Нова Україна, Новий курс, Нова школа – це вже ми не раз чули, тому хочемо розповісти про нове у виробничій сфері, зокрема у сільському господарстві – про Нову ферму. Можливо це не така глобальна новина, як попередні назви, зате конкретна, приземлена до життя і вже практично реалізована мета.
Нова ферма, а вірніше цілісний тваринницький комплекс уже рік як запрацював у селі Слободище і спеціалізується на виробництві якісного молока. Тут вирішили колесо не винаходити, а перейняти вже випробуваний зарубіжний досвід.
Розповідає керівник ПП “Слободище” Олег Антонович Шевчук:
– Для того, щоб отримати прибуток та віднайти ринок збуту виробленої продукції у першу чергу потрібно виробляти якісне молоко.
Як відомо, на сьогодні є другий сорт, перший сорт, які виробляються в основному в підсобних селянських господарствах, вищий сорт та “Екстра”. Щоб отримати “Екстра” слід забезпечити дві основні вимоги: бактеріальну чистоту та мінімальну кількість соматичних клітин.
Тому ми у першу чергу провели реконструкцію двох тваринницьких приміщень та оснастили їх відповідним обладнанням, впровадили сучасну технологію. Тут вже немає так званих ясел, в яких завжди гнили залишки їжі.
Зараз, після автоматичної роздачі кормів, тракторцем зачищаються залишки. Підібрали високоудійних корів, від яких отримуємо телят, завдяки чому покращилась племінна робота.
Відмовились від прив’язного утримання худоби, бо корови повинні рухатись, їсти, пити та лежати. А щоб забезпечити стадо збалансованими по поживних речовинах кормами, придбали комбайн “Ягуар”, який, на відміну від попередніх комбайнів-аналогів, має кращі технічні характеристики, переробляє та подрібнює не лише стебла кукурудзи і початки, а й саме зерно. Тим самим на 20 % додатково збагачується раціон тварин. Купили також імпортний пастеризатор молока, яким випоюємо телят. А тепер щодо найважливішого – якості молока. Наша сучасна доїльна автоматизована молочна лінія за один раз обслуговує 20 корів.
Їх доїння відбувається три рази на день. У процесі доїння проводяться аналізи на бактеріологічні показники. При цьому не допускається під час доїння контакту молока з людськими руками та повітрям. Прямо з доїльної установки молоко йде в холодильну камеру. На фермі є також аптека та спеціально обладнане місце для огляду та лікування корів.
Завдяки цим заходам ми здаємо молоко виключно сорту “Екстра”, від кожної фуражної корови отримуємо по 23 літри молока за день. Жирність молока становить 3,7 % при базисній – 3,4%. Нині маємо майже 300 корів, а загальна кількість поголів’я худоби – 500.
Про ще один дуже важливий етап у тваринництві – заготівлю кормів, розповімо в наступному репортажі.
– Нині багато говориться про те, що Україна, у тому числі й сільське господарство, реалізовують на ринках в основному сировину. Який Ви бачите вихід?
– За країну говорити не буду. Скажу за себе: у наших планах є задум тваринницьку продукцію обов’язково переробляти та реалізовувати у власних закладах торгівлі. Але це попереду.
Нині завдання – максимально інтенсифікувати діючу тваринницьку галузь та зробити ремонти і підготувати для переходу на сучасні технології ще два тваринницькі приміщення.
– Зараз у тренді благодійницька діяльність. Що з вашого боку робиться у цьому плані?
– Ми завжди беремо участь і допомагаємо в організації різних заходів, які проводяться в селі. Разом із тим вважаю, що постійно забезпечувати всіх потребуючих продуктовими пайками – це не вихід. Важливо дати людям вудку, тобто роботу, а не давати їм рибу. Тому зараз у тваринництві у нас працює майже 30 мешканців села, які отримують гарну заробітну плату, а загалом в ПП “Слободище” мають роботу до 100 людей. Плануємо також у центрі села побудувати церкву. Вже визначено місце і зроблено фундамент.
Підготували Володимир КРАВЧЕНКО,
Віталій БЕЗПАЛЬКО.