Додому НОВИНИ Найкраща ялинка – не зрубана.

Найкраща ялинка – не зрубана.

1208
ПОДІЛИТИСЬ

Новий рік – казкове свято, кожен чекає від нього див, веселощів, здійснення мрій. Стало традицією святкувати цей день у сімейному колі, підводити підсумки року минулого, загадувати бажання на майбутнє і вітати кожного з продовженням життя, з початком нового року. І часто замислюєшся над тим, чому саме для таких дійств необхідна зрубана ялинка, адже вона теж була жива…

Кожна людина відповідно до рівня вихованості, освіченості, культури поведінки  визначає для себе свій варіант святкування Нового року: зі зрубаною ялинкою, чи обирає цьому явищу альтернативу і зберігає для наступних поколінь природні ресурси. Більшість людей звикли  до ялинки як новорічного атрибуту і рідко замислюється над тим, у що обходяться природі сотні тисяч дерев, які прикрашають кожну оселю. І як гірко буває бачити, що вже в січні місяці високі деревця викинуто на вулицю, як непотрібний мотлох.

Щороку Центр позашкільної освіти ім. О.Разумкова піднімає ряд економічних, екологічних та моральних проблем, пов’язаних із використанням зелених красунь у період новорічно-різдвяних свят.

Екологічна акція «Найкраща ялинка – не зрубана», яка проводиться в Центрі позашкільної освіти ім. О.Разумкова напередодні Нового року, передбачає донесення до свідомості юних громадян недоцільність використання живих ялинок на період новорічно-різдвяних свят,  формування  системного екологічного мислення та екологічної компетентності дітей.

В рамках даної акції проведений міський конкурс-виставка «Збережи ялинку», у якому були задіяні учні навчальних закладів міста.   Виставка проводилась вже втретє. Кожного року, здається, що нового можна вже вигадати, але щоразу  педагоги, діти та їх  батьки приємно дивують своєю творчістю, винахідливістю, оригінальністю. Коли дивишся на таку елегантну ялинку як «Джинсова красуня» (автор Черненко Ольга, учениця ЗОШ №12, 8 клас), стильну ялинку «Ось ялиночка прийшла, подарунки принесла» (автор Продеус  Ольга, учениця ЗОШ №7, 8 клас) чи ніжну білосніжну ялинку «Снігова перлина» (автори Вакуліч Анастасія та Захарчук Дар’я, учениці СЗОШ № 8, 7 клас), то розумієш, що творчості немає меж. Цього року в актовій залі ЦПО ім. О.Разумкова оселилися 185 експонатів виставки.

Виставка проходила за трьома номінаціями «Стилізована ялинка», «Новорічний подарунок, «Новорічна листівка». Організатори виставки прагнуть розкрити у дітей талант до творчості, спонукати їх проявляти свій неповторний внутрішній світ, фантазію та уяву. Найбільше експонатів представлено учнями в номінації «Стилізована ялинка» –  137 робіт. Хочеться  відмітити найбільш активні навчальні заклади – це НВК №3, БМЛ №15, НВК № 4, ЗОШ №11, МГГ № 2, ЗОШ № 1, ЗОК № 14, ЗОШ №6. Найбільше призових місць в даній номінації отримали: СЗОШ №17, ЗОШ №12, ЗОШ №7, СЗОШ №8, МГГ №2.

Відповідно до критеріїв оцінювання робіт в номінації «Стилізована ялинка» в першу чергу ми звертали увагу на екологічну спрямованість роботи, тобто штучна ялинка повинна бути виготовлена з матеріалу, який легко розкладається в природних умовах, або із вторинної сировини, звичайно звертали увагу на оригінальність творчого задуму та естетичність виробів. Ялинки, виготовлені з фарбованих продуктів харчування, на нашу думку – це економічно недоцільно, краще спекти торт у вигляді ялинки чи новорічної хатинки,  який буде прикрасою новорічного свята як це зробив Краснов Тимур, учень ЗОШ №5, 2клас, за що і отримав нагороду. Окрім вищезазначених робіт в цій номінації слід відмітити ще роботу «Новорічне тріо»(автор Макарова Вероніка, учениця ЗОШ №12, 3 клас) та цікаву, з естетичним смаком виготовлену «Ялинку  з мушлів» (автор Лелях Анна, учениця СЗОШ №17, 3 клас).

Номінація виставки «Новорічна іграшка» зібрала 46 робіт. Новорічна іграшка – незамінний атрибут новорічного свята, нею можна прикрасити штучну куплену чи виготовлену власними руками ялинку. А такі дивовижні іграшки як «Різдвяна ніч» (автор Подакін Артем, учень ЗОШ № 7, 8 клас), «Я зліпив сніговика» ( автор Пухальський Ілля, учень СЗОШ №8, 4 клас), «З Новим роком, Україно!» ( автор Кожухівський Владислав, учень СЗОШ № 8, 4 клас), «Гномик» (автор Артимчук Богдан, учень ЗОШ №1, 2 клас) стануть прекрасним елементом новорічного інтер’єру і створять веселий настрій у кожному будинку, у кожній родині.

Напередодні свята приємно отримати новорічну листівку, особливо якщо вона виготовлена власними руками. Із 12 експонатів номінації «Новорічна листівка»  високий рівень виконавської майстерності, естетичність,  гармонійне поєднання багатьох технік  виконання мають роботи: «З Новим роком, люди добрі!» (автор Лисюк Матвій, учень ЗОШ №11, 1клас), «З Різдвом Христовим!» (автор Панаскевич Юлія, учениця ЗОШ №11), «Зимонька-зима» (автор Пасічник Ірина, учениця ЗОШ №7, 5 клас).

Ми  дякуємо всім учасникам виставки за  небайдужість та активність, за творчість та креативність. Хочемо подякувати заступникам директорів з виховної роботи за їх співпрацю з позашкільним закладом в організації заходу, педагогам та батькам, які долучились до виставки, доклали свою працю, любов,  увагу та майстерність.

Н.О. Ваховська,
методист відділення
еколого-натуралістичного напряму
ЦПО ім.  О.Разумкова.