Додому НОВИНИ Влада і громада Обговорили соціальний захист дітей

Обговорили соціальний захист дітей

586
ПОДІЛИТИСЬ

Кожна дитина має право на повноцінне і достойне життя, право на освіту, навчання, медичну допомогу, на любов і піклування, право на житло, відпочинок, дозвілля, на рівень життя, необхідний для фізичного та розумового розвитку. Саме цим актуальним питанням було присвячено проведення “круглого столу” керівництва райдержадміністрації з опікунами, піклувальниками, прийомними батьками Бердичівського району.

Порядок денний круглого столу: “Актуальні питання виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сім’ях опікунів, піклувальників та прийомних сім’ях”. Відкрив захід начальник служби у справах дітей Олександр Хоренко, який зазначив, що в районі проживає більше 50 опікунів та піклувальників, функціонує 11 прийомних сімей, в яких проживають більше 100 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Всі вони потребують особливої уваги, терпіння, любові та захисту відповідно чинного законодавства про права дитини.

Голова Бердичівської райдержадміністрації Едуард Томашевський подякував опікунам, піклувальникам, прийомним сім’ям за материнську ласку, батьківську турботу, яку вони дарують дітям та зазначив: “Ви робите велику справу – виховуєте дітей незахищених категорій, даєте їм можливість адаптуватися у суспільстві, бути рівноправними і повноцінними громадянами України, адже душа дитини, як незасіяне поле навесні чекає на свого сівача. Яке зерно впаде, таким воно і проросте в душах дітей – чи стиглим колосом пшениці, чи нікчемним чортополохом”. Едуард Євгенович відзначив грамотами кращих опікунів, піклувальників, прийомних батьків району, серед яких були сім’ї Назарчуків, Гладунів, Мостових, Сторожуків, Лінійчуків та інші. Керівник району висловив сподівання, що діти даної категорії виростуть людьми, якими буде гордитися наш район.

SL746891_1

Наталія Каплінська начальник відділу соціальних виплат управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації проінформувала сім’ї про соціальні допомоги і виплати, а також про призначення житлових субсидій даній категорії сімей. Також вона відповіла на численні питання присутніх. Активну участь у роботі “круглого столу” взяли директор центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олена Продеус, головний лікар КУ “Центру первинної медико-санітарної допомоги” Наталія Ровкова, головний спеціаліст відділу освіти Тетяна Носова. Учасників заходу вразила доступність інформації і відкритість, з якими виступили фахівці підрозділів райдержадміністрації.

Поділилася своїм життєвим досвідом опікун Юлія Вишневич, яка виховує у своїй сім’ї трьох дітей. На долю її підопічної, в тому числі і на її, випало чимало випробувань, перед ними постала низка юридичних питань, які самотужки було важко вирішити, але поруч завжди були працівники служби у справах дітей, соціальні служби району, які завжди допомагали у вирішенні проблемних питань.

Важливим є те, що під час “круглого столу” панувала атмосфера взаєморозуміння та довіри. Проведення таких зустрічей дають можливість надати методичну допомогу, довести вимоги чинного законодавства у сфері захисту прав дітей, розв’язати соціально-побутові проблеми, порадіти успіхам і позитивним моментам у житті батьків та їх вихованців.

Олександр Хоренко,
начальник служби у справах дітей Бердичівської РДА.