Додому НОВИНИ Бізнес Нова ферма: замкнутий цикл “від ферми до споживача”

Нова ферма: замкнутий цикл “від ферми до споживача”

1033
ПОДІЛИТИСЬ

Ще Гіппократ сказав, що молоко є найкращим продуктом для харчування людей. Сучасна медицина закликає споживати якісні молочні продукти щоденно. Нині на прилавках магазинів є величезне різноманіття молочної продукції. Але все більше до нас, споживачів, доходить інформація про те, що більшість так званої молочної продукції виготовляється з неякісної сировини. Або навіть взагалі не містить молока, тобто, є фальсифікатом. І це для нас, українців, може бути правдою, оскільки виробництво молока з року в рік зменшується, зате закупівлі пальмової олії в Африці зросли у рази.

Нещодавно на сторінках нашої газети ми вже розповідали про Нову ферму, що розмістилась у селі Слободище на Бердичівщині. Ось що нам сьогодні розповів керівник ПП “Слободище” Олег Шевчук: “За статистикою, в Україні виготовляється лише 7 відсотків молока сорту “Екстра”, 93 % – це молоко нижчих сортів, яке в європейських країнах, із огляду на їх високі стандарти, не реалізовується.
Кожна людина, яка піклується про своє здоров’я та здоров’я своїх дітей, хоче споживати доброякісну продукцію.

Розуміючи те, що рано чи пізно попит на таку продукцію буде зростати, я вирішив реалізувати повний цикл виробництва справжньої якісної молочної продукції. Від ферми до прилавків магазинів”.

Тому ще у 2016 році у ПП “Слободище” було реконструйовано три тваринницьких комплекси з використанням сучасних технологій утримання та доїння корів. Тут на сьогодні діє доїльний зал, закуплено племінних нетелей голштинської породи, батьківщиною якої є Голландія. Дотримання технології доїння та утримання корів дозволило отримувати молоко сорту “Екстра”.

Коли роботи першого етапу в Слободищах завершили, постало питання про власний міні-молокозавод. Придбали. Нині він діє неподалік Бердичева – у селі Мирославка.
Коли ми їхали оглянути цей невеликий по мірках району молокозавод, Олег Шевчук розповів, звідки виникла ідея. А ідея проста – виготовляти не просто “молочку”, а якісний товар, який за своїми показниками перевершуватиме продукцію, яка заполонили полиці наших супермаркетів. “Чому пляшка молока у супермаркеті стоїть тижнями, не втрачаючи своєї якості? Люди не задумуються, та й не знають тонкості сучасних технологій, вважаючи, що так і має бути. А природа не обтяжена цими тонкощами – натуральне молоко має скиснути через 3-4 дні, це закладено тими живими бактеріями, які воно містить. Пастеризація вбиває шкідливі, а корисні лише пригнічує. Але якщо вбити і їх, то молоко, вірніше, те, що на цих заводах називають молоком, зберігатиметься тижнями. Ми ж повернулись до природи обличчям, зберігаючи справжню цінність молока – його якість”, – розповідає Олег Шевчук.

Міні-завод, що розмістився у затишній Мирославці, не відразу і віднайти. Його корпуси причаївся у тихому куточку села, поряд із православним храмом. Коли ми зайшли у виробниче приміщення, відчули не вологе, з нотками пізньої осені, повітря, що зранку окутало село, а свіжість. І лише через мить звернули увагу на чистоту. “Миємо все після кожного процесу. Двічі, а то й тричі на день – це вимоги якісного виробництва”, – пояснив завідуючий виробництвом молокозаводу Віталій Поліщук. Він супроводжував нас виробництвом, розповідаючи про окремі нюанси переробки молока.

З метою широкого розповсюдження власної продукції міні-молокозавод практикує співпрацю з Бердичівським хлібозаводом. У його магазинах та кіосках продається молочна продукція. Така ж співпраця в найближчому майбутньому планується і з іншими мережами продуктових магазинів.

На сьогодні цей молокозавод переробляє лише якісне молоко сорту “Екстра”, яке виробляється в ПП “Слободище”. Продукція молокозаводу реалізується під торговою маркою “Мирославка-молоко”.

Сировина, що використовується на виготовлення молочних продуктів, є сорту “Екстра”. Отже, така продукція реалізовується як продукція “преміум-класу”. У той же час вартість її знаходиться в межах вартості звичайних молокопродуктів.

Лише з якісної сировини можна отримати якісні молочні продукти.

Анатолій Горобчук,
Володимир Кравченко.