Додому НОВИНИ Влада і громада “Оберіг-26” – ім’я, яке увірвалося у ряди волонтерів Бердичівщини

“Оберіг-26” – ім’я, яке увірвалося у ряди волонтерів Бердичівщини

1017
ПОДІЛИТИСЬ

“Оберіг-26” – ім’я, яке увірвалося у ряди волонтерів Бердичівщини минулоріч. Але це не завадило фонду зі старту робити великі добрі справи.

22-го жовтня 2014-го року в Бердичеві розпочав свою роботу благодійний фонд допомоги українському війську “Оберіг-26”. Здійснення благодійної діяльності в інтересах українського війська, яке наразі є учасником збройного конфлікту на сході, а також біженців та осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, – те, з чого розпочав свою роботу та чим займається фонд ось уже рік. Адже 22-ге жовтня 2015-го року стало першим Днем народження для благодійної організації “Бердичівський благодійний фонд “Оберіг-26”. Рівно рік тому небайдужих людей об’єднало бажання допомогти військовим утримувати свої бойові позиції на війні.

Назва фонду “Оберіг-26”, зі слів його засновників Ірини Піскун, Ірини Хрущ та Яни Горєлової, пов’язана із Бердичівською 26-ю артбригадою. Окрім справ бізнесових, ці жінки вирішили допомагати перш за все своїм, бердичівлянами. Не забули і про тих чоловіків, які несуть службу в 30-ій та 95-ій бригадах. За рік “Оберіг-26” знайшов спільників у такому бажанні не лише у Бердичеві та Житомирщині загалом. Приєдналися до благодійників мешканці сусідньої Вінниччини. Небайдужі люди хто продуктами, хто речами, а хто коштами через фонд підтримували військових, яких за рік війни в Україні уже перестали ділити на своїх чи чужих. Усі бригади стали своїми, а хлопці – рідними.

Із самого початку створення фонду було пов’язане з ідеєю згодом створити реабілітаційний центр для військових, які пройшли АТО. Але це поки що у планах.

Ірина Піскун, організатор благодійного фонду “Оберіг-26”, розповіла: “У мене були такі думки, що ми душі хлопців будемо дуже довго ще лікувати. Тому була мета створити комфорт для них на європейському рівні. Аби у військових було все добре у майбутньому житті. Це – найголовніше, чим займався і займатиметься наш фонд. Наразі ми почали проект реабілітаційного центру. Нашим військовослужбовцям, які пройшли АТО, без сумніву потрібна підтримка, тепло. Будемо відігрівати їхні душі”.

Ірина Піскун переконана: допомога має бути регулярною. У її необхідності жінка переконалася, коли побувала у зоні АТО і побачила на власні очі, у яких умовах хлопці воюють. За 5 поїздок привезла на передову не одну тонну вантажу. Серед гостинців – як спорядження та дорога техніка, інструменти, амуніція, так і продукти, солодощі.

EwmkcQ29Q_g
Бердичівські волонтери передають у зону АТО автомобіль, 20 жовтня 2015 року.

Та одна справа, коли зібрану допомогу колеги-волонтери доставляють в АТО і віддають керівництву, інша – коли солдати отримують необхідне їм особисто у руки. Тому зі своїми проханнями про допомогу хлопці телефоном напряму звертаються до фонду. Такі телефонні розмови нерідко затягуються далеко не на 5 хвилин. Можливість поговорити з людиною, яка розуміє твої потреби, для них на передовій за щастя.

2uKZHyubNGwІрина Піскун каже: “Ті, хто лишився тут, повинні допомагати! Якби не хлопці, хтозна, що було би тут, у тилу. На щастя є ті, хто це розуміє і не питає, скільки ще допомагати. А просто робить це. Від душі, з повагою до кожного, хто зі зброєю в руках боронить наш спокій. Іде зима, вояки хворіють… Їм тяжко. Хтось звик до спартанських умов, але не всім так вдається”.

Чоловік Ірини жартує, що їй варто було виходити заміж за мільйонера, адже суми на закупки необхідного для армійців в родини підприємців йдуть чималі. Втім, вони знаходить шляхи вирішення цієї проблеми. Адже не самі. Разом із ними військовим допомагають волонтери, меценати, просто небайдужі люди, які переконалися у сумлінній та безкорисній роботі “Оберіг-26”. Адже усі мають змогу перевірити, куди та на що йдуть кошти, спрямовані на допомогу військовим. Дана інформація не є конфіденційною.

Це підтверджує і Ірина Піскун: “Дуже велику допомогу надав Святослав Піскун, наш земляк. Я звернулася до нього з тим, що хлопці мерзнуть в бліндажах і він буквально за 5 хвилин прийняв рішення перерахувати кошти на фабрику, де виготовляють спальні мішки. І от 70 спальних мішків було відправлено в перший дивізіон нашої 26-ої бригади. Куди би не звернулася зараз, усюди знаходжу підтримку. Радує те, що не всі ще сприймають війну як щось буденне”.

N6aUm78xRgAЗараз “Оберіг-26” у черговій поїздці на сході. Хлопці чекали на волонтерів, адже наносі – новорічні свята. Тому чи не кожен в очікуванні чи то смаколика, чи то душевної розмови. А виїхали з Бердичева на передову не лише із повним бусом потрібного військовим. Взяли із собою і записані напередодні поїздки привітання дітей, відзняті на відео.

За невтомну працю, яку без перебільшення можна назвати талантом від Бога, Ірину Леонідівну Піскун Всеукраїнським об’єднанням “КРАЇНА” нагороджено знаком “За гідність та патріотизм”. Дана відзнака (нагрудний знак і посвідчення) на рівні Міністерства оборони є найвищим визнанням волонтерства в Україні, що стало неочікуваною несподіванкою для очільниці фонду. Як і грамота від Міністерства оборони з нагоди Дня захисника України та Дня волонтера.

Власне робота волонтера, зазначила Ірина Піскун, не криється у бажанні визнання і нагород. Але такі відзнаки все ж приємні. Обидві нагороди пані Ірина ставить на рівні звичайнісінького щиросердечного дякую від військових, для яких працювала, працює та працюватиме разом із командою “Оберіг-26” та усіма меценатами.

Софія Яремчук.