Додому НОВИНИ Медицина На варті здоров’я.

На варті здоров’я.

799
ПОДІЛИТИСЬ

Люди, які присвятили своє життя медицині за покликом душі, щасливі люди. Від того щасливі, що допомагають ближнім попередити хвороби, покращити здоров’я, зберегти життя. В цьому і є високий сенс медицини. В прийомному відділенні інституту, який я закінчила, начертана головна заповідь медицини: “Salus aegroti suprema lex”, що у перекладі з латинської означає: “Здоров’я хворого – найвищий закон”.

У м.Бердичеві і Бердичівському районі є чимало лікувально-профілактичних медичних закладів, їх кількість сягає за 100. Це – лікарні, поліклініки, госпіталь ветеранів війни, діагностичні, лабораторні центри, медичні частини, фельдшерські пункти та інші.
Всі працівники медичної сфери 21 червня 2015 року святкуватимуть своє професійне свято – День медичного працівника. Мабуть, немає такої людини, яка хоча б один раз не зверталась до медиків по допомогу. Багато медичних працівників Бердичівщини є взірцем фахової досконалості, це талановиті особистості, на рахунку яких сотні врятованих людських життів. На таких медиків рівняється молоде покоління лікарів і середніх медичних працівників. Прізвищ цих талановитих і сумлінних медиків не переказати, не написати в одній статті. Та люди їх знають, вдячні їм, вклоняються їм.

За останні роки у місті відкрито чимало нових медичних закладів: Центр жінки, лікувальні кабінети, філіали-поліклініки у мікрорайонах міста… Покращується матеріально-технічне оснащення медичних закладів, медицині допомагають спонсори.

Як лікарю-гігієністу мені дуже близький вислів видатного хірурга М.І. Пирогова “Майбутнє належить медицині профілактичній”. Дійсно, краще попередити хворобу, аніж потім її лікувати. Із древньо-грецької міфології ми знаємо, що саме Гігієя, дочка бога медицини Ескулапа, вперше надала людям заповіді гігієни і санітарії з метою попередження захворювань. Сьогодні хочу сказати добре слово про медиків-ветеранів і молоде покоління медицини профілактичного питання гігієни праці, харчування, гігієни дітей та підлітків, лікувальних закладів, питання профілактичних щеплень, лабораторного контролю за довкіллям – це не весь перелік питань медицини профілактичної. Ветерани праці, нині не працюючі, але у свій час вони віддали багато сил і досвіду роботі на благо здоров’я, живуть поряд з нами і їм і тепер цікаві питання медицини. Ось їх імена: Л.І. Козлова, О.Я. Поліщук,  Т.І. Пилипенко, Б.А. Дубовик, Л.В. Хоботкова, А.А. Білокриницька, Л.Л. Гнип, М.П. Юхимчук, Л.В. Геращенко, Н.Г. Мельничук, Л.Д. Ясенова і багато-багато інших.

За покликом душі працюють в профілактичній медицині В.І. Коломієць, В.М. Биков, С.О. Колубовський, В.Д. Поворознюк, В.Я. Грабовська, І.С. Климовська, А.І. Поліщук, О.І. Запариноюк, Л.В. Леончук…

Відзначаючи свято медиків, ми радіємо йому. Суспільство в цей день дає оцінку праці медиків, виділяє найкращих, найвідповідальніших з них.

Героїзм і відвагу, професіоналізм і милосердя проявляють медики України, рятуючи здоров’я і життя поранених воїнів у бойових діях на Сході України. Честь і слава їм та низький уклін!

В кожного медичного працівника є свої досягнення і перемоги у боротьбі із захворюваннями. Саме в день свята кожен медичний працівник згадає свої власні і колективні досягнення в медицині.

У святковий день сама матінка-Природа пишними квітами, яскравим сонцем вітає медичних працівників. Вітають медиків їх друзі, знайомі колеги, бажають здоров’я міцного, щастя рясного на многая літа, а ще – мирного неба над головою і успіхів у житті!

Вилікую рани і душі і тіла,
Бо є у природи великая сила,
Що вогонь дарує усьому живому,
Вічний, нескінчений, дарує з любов’ю.
Той вогонь цілющий у душі палає,
У красі й любові сили набуває.
Вилікую рани волошковим вітром,
Божою росою і небесним світлом.
Вилікую рани і душі, і тіла,
Бо є у Любові великая сила.

Ольга Протасевич, член НСЖУ.