тис. листонош, які обслуговують найвіддаленіші населені пункти нашої країни.

Для підприємств, фірм, організацій і державних установ, що розташовуються на території доставної дільниці, листоноша – справжній діловий партнер. Вона приносить пошту і пресу та, в межах своєї компетенції, пропонує послуги Укрпошти. Листоноша потрібна всім. Тому її чекають, шанують і поважають. Це і є головний еталон престижу.

Звичайно, на престиж професії листоноші впливає не лише надзвичайно важлива місія, яку вона виконує, а й суто індивідуальні риси кожної конкретної людини,  що працює на цій посаді. Крім професіоналізму, сумлінності і відданості своїй справі, величезне значення мають її загальний рівень освіти і культури, тактовність і комунікабельність. Завжди важливі такі деталі, як зовнішній вигляд, одяг, постава, вміння триматись, адже кожний працівник “на останній милі” – обличчя підприємства.

Серед листонош Укрпошти чимало неординарних, надзвичайно обдарованих особистостей: хтось має чудову освіту, у когось неперевершений хист до рукоділля, образотворчого мистецтва чи музики, хтось пише вірші, а хтось неймовірно смачно готує або вміє спілкуватися з людьми як справжній психотерапевт і кількома добрими словами додає сил і наснаги будь-кому із своїх споживачів. Скільки людей – стільки й талантів. Головне – знайти свій і розкрити його.

Люди, які працюють сьогодні листоношами на підприємстві, мають імідж справжніх патріотів своєї професії. Вони – віддані і небайдужі. І це теж додає престижності їхній нелегкій роботі, адже споживачі завжди відчувають ставлення, з яким їм пропонують послуги поштового зв’язку, приносять додому пенсію, або доставляють пошту чи пресу.