Нова ферма: наступний технологічний етап – заготівля високоякісних кормів

Нова ферма: наступний технологічний етап – заготівля високоякісних кормів

101
0
ПОДІЛИТИСЬ

Ми продовжуємо розповідь про Нову ферму, а вірніше, про цілісний тваринницький комплекс, що розбудовується у селі Слободище Бердичівського району та спеціалізується на виробництві якісного молока.

Сьогодні молоко, яке відповідає найвищим стандартам якості, неможливо отримати, не забезпечивши високий рівень усього технологічного ланцюга – починаючи від заготівлі кормів і закінчуючи елітною худобою та відповідним доглядом за нею.

Нині на підприємстві “Слободище”, яким керує Олег Антонович Шевчук, настала гаряча пора – заготівля кормів для худоби. Тож застати керівника в офісі практично неможливо – і він, і всі працівники з наявною на підприємстві технікою з самого ранку працюють у полі на вивезенні кукурудзи на силос. Вирощену майже триметрову кукурудзу збирає комбайн “Ягуар-850” – єдиний на Бердичівщині представник такої кормозбиральної техніки, яка відповідає світовому рівню. Вантажні автомашини одна за одною під’їжджають до вивантажувального силосопроводу, що в залежності від напряму руху повертається до 190 градусів. Важливим також є те, що цим комбайном переробляються не лише стебла кукурудзи і початки, а й саме зерно. Цим самим значно збагачується раціон тварин. Переконалися у якості збирання й ми, коли на полі після проходження комбайну практично не побачили ні залишків листя кукурудзи, ні початків – лише скошені під корінь стовбури.

Зібрану та подрібнену кукурудзу складають у спеціально приготовлені сховища, які обладнали в Слободищах неподалік тваринницького комплексу. Два з них на момент наших відвідин господарства вже були заповнені силосом, робота над заповненням третього сховища тривала на повну. Розповідає керівник ПП “Слободище” Олег Антонович Шевчук: “Силос – цінний вид корму, одержаний в процесі біологічного консервування зелених рослин, основою якого є молочнокисле бродіння. Його технологічний процес такий: скошування, подрібнення рослинної маси, завантаження в транспортні засоби, транспортування, закладення у сховища, трамбування, ізоляція від повітря. Як бачите, два силосні сховища вже законсервовані, третє – на підході.

Силос повинен бути якісним. Такий продукт має приємний запах квашеної капусти, солоних огірків, консервованих фруктів. Можна впевнено стверджувати: від якості силосу залежить і якість кінцевого продукту – молока. А наша мета – найякісніше молоко не лише на Бердичівщині, але й на Житомирщині”.

У трьох реконструйованих тваринницьких приміщеннях, оснащених відповідним обладнанням та впровадженими сучасними технологіями, вигодовують стадо, яке нараховує більш як 400 корів (все поголів’я худоби на підприємстві – більш як 600).
Наступний технологічний етап, що його мають пройти працівники ПП “Слободище” – приготування кукурудзяної пасти. Це якісна альтернатива комбікормам, які активно використовують на інших сільськогосподарських підприємствах. Але про це читайте у наступних номерах нашої газети.

Матеріал підготували
Володимир Кравченко та
Анатолій Горобчук.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ