Додому НОВИНИ Культура Місце під сонцем – для кожного

Місце під сонцем – для кожного

555
ПОДІЛИТИСЬ

Щастя людини в тому, що вона народилась на землі, такій чудовій – з сонцем і зорями, вітром і дощем, снігом і квітучими садами, зеленими гаями і синіми морями. На жаль, на землі є люди з обмеженими можливостями – вадами здоров’я – і не можуть сповна відчути красу навколишнього світу і насолодитися життям.

3 грудня 2015 року людство вкотре відзначило Всесвітній День інвалідів. Цей особливий день впроваджено для того, щоб суспільство, держава, родина, піклувалися якомога краще про людей з обмеженими можливостями, огортали їх любов’ю і повагою, добром і милосердям.

У Бердичеві відзначили цей день добра, віри і надії 3 грудня. Гостинна зала МПК ім. О. Шабельника зустріла бердичівлян музикою, добрими посмішками волонтерів і налаштувала усіх на початок урочистого зібрання. В залі багато знайомих, дружніх облич. Це ж – Бердичів, місто, яке створює умови для гарного і широкого спілкування між людьми. А спілкування між людьми – найбільша розкіш на землі.

DSCN1345_1

Починаються урочистості. Ведучі М. Мороз і Д. Печенюк вітають усіх присутніх з особливим днем, відзначають громадські організації і соціальні служби, які піклуються про людей з обмеженими можливостями: Союз інвалідів, спілку інвалідів війни і військових, “Червоний Хрест”, пенсійний фонд, УТОС, УТОГ, дитячі реабілітаційні організації “Промінчик”, “Насіння надії”, благодійну організацію “Кармель”, громадську організацію інвалідів-візочників “Стимул”…

Легкою ходою на сцену підіймається міський голова Василь Мазур. Його вітання позитивне і щире. Людей з особливими потребами він називає не інакше, як непереможеними, які мужньо долають свої хвороби і проблеми. Міська рада приготувала чимало грамот, що були вручені на зібранні людям, від яких залежить здоров’я, добробут і життя особливих людей. Ці люди – керівники організацій і соціальних служб, вчителі і вихователі, тренери і медики, волонтери і активісти. Саме ці люди виконують Божу місію на землі – місію добра і милосердя.

Активну участь у концерті взяли солісти хору ветеранів МПК: Тетяна Щенявська, Юрій та Зінаїда Чебаненки, О. Мазур, Ю. Ковальчук, К. Дороніна, М. Ясельський. Слід відзначити, що деякі з солістів є також людьми з особливими можливостями, хоча мало хто знає про це, зовні – вони гарні і добре співають. З авторською піснею, присвяченою Божому милосердю, виступив Богдан Водинюк. Потішили публіку танцями дитячі ансамблі “Яворочок” і “Явір” МПК.

Народний депутат України Олександр Ревега завітав на урочистість з вітаннями і почесними грамотами, назвав цей день – днем сміливих, добрих і світлих людей, які є прикладом життєвої позиції для усіх здорових людей. Він нагородив грамотами керівників організацій і соціальних служб, що піклуються про людей з особливими потребами: В. Борчана, С. Желєзняка, Т. Клима, Н. Ковальчук, С. Мазурець, Ж. Новіцьку, Т. Осадчук, Н. Філімончук та Ю. Яремчука. Слайди на екрані ознайомили нас з буденним і святковим життям дитячої реабілітаційної організації “Насіння надії”, організації “Кармель”. Успіхи дітей і дорослих з обмеженими можливостями наявні, за що треба дякувати працівникам і волонтерам реабілітаційних організацій, бо вони вкладають свої серце і душу в свою Божу місію – адаптувати людей з обмеженими можливостями до життя, до радості, щоб кожен з них знайшов своє місце під сонцем. Глядачі розчулено витирали сльози, радіючи за успіхи підопічних і то були сльози радості.

Свій концерт приготували підопічні: діти, молодь і дорослі з обмеженими можливостями. Порадували нас своїми виступами – піснями, віршами пантомімою О. Вакулюк, С. Головченко, М. Мороз, І. Маркова, Я. Шермук, А. Ганоль, К.Дороніна та багато інших талановитих артистів-аматорів. Усі заслужили щирі оплески і вигуки “Браво”.

Після концерту усі були запрошені у фойє 2 поверху, де і ознайомились з виставкою фотохудожника Андрія Серимсакова і моделі з обмеженими фізичними можливостями Олександри Кутас. Тема виставки – “Розірви свої ланцюги”.

В цей день ми усі прониклися великою повагою до людей з обмеженими можливостями, до їх сили духу, сили волі. Ми зрозуміли вже вкотре, що саме ці люди ближче до Бога і заслуговують у житті свого щасливого місця під сонцем. А суспільство, усі ми повинні їм допомагати в цьому.

Ольга Протасевич, член НСЖУ.